Η παρακολούθηση πουλιών (birdwatching) ή το κελάηδισμα των πουλιών μπορεί να ενισχύσει την ψυχική μας ευεξία, με επιπτώσεις που διαρκούν έως και οκτώ ώρες, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports και προέρχονται από αναφορές συμμετεχόντων σε πραγματικό χρόνο από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη.


Ο Andrea Mechelli, καθηγητής πρώιμης παρέμβασης στην ψυχική υγεία στο Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience (IoPPN), στο King’s College του Λονδίνου, και επόπτης συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η μελέτη μας παρέχει μια τεκμηριωμένη βάση για τη δημιουργία και την υποστήριξη χώρων βιοποικιλότητας με βάση τους την ορνιθοπανίδα, καθώς συνδέεται στενά με την ψυχική μας υγεία.

Επιπλέον, τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την εφαρμογή μέτρων για την αύξηση των ευκαιριών για τους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με την ορνιθοπανίδα, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν διαγνωστεί με παθήσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη». Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την εφαρμογή Urban Mind. Περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες σε όλο τον κόσμο έκαναν τις αξιολογήσεις τους κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε μεταξύ Απριλίου 2018 και Οκτωβρίου 2021.

Οι εθελοντές κλήθηκαν να απαντήσουν τρεις φορές την ημέρα εάν μπορούσαν να δουν ή να ακούσουν πουλιά, και στη συνέχεια δέχονταν ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική τους ευεξία. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι μεταξύ εκείνων που έχουν διαγνωστεί με παθήσεις της ψυχικής υγείας, το να ακούν ή να βλέπουν πουλιά συσχετίστηκε με θετικές επιδράσεις στην ψυχική τους ευεξία. Το ίδιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε επίσης και σε υγιή άτομα, με τις ευεργετικές επιδράσεις να διαρκούν έως και οκτώ ώρες.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι σχέσεις μεταξύ των πτηνών και της ψυχικής ευεξίας δεν εξηγούνται από συνυπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η παρουσία δέντρων, φυτών ή υδάτινων οδών. Ο επικεφαλής επιστήμονας Ryan Hammoudω δήλωσε: «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για τα οφέλη που έχει την ψυχική υγεία το να βρίσκεσαι γύρω από τη φύση και πιστεύουμε ότι η παρουσία του τραγουδιού των πουλιών βοηθά στην ανύψωση της διάθεσής μας».

«Ωστόσο, είναι λιγοστές οι έρευνες που έχουν πραγματικά διερευνήσει την επίδραση των πτηνών στην ψυχική μας υγεία σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικό περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Urban Mind δείξαμε για πρώτη φορά την άμεση σχέση μεταξύ της θέασης ή της ακρόασης του κελαηδίσματος των πουλιών και της θετικής διάθεσης. Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να αποδείξουν τη σημασία της προστασίας και της παροχής περιβαλλόντων για την ανάπτυξη των πτηνών, όχι μόνο για τη βιοποικιλότητα αλλά και για την ψυχική μας υγεία», κατέληξε.

Πηγή: independent.co.uk

Write A Comment