Οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα «μεγάλα πέντε» χαρακτηριστικά προσωπικότητας είναι πιο ευτυχισμένοι σε όλη τους τη ζωή όπως αναλύουμε στο συγκεκριμένο άρθρο.

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που σημείωσαν υψηλή βαθμολογία σε συγκεκριμένες αρετές έτειναν να αναφέρουν μεγαλύτερη συνολική ικανοποίηση στη ζωή τους, προσωπική, εργασιακή και κοινωνική.

Ποιες αρετές μέτρησαν;

  • ειλικρίνεια,
  • ευσυνειδησία,
  • εξωστρέφεια,
  • ευχαρίστηση και
  • συναισθηματική σταθερότητα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας είναι γνωστά συλλογικά ως «Big Five». Η έκθεση δημοσιεύτηκε  στο Journal of Personality and Social Psychology.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, παρά τις αλλαγές στα περιβάλλοντα ζωής και τις εμπειρίες, τα 5 μεγάλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνεχίζουν να συνδέονται στενά με την ικανοποίηση από τη ζωή σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Δείτε κι αυτό: Μπορούμε να βιώσουμε 5 τύπους ευτυχίας. Ποιοι είναι αυτοί;

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία σε όλη μας τη ζωή

Για να κατανοήσουν καλύτερα πώς μεταβάλλεται η σχέση μεταξύ προσωπικότητας και ικανοποίησης από τη ζωή καθώς οι άνθρωποι γερνούν, οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα που προέρχονται από 9.110 Ολλανδούς.

Κατά τη διάρκεια 11 ετών, οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν μεταξύ 16 και 95 ετών, ολοκλήρωσαν πολλαπλά ερωτηματολόγια σχετικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της ικανοποίησης ήταν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι, ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας εξακολουθούν να επηρεάζουν έντονα τη συνολική του ικανοποίηση στη ζωή.

«Η συναισθηματική σταθερότητα – που βοηθά τους ανθρώπους να δουν τον κόσμο τους με λιγότερο αρνητικό πρίσμα – ήταν ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας της ευτυχίας», τόνισε στο Healthline η Manon van Scheppingen, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Tilburg και μία από τους συν-συγγραφείς της μελέτης.

«Τα ευρήματα έδειξαν ότι η συναισθηματική σταθερότητα – ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την αντιμετώπιση του στρες, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ευελιξία απέναντι στις προκλήσεις και τις αλλαγές – ήταν ο πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της συνολικής ικανοποίησης από τη ζωή και την καριέρα», σχολίασε η Janelle S. Peifer, ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ.

Δείτε κι αυτό: Ευτυχία, το υπέρτατο αγαθό της ύπαρξής μας

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι διαφορετικά γνωρίσματα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε διαφορετικές πτυχές της ζωής.

Η ευσυνειδησία, για παράδειγμα, ήταν πιο στενά συνδεδεμένη με την εργασιακή ικανοποίηση, ενώ η εξωστρέφεια και η ευχαρίστηση είχαν μεγαλύτερη επίδραση στην κοινωνική ικανοποίηση.

Τα άτομα που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε οποιοδήποτε από τα «Big 5» χαρακτηριστικά προσωπικότητας καθώς μεγάλωναν βίωσαν μεγαλύτερη ικανοποίηση αργότερα στη ζωή τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας δεν έχουν καθοριστεί.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο με την ειλικρίνεια. Όσοι έγιναν πιο ειλικρινείς καθώς μεγάλωναν ανέφεραν τη μεγαλύτερη αύξηση της ικανοποίησης από τη ζωή τους.

«Οι άνθρωποι που είναι ανοιχτοί τείνουν να είναι ευφάνταστοι, περίεργοι και δημιουργικοί», σχολιάζει ο David Spiegel,  αναπληρωτής πρόεδρος ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Επιπλέον, η σχέση μεταξύ συναισθηματικής σταθερότητας και εργασιακής ικανοποίησης ενισχύθηκε καθώς οι συμμετέχοντες μεγάλωναν.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι πιο πρόθυμοι να εγκαταλείψουν ανεπιθύμητες θέσεις εργασίας και να υποβάλουν αίτηση για πιο απαιτητικούς ρόλους.

Απαιτείται, πάντως, περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς άλλοι παράγοντες – όπως το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, η εργασιακή κατάσταση και η υγεία – επηρεάζουν τόσο τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όσο και την ικανοποίηση μας από τη ζωή μας.

Δείτε κι αυτό: Ευτυχία, το υπέρτατο αγαθό της ύπαρξής μας

Comments are closed.