Κατά τη διάρκεια της ζωής μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με το πένθος πολλές φορές. Όχι μόνο μέσα από τους θανάτους αγαπημένων μας προσώπων, αλλά και μέσα από τα συναισθήματα απώλειας που κατά τρόπο σαρωτικό εισβάλλουν στην ψυχή μας, όταν καλούμαστε να αποχωριστούμε το γνώριμο, υποδεχόμενοι μεγάλες αλλαγές.

Σύμφωνα με τον Irvin Yalom, σπουδαίο Αμερικανό ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα: “Το πένθος είναι το τίμημα που καταβάλλουμε όσοι έχουμε το κουράγιο ν’ αγαπάμε.”

Αν, λοιπόν, δινόταν στις ψυχές, πριν την ενσάρκωσή τους, η δυνατότητα να επιλέξουν τη γήινη διαδρομή τους, εκείνες που θα επέλεγαν να βιώσουν μια ζωή γεμάτη αγάπη, θα ήταν πέρα από κάθε αμφιβολία οι πιο γενναίες.

Οι άνθρωποι που αγαπούν βαθιά και αληθινά είναι εκείνοι που αφήνουν εκτεθειμένη και ανοχύρωτη την καρδιά τους στον οξύ πόνο της απώλειας.

Ο θρήνος της Παναγίας, της Μητέρας όλων…

Η αγάπη της μητέρας προς τα παιδιά της θεωρείται η ύψιστη έκφραση αγάπης.

Αυτό σημαίνει πως κανένας πόνος δεν μπορεί να συγκριθεί ως προς την έκταση και το βάθος του με τον πόνο που βιώνει μια μητέρα, όταν χάνει το παιδί της.

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι για τη Χριστιανοσύνη ημέρα πένθους και βαθιάς κατάνυξης. Η ταφή του Κυρίου και η κατάβασή του στον Άδη χαράζουν το δρόμο της σιωπής και της ταπείνωσης.

Ο θρήνος της Παναγίας  για το χαμό του παιδιού της κάνει την καρδιά μας να σείεται από ρίγη συγκίνησης:

Ὦ γλυκύ μου ἔαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον, πού ἔδυ σου τό κάλλος;
Υἱέ Θεοῦ παντάναξ, Θεέ μου πλαστουργέ μου, πῶς πάθος κατεδέξω;

Το πένθος της σεπτής Μητέρας όλων γίνεται ψυχικό βίωμα μοναδικό και ανεπανάληπτο. Ο πόνος της γεννά μέσα μας τη συμπόνια, το δέος, τα λυτρωτικά μονοπάτια των δακρύων.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής βρίσκει την ψυχή μας  γαλήνια. Η συμμετοχή μας στην ταφή του Χριστού και στον πόνο της Θεοτόκου δεν αφήνουν περιθώρια στο νου για έγνοιες ασήμαντες, για αισθήματα χαμερπή.

Τώρα η καρδιά μας, απαλλαγμένη από το φόβο της συντριβής και του θανάτου, είναι έτοιμη να υποδεχτεί το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης…

Ανδριάνα Γ. Ρ.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: Με το βλέμμα στον ουρανό…

Η αγάπη έχει 5 γλώσσες! Γνωρίστε τες…

Ευτυχία, το υπέρτατο αγαθό της ύπαρξής μας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.