Οι άνθρωποι χωρίζουν συνέχεια. Κάποιοι, όμως, δυσκολεύονται περισσότερο από άλλους να σταθούν ξανά στα πόδια τους χωρίς κάποιον σύντροφο στο πλευρό τους.

Δυστυχώς, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μετά από έναν χωρισμό μπορεί να είναι μια τεράστια πρόκληση, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό κράτησε αυτή η σχέση.

Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας δώσουν μερικές ιδέες σχετικά με το πώς μπορείτε να χτίσετε ξανά την αυτοπεποίθησή σας.

#1. Νιώστε τη θλίψη σας

Μετά από έναν χωρισμό πολλοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα να υποθέσουν ότι δεν πρέπει να αφήσουν τον εαυτό τους να νιώθει απογοήτευση και θλίψη.

Ένα σημαντικό να αποδεχτείτε και να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας, είτε αυτά είναι θυμού, λύπης ή κάτι άλλο.

Μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε ότι πέφτετε σε μια καταθλιπτική κατάσταση.

Όπως κι αν νιώθετε, είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι δεν πειράζει να αισθάνεστε έτσι.

Απλώς προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι αναζητάτε υποστήριξη από αγαπημένα σας πρόσωπα ή επαγγελματίες, εάν υποψιάζεστε ότι αναπτύσσετε επιβλαβή για εσάς συναισθήματα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι εκτός από το πένθος για την απώλεια μιας συγκεκριμένης σχέσης, θρηνείτε και για την απώλεια του μέλλοντος που είχατε σχεδιάσει με αυτό το άτομο.

Δεν υπάρχει χρονικό πλαίσιο για το πόσο κρατά το πένθος μιας σχέσης.

Μπορεί να θρηνείτε για περισσότερο καιρό μετά από μια πιο σύντομη σχέση και το αντίστροφο.

#2. Κάντε ουσιαστικές συνδέσεις

Όταν περνάτε από τη φάση ενός χωρισμού, η διατήρηση των σχέσεων με άλλους, όπως φίλους και μέλη της οικογένειας, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Στην αρχή μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να περάσετε λίγο χρόνο μόνοι σας, αλλά τελικά θα ωφεληθείτε από το να είστε κοντά με άλλους ανθρώπους.

Ανάλογα με το τι χρειάζεστε, οι φίλοι, η οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποδεχτείτε και να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.

Μια άλλη επιλογή είναι να δημιουργήσετε νέες συνδέσεις, συμμετέχοντας σε μια νέα ομάδα δραστηριοτήτων ή συναντώντας άτομα που δεν έχετε δει εδώ και καιρό.

Όπως κι αν αποφασίσετε να δημιουργήσετε τις συνδέσεις σας, προσπαθήστε να είστε ανοιχτοί στη διατήρηση ενός κοινωνικού στοιχείου στη ζωή σας μετά τον χωρισμό σας.

Έτσι θα αποφύγετε το αίσθημα μοναξιάς και αρνητισμού.

Η αυτοπεποίθησή σας θα συνεχίσει να μειώνεται μόνο εάν σταματήσετε να συναναστρέφεστε με άλλους.

#3. Δημιουργήστε προκλήσεις για τον εαυτό σας

Μόλις νιώσετε έτοιμοι να επιστρέψετε στον έξω κόσμο μετά τον χωρισμό σας, δοκιμάστε μερικές νέες προκλήσεις που θα σας δώσουν ώθηση.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να συμμετάσχετε σε μια ομάδα εκγύμνασης και να προκαλέσετε τον εαυτό σας να παρακολουθήσει μία εβδομαδιαία συνεδρία.

Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με ένα νέο δημιουργικό χόμπι, όπως η ζωγραφική ή να πηγαίνετε θέατρο κάθε τόσο.

Αυτές οι προκλήσεις δεν χρειάζεται να είναι δύσκολες, μπορούν απλώς να είναι τρόποι για να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας να βγει έξω, να γνωρίσετε κόσμο και να είστε ενεργοί.

Μπορείτε, επίσης, να βρείτε ευκαιρίες να γνωρίσετε νέα άτομα με αυτόν τον τρόπο.

#4. Μιλήστε σε έναν θεραπευτή

Μερικές φορές, τα λόγια σοφίας από φίλους και συγγενείς δεν είναι αρκετά.

Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε πιο εξειδικευμένη υποστήριξη για την οικοδόμηση αυτοπεποίθησης μετά τον χωρισμό σας, μιλήστε με έναν ειδικό.

Μέσα από την γνώση του, θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας και να βάλετε σε μία τάξη τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

#5. Κάντε μια αλλαγή

Είτε πρόκειται για το χρώμα των μαλλιών σας, την ανανέωση της γκαρνταρόμπας ή της διακόσμησης του υπνοδωματίου σας, η πραγματοποίηση μιας μικρής αλλαγής στη ζωή σας μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε εκ νέου σε κάτι και να αναζωογονηθείτε.

Μία αλλαγή, επίσης, ενδέχεται να παίξει ρόλο στο να ερωτευτείτε ξανά τον εαυτό σας και να αποκτήσετε την αυτοπεποίθηση που σας έλειπε.

Κάνοντας μια αλλαγή θα καταλάβετε ότι έχετε τον έλεγχο του τι συμβαίνει στη ζωή σας και ότι μπορείτε να διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα.

Μπορεί να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες για να το πιστέψετε αληθινά, αλλά με τον καιρό θα διαπιστώσετε ότι οι αλλαγές που κάνατε μετά τον χωρισμό σας θα σας έχουν διαμορφώσει ένα άτομο με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Δείτε κι αυτά:

Φόβος εγκατάλειψης: τι είναι και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Τι σημαίνει το να έχουμε μια καλή ψυχική υγεία

Έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση; 40 θετικές δηλώσεις για εσένα

Πηγή: theawarenesscentre.com

Comments are closed.