Όλοι μας ΄έχουμε ακούσει τη φράση «ένα ποτήρι κρασί την ημέρα κάνει καλό στην υγεία μας». Δεν είναι λίγες, μάλιστα, και οι θεωρίες που την υποστηρίζουν. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι καθόλου έτσι. Ας δούμε τον κίνδυνο που κρύβει για τον εγκέφαλό μας αυτή η συνήθεια σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Το 2022 ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν τον εγκέφαλο 36.000 ενηλίκων με τη βοήθεια μαγνητικού τομογράφου.
Αφού ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες βάσει της μέσης ημερήσιας πρόσληψης αλκοόλ διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο αλκοόλ κατανάλωναν τόσο μεγαλύτερη ήταν η μείωση του όγκου του εγκεφάλου τους, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες.
Για παράδειγμα στα άτομα ηλικίας 50 ετών, η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης μπύρας ή κρασιού -από μισό σε ένα ποτήρι- συνδέθηκε με συρρίκνωση του εγκεφάλου που ισοδυναμεί με γήρανση δύο ετών.
Συμμετέχοντες της ίδιας ηλικίας που έπιναν καθημερινά 1 ½ ποτήρι μπύρα ή κρασί σημείωσαν αλλαγές στον εγκέφαλό τους που ισοδυναμούν με 3,5 χρόνια γήρανσης.
Ακόμη και η μικρότερη αύξηση αλκοόλ- μισό ποτήρι- συνδέθηκε με μικρότερο όγκο εγκεφάλου, περίπου, δηλαδή, μισό χρόνο γήρανσης.
Η κατανάλωση τεσσάρων ποτηριών την ημέρα συσχετίστηκε με περισσότερα από 10 χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου.
Κάτι που απασχόλησε ιδιαίτερα τους ερευνητές ήταν η αντίθεση των ευρημάτων τους με τις επίσημες οδηγίες για τα όρια ασφαλούς κατανάλωσης αλκοόλ:
«’Ενα ποτό ή λιγότερο την ημέρα για τις γυναίκες, δύο ποτά ή λιγότερο την ημέρα για τους άνδρες.»
Εξάλλου, και σε προηγούμενες έρευνες η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αλλαγές στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της συρρίκνωσης.
Αυτή η μελέτη, σε συνδυασμό με έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που πίνουν πολύ βιώνουν αλλαγές στη δομή και το μέγεθος του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με γνωστικές βλάβες.
Η ιδέα ότι «η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προάγει την υγεία» αρχίζει πλέον να καταρρίπτεται.
Η κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και σε επίπεδα που οι περισσότεροι θεωρούν μέτρια – λίγες μπύρες ή ποτήρια κρασί την εβδομάδα – μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τον εγκέφαλο.
Διαβάστε ακόμη: Το αλκοόλ και το εγκεφαλικό δεν έχουν ηλικία: Κινδυνεύουν και οι 20άρηδες!
Comments are closed.