Νιώθεις ότι ζεις σε αυτόματο πιλότο; Αν ναι, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα…

Ο αργός τρόπος ζωής είναι ένα αντίδοτο στον σημερινό κόσμο με υψηλούς ρυθμούς και στρες και πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να τον υιοθετούν.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) αναφέρει ότι το 79% των ανθρώπων βιώνουν υψηλά επίπεδα εξουθένωσης στη δουλειά τους, αντιμετωπίζοντας πιέσεις όπως η προσδοκία να είναι συνεχώς διαθέσιμοι.

Αλλά δεν είναι μόνο η δουλειά μας που μας παρασύρει. Έχουμε βαρεθεί τις ειδήσεις και την παραπληροφόρηση.

Το Google Trends διαπίστωσε αύξηση 400% στις προβολές περιεχομένου ζωής με αργό ρυθμό μόνο από το 2019 έως το 2020.

Και στον κόσμο μας μετά την πανδημία, οι ειδικοί ψυχικής υγείας λένε ότι η ιδέα της επιβράδυνσης του τρόπου ζωής μας είναι τόσο σημαντική όσο ποτέ για την ψυχική και τη σωματική μας υγεία.

Τι είναι, όμως, ένας αργός τρόπος ζωής;

Ο ταραχώδης ρυθμός της ζωής του σήμερα θεωρείται «φυσιολογικός», λέει στο thehealthy.com η Candace Kotkin-De Carvalho, κοινωνική λειτουργός και διευθύντρια στο Absolute Awakenings.

Πάντα βιαζόμαστε, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε στις ευθύνες – και επειδή όλοι γύρω μας κάνουν το ίδιο, νιώθουμε την πίεση να παραμείνουμε ενεργοί για να συνεχίσουμε.

Η αργή ζωή σημαίνει να κάνουμε ένα βήμα πίσω από αυτόν τον σύγχρονο τρόπο ζωής και να είμαστε πιο προσεκτικοί στο πώς περνάμε τον χρόνο μας, αντιστεκόμενοι στην πίεση της γρήγορης κατανάλωσης, εξηγεί.

«[Πρόκειται] για τη δημιουργία ουσιαστικών συνδέσεων με τους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω μας, το βίωμα μιας ζωής χωρίς βιασύνη και η αφιέρωση χρόνου για να εκτιμήσουμε μικρές στιγμές», λέει.

Αυτή η προσέγγιση μάς ενθαρρύνει να εστιάσουμε στην αυτοφροντίδα, στην ξεκούραση, στην ευγνωμοσύνη, στο να έχουμε επίγνωση των πράξεων και των σκέψεών μας και, τελικά, στην ανάκτηση της αίσθησης ελέγχου στη ζωή μας.

Ποια είναι τα οφέλη της αργής ζωής

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, το χρόνιο στρες έχει συνδεθεί με έναν τεράστιο αριθμό προβλημάτων υγείας.

Προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, εντερικά ζητήματα, διαβήτης, παχυσαρκία, δερματικά και κατάθλιψη.

Η ενσωμάτωση της ιδέας της αργής ζωής σημαίνει εξισορρόπηση του χρόνου εργασίας, άλλων υποχρεώσεων, αναψυχής και χαλάρωσης, λέει ο  Daniel Wysocki, πιστοποιημένος ψυχολόγος.

Αυτή η ενσυνείδητη προσέγγιση στη ζωή δημιουργεί χώρο για να λαμβάνουμε πιο συνειδητές, πιο υγιείς αποφάσεις σχετικά με πτυχές της ημέρας μας που ωφελούν την υγεία και την ευεξία μας.

Πώς να επιτύχετε έναν αργό τρόπο ζωής

Η υιοθέτηση ενός αργού τρόπου ζωής ξεκινά με την αναγνώριση ότι ο χρόνος είναι ο πιο πολύτιμος και περιορισμένος πόρος μας, λέει ο Wysocki.

Μέρος της υιοθέτησης ενός αργού τρόπου ζωής είναι να… ξεκινήσετε αργά.

Μια καλή τακτική; Ξεκινήστε επιβραδύνοντας μέσα στην ημέρα σας, λέει ο Wysocki.

«Απομακρυνθείτε από την τεχνολογία και επιβραδύνετε σκόπιμα τις κινήσεις σας, συμπεριλαμβανομένης της αναπνοής σας, και εστιάστε στην παρούσα στιγμή», τονίζει.

Ένας αργός τρόπος ζωής απαιτεί καθορισμό ορίων. Άρα, αρχίστε να εντοπίζετε πού πρέπει να θέσετε τα όριά σας και να κατανοήσετε πώς να τα επιβάλλετε με συνέπεια.

Μερικές προτάσεις:

  • Ασκηθείτε στην ενσυνείδητη αναπνοή για να ηρεμήσει το μυαλό σας και να αποκτήσετε μια αίσθηση χαλάρωσης
  • Περάστε χρόνο στη φύση, που είναι γνωστό ότι μειώνει το άγχος και βελτιώνει την ψυχική ευεξία
  • Μειώστε τον χρόνο στην οθόνη για να συνδεθείτε με την παρούσα στιγμή και να κόψετε τη συνήθεια της αλόγιστης απόσπασης της προσοχής σας
  • Επιβραδύνετε ενώ τρώτε γεύματα για να γευτείτε κάθε μπουκιά και να απολαύσετε την εμπειρία
  • Δώστε προτεραιότητα στις τελετουργίες αυτοεξυπηρέτησης χρησιμοποιώντας τα όριά σας για να κάνετε τα πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε υπέροχα, όπως η άσκηση, το διάβασμα, το μαγείρεμα ή το να γράψετε στο ημερολόγιό σας.

Δείτε κι αυτό: Εξισορροπώντας ανάμεσα σε δουλειά και προσωπική ζωή…

Write A Comment