Όσοι κάνουν Botox το επιλέγουν για να φαίνονται νεότεροι, αλλά αυτή η δημοφιλής ένεση αλλάζει περισσότερα από την εμφάνισή μας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Και τι άλλο κάνει εκτός από το να «εξαφανίζει» τις ρυτίδες; Πιθανότατα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα συναισθήματα!

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports, μελέτησαν 10 υγιείς γυναίκες χωρίς προηγούμενη ένεση αλλαντοτοξίνης στο παρελθόν.

Οι συμμετέχοντες ήταν μόνο γυναίκες, καθώς «η συναισθηματική ανταπόκριση ποικίλλει μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Και οι ερευνητές ήθελαν να μειώσουν τη μεταβλητότητα δεδομένου του μικρού μεγέθους δείγματος τους.

Τι βρήκαν

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μόλις οι συμμετέχουσες έκαναν ένεση με botox η χημεία του εγκεφάλου άλλαξε στην αμυγδαλή.

Πρόκειται για μια ομάδα νευρώνων, σε σχήμα αμυγδάλου που βρίσκεται κοντά στο εγκεφαλικό στέλεχος και θεωρείται μέρος του «πρωτόγονου» εγκεφάλου που αναλαμβάνει τις ενστικτώδεις λειτουργίες.

Ακόμη, η αμυγδαλή έχει σχετιστεί με τα συναισθήματα, και ειδικά με τον φόβο, και τις αντιδράσεις σε αυτά.

Αλλαγές σημειώθηκαν, επίσης, στην ατρακτοειδή έλικα, η οποία είναι υπεύθυνη για υπολογισμούς όρασης υψηλού επιπέδου.

Όπως η αντίληψη του προσώπου, η αναγνώριση αντικειμένων και η ανάγνωση.

Αυτά τα ευρήματα συνάδουν με την υπόθεση της ανατροφοδότησης προσώπου, η οποία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι μιμούνται ασυνείδητα τις εκφράσεις του προσώπου για να αναγνωρίσουν και να βιώσουν το συναίσθημα που απεικονίζεται μπροστά τους.

Η στιγμιαία παράλυση των μυών του προσώπου που προκαλείται από το Botox, περιορίζει την ικανότητα του ατόμου να αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα που εμφανίζονται μπροστά του, σύμφωνα με τη μελέτη.

 «Ενώ απομένουν πολλά περισσότερα να διερευνηθούν σχετικά με το ρόλο της ανατροφοδότησης του προσώπου στη δραστηριότητα της αμυγδαλής και της ατρακτοειδούς έλικας, καθώς και σε άλλες περιοχές που εμπλέκονται στο νευροανατομικό κύκλωμα για την επεξεργασία συναισθηματικών προσώπων, αυτά τα δεδομένα συμβάλλουν σε ένα αυξανόμενο πεδίο έρευνας που υποδηλώνει ότι η αναστολή των μυών του προσώπου μπορεί να αλλάξει τη νευρική δραστηριότητα για τη συναισθηματική επεξεργασία», καταλήγουν οι ερευνητές.

Δείτε κι αυτό: Courteney Cox: «Μετάνιωσα για τις επεμβάσεις»

Με πληροφορίες από healthnews.com

 

Comments are closed.