Είστε παντρεμένοι; Αν ναι, φιλάτε τακτικά τον/τη σύντροφό σας;

Όπως φαίνεται το φιλί αποτελεί μια πολύ σημαντική συνήθεια για τα ζευγάρια που θέλουν να διατηρήσουν δυνατή τη σχέση τους.

Όπως διαβάζουμε στο Power of positivity η βασικότερη αιτία που το φιλί θεωρείται τόσο σημαντικό σε μία σχέση είναι η οικειότητα που προσδίδει ανάμεσα στα άτομα.

Η ψυχολογία του φιλιού αφορά τη στοματική επαφή με έναν άλλον άνθρωπο και είναι απίστευτα προσωπική και πολύ οικεία.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το να δίνεις φιλιά είναι τόσο μοναδικό;

Υπάρχουν πολλά οφέλη στο να φιλάς κάποιον που αγαπάς, αφού αυτό μπορεί να σε επηρεάσει συναισθηματικά, σωματικά και πνευματικά.

Όταν πλησιάζουμε τον/τη σύντροφό μας, το σώμα μας ανταποκρίνεται σε φυσικά ερεθίσματα, διεγείρεται και παράγει περισσότερη ωκυτοκίνη, την ορμόνη της ευτυχίας που μας βοηθά να δεθούμε μεταξύ μας.

Η διαδικασία του φιλιού συνδέεται με ένστικτα που είναι βιολογικά ριζωμένα μέσα μας.

Πόσες φορές έχετε συναντήσει κάποιον που αγαπάτε και το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε να τον φιλήσετε;

Ωστόσο, όταν φιλάμε τον σύντροφό μας, συνδεόμαστε μαζί του σε ένα ανώτερο επίπεδο και εμπλεκόμαστε συναισθηματικά μαζί του.

Κατά τη διάρκεια του φιλιού ο εγκέφαλός μας εισέρχεται σε διαδικασία φόρτισης  και αρχίζει να απελευθερώνει ένα χημικό κοκτέιλ ουσιών που μας βοηθούν να αισθανόμαστε καταπληκτικά και να νιώθουμε ο ένας πιο κοντά στον άλλον.

Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος διεγείρει παράλληλα νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη η οξυτοκίνη και η ντοπαμίνη.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια;

Ότι, όταν φιλιόμαστε, τα συναισθήματα που βιώνουμε προέρχονται από το κέντρο ευχαρίστησής μας, που βρίσκεται βαθιά ριζωμένο μέσα στον εγκέφαλό μας.

Διαβάστε εδώ τα μυστικά του ανθρώπινου εγκεφάλου που δε γνωρίζουμε.

Το φιλί καταλήγει να λειτουργεί σαν ένα είδος ναρκωτικού, αφού το σώμα μας το λαχταράει όλο και πιο πολύ, λόγω της απόλαυσης που αισθάνεται και κατά τη διάρκειά του.

Το φιλί φαίνεται ότι μας προσφέρει ακόμα και πνευματικά οφέλη.

Όταν φιλάμε κάποιον, πραγματοποιείται  ενδοεγκεφαλική  σύνδεση μαζί του, δηλαδή το μυαλό μας συγχρονίζεται με το δικό του.

Κι αν τα παραπάνω δεν σας έπεισαν, τα οφέλη του φιλιού δεν σταματούν εδώ.

Αν είστε από τα παντρεμένα ζευγάρια που φιλιούνται μία φορά το πρωί και άλλη μία φορά το βράδυ, τότε πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας τα ακόλουθα ερευνητικά ευρήματα για πλεονεκτήματα του φιλιού:

  • Οι άνθρωποι που φιλιούνται καθημερινά ζουν έως και πέντε χρόνια περισσότερο από εκείνους που δε φιλιούνται.
  • Η αυξημένη ροή του αίματος, που μας προσφέρει το φιλί, μπορεί να μας βοηθήσει να θεραπεύσουμε τις κηλίδες στο πρόσωπό μας, καθώς και τα δερματικά προβλήματα.
  • Οι χημικές ουσίες που εκρήγνυνται με το φιλί αναγκάζουν τον σφυγμό μας να αυξηθεί σε πάνω από 100 παλμούς ανά λεπτό, κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχτεί τόσο ωφέλιμο όσο μία καλή προπόνηση.
  • Ανησυχείτε για τη σφριγηλότητα του δέρματός σας; Διαβάστε και αυτό: χρειάζονται 29 μύες του προσώπου για να φιληθούμε με κάποιον με πάθος, γεγονός που μπορεί να μας βοηθήσει στη μείωση των ρυτίδων.
  • Τα χείλη μας είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τις άκρες των δακτύλων μας. ΄Έτσι, όταν φιλάμε κάποιον, διεγείρουμε σημαντικά νεύρα μέσα στο σώμα μας.
  • Και επειδή, όταν φιλιόμαστε, ανταλλάσσουμε σάλιο, μπορούμε ταυτόχρονα να χτίσουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και να καταπολεμήσουμε ασθένειες που θα μας κρατήσουν υγιείς.

Εσείς φιλάτε τακτικά τον/τη σύντροφό σας;

 

Write A Comment