Υπάρχει Θεός; Έχουν ψυχή οι άνθρωποι; Έχουμε στην πραγματικότητα ελεύθερη βούληση; Υπάρχει ζωή μετά το θάνατο;
Τα ερωτήματα αυτά ορθώνονται εμπρός μας αναπόφευκτα κάποια στιγμή στην πορεία της ζωής μας, καθώς ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να ανακαλύψει το νόημα που λανθάνει πίσω από τα φαινόμενα.
Συνήθως η επιστήμη συγκρούεται με την πίστη και τις μεταφυσικές ανησυχίες του ανθρώπου.
Όμως το βιβλίο του Jay Lombard, διακεκριμένου νευρολόγου, με τον τίτλο: “Ο Νους του Θεού“, φιλοδοξεί να αναδείξει την άρρηκτη σχέση της πίστης με την επιστήμη.
Όπως επισημαίνει ο συγγραφέας:
“Αυτό που ζητώ από εσάς είναι περισσότερο να ανακτήσετε μια ευρύτερη πίστη μέσω της επιστήμης. Η επιστήμη και η πίστη δεν είναι ασύμβατες. Είναι αλληλένδετα συστήματα, όχι ξεχωριστά.”
Η μαγεία του ανθρώπινου εγκεφάλου
Ο ίδιος ο συγγραφέας εξομολογείται πως αυτό που πυροδότησε εντός του την επιθυμία να μελετήσει τη σχέση της επιστήμης με το Θεό ήταν η εικόνα του εγκεφάλου ενός παιδιού που γνώριζε, της Sarah.
Ήταν η πρώτη φορά που αντιμετώπιζα παιδιατρικό περιστατικό και έβλεπα εγκέφαλο παιδιού. Αυτό που δυσχέρανε ιδιαίτερα την επικείμενη εργασία μου ήταν το γεγονός ότι γνώριζα σε ποιον ανήκε αυτός ο εγκέφαλος. Ανήκε σε ένα μικρό κορίτσι που το έλεγαν Sarah.[…]
Αισθάνθηκα βαθιά θλίψη ταυτόχρονα όμως βίωσα και ένα άλλο συναίσθημα- το θαύμα. Το απόλυτο θαύμα. Μπροστά μου βρισκόταν το επίκεντρο της ύπαρξης της Sarah. Όποια σκέψη είχε κάνει αυτό το όμορφο κοριτσάκι, όσα είχε ονειρευτεί, κάθε ελπίδα που είχε για ένα φωτεινό και πολλά υποσχόμενο μέλλον προερχόταν κατά τα φαινόμενα, από αυτή τη μάζα πρωτοπλάσματος.
Τι είναι η ψυχή;
Η ψυχή είναι μια έννοια αφηρημένη και δύσκολα μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για αυτήν. Κατά τον Πλάτωνα είναι αιώνια και άφθαρτη. Μπορεί, όμως, η νευροεπιστήμη να αποδείξει την ύπαρξη της ψυχής;
Η ψυχή, στο απλούστερο επίπεδο, είναι μια προέκταση της προσπάθειας του σώματος για συνδεσιμότητα. Χωρίς την ικανότητα της δημιουργίας δεσμών, η ψυχή μένει απόμακρη και εγγενώς άγνωστη, ακόμα και στον ίδιο της τον εαυτό.
Η ψυχή αποκαλύπτεται μέσα από τη βούληση και τη δέσμευση της, μια δέσμευση που αποδέχεται ότι η ζωτικότητα και η έκφρασή της καθορίζονται από τη σχέση της με αυτό που βρίσκεται πέρα από τον εαυτό της.
Υπάρχει ζωή μετά το θάνατο;
Κάθε ανθρώπινη ΄ύπαρξη κατατρύχεται από το άγχος του θανάτου, από το φόβο της ανυπαρξίας. Κανένας ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα πως οι σκέψεις του, τα ακριβά του συναισθήματα και οι πολύτιμες αναμνήσεις του θα χαθούν για πάντα, όταν το νήμα της ζωής του θα κοπεί.
Ο Jay Lombard αναφέρει:
Θάνατος είναι η φυσική απώλεια ενός ανθρώπου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ύπαρξη που είναι μέρος του συγκεκριμένου “ανθρώπινου όντος” πεθαίνει.
Και αναφερόμενος στην απώλεια του πατέρα του, τονίζει:
Ο πατέρας μου δεν έπαψε να υπάρχει. Είναι βέβαιο ότι το σώμα του είχε φύγει από τη ζωή, αλλά η ολότητα του εαυτού του όχι.
Ολοκληρώνοντας…
Στις σελίδες του βιβλίου του Jay Lombard δε φιλοξενούνται απόλυτες αλήθειες, αλλά το απόσταγμα της έντιμης προσπάθειας ενός επιστήμονα, που βρίσκεται σε απόλυτη επαφή με την πνευματική του διάσταση, να διερευνήσει με ταπεινότητα τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρώπινης συνθήκης.
Βιβλιογραφία: Lombard, J. (2021). O Νους του Θεού. Αθήνα: Πεδίο
Μπορεί να σας ενδιαφέρουν:Robert Schwartz: Θαρραλέες ψυχές
Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Θεού
Ο δεσμός ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα μας: 6 τρόποι για να τον ενισχύσετε
Comments are closed.