Στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη  «Υπό την βασιλικήν δρυν», ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη μοναδική περιγραφή μιας βελανιδιάς, της οποίας η παρουσία φαίνεται να χαρίζει στον αφηγητή εικόνες ασύγκριτης ομορφιάς και στιγμές βαθύτατης συγκίνησης.

« Και ήτον εκείνη άνασσα του δρυμού, δέσποινα άγριας καλλονής, βασίλισσα της δρόσου…

  Από τα φύλλα της εστάλαζε κι έρρεεν ολόγυρά της “μάννα ζωής, δρόσος γλυκασμού, μέλι το εκ πέτρας”[…]  Ησθανόμην άφατον συγκίνησιν να θεωρώ το μεγαλοπρεπές εκείνο δένδρον. Εφάνταζεν εις το όμμα, έμελπεν εις το ούς, εψιθύριζεν εις την ψυχήν φθόγγους αρρήτου γοητείας. […]Μ΄ έθελγε, μ΄ εκήλει, μ΄ εκάλει εγγύς της.» 

Τα δέντρα…οι φύλακες της ζωής, οι ένοικοι των δασών, η πατρίδα των φτερωτών πλασμάτων, οι μάρτυρες των παιδικών μας ακροβασιών, το δροσερό καταφύγιο του καλοκαιριού, ο αθόρυβος παρατηρητής ευχάριστων και δυσάρεστων στιγμών της κοινότητας…είναι πάντοτε εκεί, για να μας υπενθυμίζουν τον αέναο κύκλο της ζωής και του θανάτου, να στεγάζουν τα όνειρά μας, να αφήνουν ανάμεσα από τα φύλλα τους ένα κομμάτι ουρανό να ταξιδεύει ο νους μας.

Όμως, τα δέντρα εκτός των άλλων έχουν και τη δύναμη να μας θεραπεύουν…

Τι είναι η θεραπεία μέσω των δέντρων;

Όταν κάνουμε λόγο για τη θεραπεία μέσω των δέντρων (γαλλικός όρος: Sylvothérapie) αναφερόμαστε σε κάθε δραστηριότητα που μας επιτρέπει να επωφεληθούμε από την ευεργετική παρουσία των δέντρων.

O Jean Marie  Defossez, ο συγγραφέας του βιβλίου: «Sylvothérapie : le pouvoir bienfaisant des arbres» (2019) τονίζει:

«Τα δέντρα είναι δάσκαλοι στην τέχνη του ριζώματος, της αναπνοής και της επανασύνδεσης με τα βαθιά συναισθήματα και τις συγκινήσεις

Μια παλιά ιστορία …

Όπως διαβάζουμε  στο https:sylvotherapie.net, οι  ρίζες αυτής της πρακτικής εντοπίζονται στην Ιαπωνία. Μάλιστα, έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Υγείας με την τοπική ονομασία «Shinrin-Yoku» που μεταφράζεται ως «λουτρό στο δάσος». Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια πατρογονική ιαπωνική παράδοση, όπως για παράδειγμα το Ζαζέν.  Η επισημοποίησή της στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου τοποθετείται στη δεκαετία του 1980.

Φαίνεται πως θεραπεία μέσα από την επαφή με τα δέντρα υπήρχε ανέκαθεν σε όλες τις ηπείρους. Αντιστοιχεί στο βαθύ κάλεσμα προς τη φύση που δονείται μέσα σε κάθε άνθρωπο και απαντά στην ιστορία όλων των λαών.

Οι Ρωμαίοι, για παράδειγμα, πήγαιναν στο δάσος για να χαλαρώσουν, ενώ στις σκανδιναβικές χώρες, οι περίπατοι και οι εξορμήσεις στο δάσος ήταν ανέκαθεν αυτονόητη επιλογή για να φροντίσει κανείς τον εαυτό του.

Ακόμη, την εποχή της εξάπλωσης της φυματίωσης -πολύ πριν από το 1980- τα καλύτερα σανατόρια ήταν αυτά που περιβάλλονταν από δάση.

Άλλωστε, κατά πάσα πιθανότητα η χαρά που προσφέρει η αγκαλιά του δάσους αποτελεί ένα κοινό βίωμα.

Διαβάστε εδώ Πώς τα πουλιά συνδέονται με την ψυχική μας ευεξία

Ποια είναι, όμως, η θέση της επιστήμης;

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν τις θετικές επιδράσεις των δέντρων, των δασών και της φύσης στην ευημερία και την υγεία του ανθρώπου.

Διεθνείς έρευνες  έχουν δημοσιευθεί μεταξύ άλλων στο χώρο της νευροεπιστήμης, της ψυχολογίας και της ιατρικής.

Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι οι απλοί περίπατοι στο δάσος ενισχύουν τη ζωτικότητά μας, μειώνουν το στρες (άγχος, κατάθλιψη, θυμός) και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η επαφή  με τα δέντρα βελτιώνει επίσης την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών.

Αποκαλυπτικά είναι τα πορίσματα επιστημονικής έρευνας για τα πολλαπλά οφέλη της επαφής μας με το δάσος  που διεξήχθη στην Ιαπωνία.

Βέβαια, υπάρχουν πολλά ακόμη να διερευνηθούν αναφορικά με την επίδραση των δέντρων και των δασών στον άνθρωπο.

Η Alexandra Reuter μοιράζεται τη δική της εμπειρία για τη θεραπευτική δύναμη του δάσους στο ακόλουθο βίντεο:

Οι δύο βασικές πρακτικές της θεραπείας μέσω των δέντρων

  • Το «λουτρό» στο δάσος

Αυτή είναι η απλούστερη πρακτική της θεραπείας μέσω των δέντρων  και περιλαμβάνει απλώς χαλαρό περπάτημα στο δάσος.

Ο  Δρ Qin Li της ιατρικής σχολής Nippon, δηλώνει ότι το απλό «λουτρό» στο δάσος μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην πρόληψη της υπέρτασης, της κατάθλιψης και του καρκίνου.

Ο ίδιος προτείνει για ένα «λουτρό» στο δάσος μισής ημέρας, να   παραμείνετε στο δάσος 2 ώρες και περπατήσετε περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Για ένα ολοήμερο λουτρό απλώς χρειάζεται να διπλασιάσετε το χρόνο και την απόσταση.

Το βιβλίο του  Δρ Qin Li «ShinrinYoku: The Art and Science of Forest BathingHow Trees Can Help You Find Health and Happiness» (2018) έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες και αποτελεί σπουδαία εκδοτική επιτυχία.

Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη φιλοσοφία του  «ShinrinYoku»:

  • Αγκαλιάζοντας τα δέντρα

Η δεύτερη πρακτική περιλαμβάνει το αγκάλιασμα των  δέντρων. Επιλέξτε ένα δέντρο που σας ελκύει και τολμήστε να αγκαλιάσετε τον κορμό του. Ακουμπήστε το μάγουλό σας σε αυτόν. Κλείστε τα μάτια, αναπνεύστε απαλά, βαθιά, ζητήστε από το μυαλό σας να σιωπήσει και απολαύστε τα συναισθήματά σας για όσο χρόνο επιθυμείτε.

Αφιερώστε χρόνο, ειλικρινά, ολοκληρωτικά.

Το θέμα δεν είναι να αγγίξετε το δέντρο, αλλά να επιτρέψετε στον εαυτό σας να δεχτεί το άγγιγμά του.

Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!

Ανδριάνα Γ.Ρ.

Διαβάστε εδώ Ho’oponopono: ο θεραπευτικός δρόμος μια βαθιάς απελευθέρωσης

Write A Comment