Τα σύμβολα των Μαορί, των ιθαγενών της Νέας Ζηλανδίας, αξιοποιούνται σε πολλές μορφές τέχνης  (ειδικά σε τατουάζ και σκάλισμα pounamu) και έχουν συμβολισμό ή νόημα που προέρχεται από την αρχική τους χρήση πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Οι Μαορί τα χρησιμοποιούσαν, για να αναπαραστήσουν οπτικά μέρη του πολιτισμού, του συστήματος πεποιθήσεων και της ιστορίας τους.

Τα σύμβολα αντιπροσωπεύουν το μέλλον και το παρελθόν.

Η προέλευση των συμβόλων των Μαορί που χρησιμοποιούνται στην τέχνη ήταν και παραμένει πολύ σημαντική για τον πολιτισμό τους.  Πριν από εκατοντάδες χρόνια είχαν τη δύναμη να θυμούνται ιστορίες ζωής, μύθους δημιουργίας, ιστορίες του χρήστη, καταγωγή και πνευματικότητα.

Είτε ζωγραφισμένο είτε σε τατουάζ ή σκαλισμένο, κάθε σύμβολο είχε νοήματα άρρηκτα συνδεδεμένα με όλη τη λεπτότητα μιας ομιλούμενης γλώσσας.

Υπάρχουν 5 εξαιρετικά δημοφιλή σύμβολα που χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά στο σκάλισμα pounamu, είναι το koru, το twist, το manaia, το matau και η λεπίδα toki. Ας εξερευνήσουμε τον συμβολισμό και το νόημα πίσω από το καθένα.

Το koru

Στο σκάλισμα pounamu το koru λέγεται ότι αντιπροσωπεύει νέα ξεκινήματα, ανάπτυξη και αναγέννηση. Γνωρίζουμε ότι συμβολίζει τη φτέρη που εμφανίζεται στον ιθαγενή θάμνο της Νέας Ζηλανδίας λόγω μιας παροιμίας των Μαορί που μιλάει για αναγέννηση και ανάπτυξη:

Ka hinga atu he tete-kura – ka hara-mai he tete-kura»

«Όπως πεθαίνει μια φτέρη – γεννιέται κανείς για να πάρει τη θέση της».

Στην τέχνη τατουάζ Ta Moko, το koru αντιπροσωπεύει την πατρότητα, την καταγωγή και τη γενεαλογία. Πιστεύεται ότι έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά – κεφάλι, μάτι, λαιμό, σώμα και ουρά.

Λόγω αυτών των ανθρώπινων χαρακτηριστικών, τα σχέδια με ένα μόνο koru και πολλαπλά koru που αναπτύσσονται από αυτό λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν το whakapapa (καταγωγή). Ουσιαστικά ένα οικογενειακό δέντρο φτιαγμένο από το σχέδιο koru.

 

Παρακολουθήστε σε αυτό το βίντεο την ιστορία του koru:

 

Το twist, ή ‘pikorua’

Το twist, ή “pikorua” όπως είναι γνωστό στη Νέα Ζηλανδία, είναι ένα σχετικά νέο σύμβολο των Μαορί με σχεδιαστικές ρίζες στη φύση.

Λέγεται ότι αντιπροσωπεύει το μονοπάτι της ζωής και συμβολίζει τον ισχυρό δεσμό μεταξύ δύο αγαπημένων προσώπων.

Είναι μια ισχυρή έκφραση αφοσίωσης, επειδή οι βραχίονες της συστροφής δεν έχουν τελικό σημείο, όπως ακριβώς και οι σχέσεις ζωής.

 

Το toki

Η λεπίδα toki αντιπροσωπεύει τη δύναμη. Στην παραδοσιακή κοινωνία των Μαορί το toki χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο και δεν φοριόταν ποτέ ως στολίδι.

Είχε δύο χρήσεις. Αρχικά, σκαλιζόταν σε μια χοντρή λεπίδα και είτε στερεωνόταν σε μια ξύλινη λαβή είτε το κρατούσαν στο χέρι. Σε αυτήν την περίπτωση το χρησιμοποιούσαν για να κόβουν δέντρα και να χαράζουν waka μεταξύ άλλων. Δεύτερον, σκαλιζόταν σε μια λεπτότερη λεπίδα και προσδενόταν σε μια εξίσου περίτεχνη ξύλινη λαβή. Αυτά τα περίτεχνα τσεκούρια τα κρατούσαν μόνο οι ισχυροί αρχηγοί της φυλής και ήταν καθαρά τελετουργικά.

Το toki φοριέται τώρα γύρω από το λαιμό και λέγεται ότι αντιπροσωπεύει τη δύναμη, επειδή η λεπίδα του toki έπρεπε να είναι ισχυρή ώστε να μην σπάει όταν χρησιμοποιείται για το σκάλισμα της waka και την κοπή δέντρων.

Μόνο δυνατοί οπλαρχηγοί  μπορούσαν να χειριστούν το toki poutangata (τελετουργικό τσεκούρι).

To manaia

Το σύμβολο του manaia λέγεται ότι είναι ένας αγγελιαφόρος μεταξύ ζωντανών και νεκρών. Λένε ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι πάντα σκαλισμένο σε προφίλ, με το μισό σώμα του σε αυτό το βασίλειο, το άλλο μισό στο βασίλειο των νεκρών.

Παραδοσιακά ήταν σκαλισμένο με την ουρά ενός ψαριού, το σώμα ενός ανθρώπου και το κεφάλι ενός πουλιού, αλλά σήμερα υπάρχουν πολλές στυλιζαρισμένες εκδοχές αυτού του συμβόλου που προσφέρονται για τις σχεδιαστικές δυνατότητες του καλλιτέχνη. Πολλοί άνθρωποι φορούν το σύμβολο manaia ως προσωπικό φύλακα με κάποιους να λένε ότι μπορεί να προστατεύσει από το κακό.

 

Το matau (αγκίστρι ψαριού)

Το σύμβολο του matau λέγεται ότι αντιπροσωπεύει την ευημερία και το ασφαλές ταξίδι πάνω από το νερό. Είναι ένα έξυπνο σχέδιο γιατί ενσωματώνει τόσο το μοτίβο του ψαριού όσο και το αγκίστρι σε ένα σχέδιο.

Παραδοσιακά οι Μαορί βασίζονταν στη γενναιοδωρία της θάλασσας για να επιβιώσουν. Αποτελούσε μεγάλο μέρος των καθημερινών τους διατροφικών αναγκών και μαζί με αυτό οι Μαορί άκμασαν ως λαός.

Μάλιστα, οι Μαορί είχαν πολύ ισχυρή σχέση με τον Τανγκαρόα, τον θεό της θάλασσας και του απέδιδαν αυτή την αφθονία.

 

Επίσης, στον μύθο των Μαορί ο Μάουι χρησιμοποίησε ένα μαγικό γάντζο ψαριού σκαλισμένο από το σαγόνι της γιαγιάς του για να τραβήξει το Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας από τον βυθό του ωκεανού με τη μορφή ενός τεράστιου ψαριού.

 

Πηγή: Mountain Jade

Διαβάστε ακόμη: Δύναμη, ποια η πραγματική της φύση;

Γιατί να προσπαθήσεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και 9 τρόποι να το πετύχεις

Write A Comment