Τα σύμβολα είναι αναπόσπαστο στοιχείο κάθε πολιτισμού. Μαρτυρούν την ανάγκη του ανθρώπου να αιχμαλωτίσει το αόρατο, το υψηλό, το ιδανικό, πίσω από σχήματα και μορφές.
Κάποια εξ αυτών έχουν αναλάβει μια σπουδαία αποστολή: να αποκρυσταλλώσουν το αιώνιο.
1.Το σύμβολο του απείρου
Το σύμβολο του απείρου, το οποίο ονομάζεται και “τεμπέλικο οκτώ”, αντιπροσωπεύει την έννοια της αιωνιότητας ή της απεριόριστης ζωής.
Παρόλο που υπάρχει εδώ και αιώνες, το σύμβολο που γνωρίζουμε τώρα – ένα πλαγιασμένο 8 – χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1655.
Η ίδια η έννοια του απείρου καταγράφηκε από μαθηματικούς και φιλοσόφους στην αρχαία Ελλάδα.
Μια φιγούρα που μοιάζει με αυτό το σύμβολο εμφανίζεται στην πρώιμη χριστιανική εικονογραφία.
2. Ο ουροβόρος όφις
Ο ουροβόρος (<οὐρά + βορά ) είναι ένα αρχαίο κυκλικό σύμβολο που απεικονίζει ένα φίδι – ή σπανιότερα έναν δράκο – που τρώει την ίδια του την ουρά.
Αρχικά ήταν ένα αιγυπτιακό σύμβολο, αλλά κατείχε εξέχουσα θέση στους αλχημιστές της αρχαίας Ελλάδας.
Ο παλαιότερος γνωστός ουροβόρος εμφανίστηκε σε ένα χρυσό ιερό στον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών τον 13ο αιώνα π.Χ. στην Αίγυπτο.
Το σύμβολο, που αναφέρεται στο μυστήριο του κυκλικού χρόνου, ο οποίος ρέει πίσω στον εαυτό του, κατανοούνταν από τους αρχαίους Αιγυπτίους ως μια σειρά επαναλαμβανόμενων κύκλων.
Ο ουροβόρος είναι σύμβολο της ολότητας και της έννοιας της αιωνιότητας.
Χρησιμοποιείται, επίσης, για να συμβολίσει την ατέρμονη επιστροφή ή τον αιώνιο κύκλο της καταστροφής και της αναγέννησης.
3. Ο μαίανδρος
Ο μαίανδρος ή “ελληνική κλείδα” είναι μια σύνθεση ευθειών που ενώνονται μεταξύ τους σε ορθές γωνίες ή τέμνονται διαγώνια.
Σύμφωνα με τους μελετητές το σύμβολο αυτό πήρε το όνομά του από τον αρχαίο ποταμό Μαίανδρο στη Μικρά Ασία, λόγω των πολυάριθμων στροφών του.
Αποτελούσε αναπόσπαστο στοιχείο του διακόσμου των ναών και των αγγείων της ελληνικής αρχαιότητας.
Ο μαίανδρος ήταν σύμβολο του απείρου και της αιώνιας ροής των πραγμάτων στην αρχαία Ελλάδα. Αυτό αποτυπώνεται στο αδιάσπαστο, συνεχές ύφος του μοτίβου.
Στη σύγχρονη εποχή, ο μαίανδρος συμβολίζει την αιωνιότητα και την ενότητα ακριβώς λόγω αυτού του γραμμικού μοτίβου.
4. Ankh, το κλειδί της ζωής
Το Ankh, ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα του αιγυπτιακού πολιτισμού, αναφέρεται, επίσης, και ως “σταυρός της ζωής”, “κλειδί του Νείλου” ή “κλειδί της ζωής.
Το Ankh μεταφράζεται ως “πνοή της ζωής”.
Το σύμβολο είναι ένας σταυρός με μια θηλιά στην κορυφή. Μερικές φορές κοσμείται και άλλα στολίδια, αλλά τις περισσότερες φορές είναι απλώς ένας χρυσός σταυρός.
Το ankh λέγεται ότι είναι ο αρχικός σταυρός και ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα της αρχαίας Αιγύπτου, που χρονολογείται από την Πρώιμη Δυναστική Περίοδο (περίπου 3150 – 2613 π.Χ.).
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι το ταξίδι μας στον κόσμο ήταν μόνο μέρος μιας αιώνιας ζωής. Αυτή η αιώνια ζωή συμβολίζεται από το ankh.
Ακόμη, το σύμβολο αντιπροσωπεύει τόσο τη θνητή ύπαρξη όσο και τη μετά θάνατον ζωή.
Πηγή: Symbols Archive
Διαβάστε ακόμη: Τα μαγικά σύμβολα των Μαορί
Ο δεσμός ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα μας: 6 τρόποι για να τον ενισχύσετε
Comments are closed.