Αχ, αυτό το οικογενειακό τραπέζι… Η θεία θα σου πει ότι πάχυνες, ο θείος πότε θα παντρευτείς και οι υπόλοιποι μα πότε θα κάνεις ένα παιδάκι… Σου έχουμε τη λύση!Είναι πολλές αυτές οι ερωτήσεις που μπορεί να μας φέρουν σε άβολη θέση στο οικογενειακό τραπέζι και επειδή έρχεται η Πρωτοχρονιά, ψάξαμε και βρήκαμε τις κατάλληλες απαντήσεις.

Με τη βοήθεια των ειδικών θα τελειώσετε με αυτές τις αδιακρισίες μία για πάντα!

«Φαίνεται ότι έχεις πάρει λίγο βάρος!»

Δεν έχετε δει τη θεία σας εδώ και δύο χρόνια και το πρώτο πράγμα που βγαίνει από το στόμα της καθώς σας χαιρετάει είναι ότι έχετε πάρει βάρος από την τελευταία φορά που σας είδε…

Το να μιλάμε για αλλαγές βάρους -οι οποίες παρεμπιπτόντως είναι φυσιολογικές καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας- δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον.

Μας απομακρύνει, δε, από το να εστιάσουμε στα σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας.

«Είναι εντάξει να θέτεις όρια και να ενημερώνεις τα μέλη της οικογένειας ότι δεν εκτιμάς τέτοιου είδους σχόλια», λέει η ψυχολόγος Melissa Robinson-Brown στη HuffPost.

«Εκφράστε την αγάπη για το σώμα σας όπως ακριβώς την αισθάνεστε», προσθέτει.

«Είναι εντάξει να θέτεις όρια και να ενημερώνεις τα μέλη της οικογένειας ότι δεν εκτιμάς τέτοιου είδους σχόλια», συμπληρώνει.

Θα μπορούσατε απλώς να πείτε «Ναι» με ένα χαμόγελο και να το αφήσετε έτσι.

Ή δοκιμάστε κάτι όπως, «είμαι χαρούμενη και υγιής, ευχαριστώ που το πρόσεξες», προτείνει από την άλλη η θεραπεύτρια διατροφικών διαταραχών Jennifer Rollin.

«Έχεις χάσει βάρος; Φαίνεσαι χλωμή!»

Ακόμη και τα κομπλιμέντα για το σώμα μας από συγγενείς μπορεί να έχουν αρνητική χροιά. Δεν ξέρουν τι μπορεί να είχατε να αντιμετωπίσετε πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Εάν, για παράδειγμα, βιώσατε πολύ έντονο άγχος, ζείτε με μια χρόνια ασθένεια ή παλεύετε με μια διατροφική διαταραχή.

Δες εδώ: Τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν δεν γυμναστείς τις γιορτές 

Η ψυχολόγος Allison Hart προτείνει να αναγνωρίσετε τις καλές προθέσεις του συγγενικού σας προσώπου και να δηλώσετε με σαφήνεια ότι το σώμα σας δεν είναι θέμα συζήτησης.

Δοκιμάστε κάτι όπως: «Ξέρω ότι το εννοείς ως κομπλιμέντο, αλλά δεν με ενδιαφέρει να συζητήσω για την εμφάνισή μου. Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο».

Ιδιαίτερα σύνηθες είναι για τις νέες μαμάδες να δέχονται σχετικά σχόλια αναφορικά με το σώμα τους μετά τον τοκετό — άλλοτε αρνητικά, άλλοτε «θετικά» για το πώς έχασαν τα κιλά της εγκυμοσύνης τόσο γρήγορα.

Η Hart προτείνει τα εξής: «Ξέρω ότι το λες με καλή πρόθεση, αλλά το να συζητάω για το βάρος μου την ώρα που το σώμα μου έκανε κάτι τόσο απίστευτο και γέννησα ένα μωρό μου φαίνεται ανόητο».

«Δεν πίνεις πια;»

Το φαγητό με συγγενείς στο τραπέζι μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική πρόκληση όταν δεν πίνετε αλκοόλ και όλοι οι άλλοι έχουν έρθει στο… τσακίρ κέφι.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί στον εθισμό του αλκοόλ έχουν παρατηρήσει μια αύξηση στις υποτροπές αυτή την εποχή του χρόνου.

Ίσως είστε σε φάση ανάκαμψης ή ίσως απλώς δεν έχετε διάθεση να πιείτε σε αυτό το συγκεκριμένο τραπέζι.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, κάποιος συγγενής θα κάνει αναπόφευκτα ένα σχόλιο σχετικά με το πώς οι διακοπές είναι χάλια αν δεν περιλαμβάνουν κατανάλωση αλκοόλ.

Μπορείτε να πείτε κάτι σαν: «Ξέρεις, μου αρέσει πολύ να συνδέομαι με ανθρώπους μέσω ουσιαστικής συζήτησης και διασκεδάζω πολύ με το να είμαι ο εαυτός μου», συστήνει η Hart.

«Λοιπόν, πότε θα τακτοποιηθείς

Το να είσαι single σε μια οικογενειακή μάζωξη με πολλά ζευγάρια μπορεί να σε κάνει να νιώσεις περίεργα.

Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν γιατί δεν είσαι σε σχέση (σκέφτονται ενδεχομένως: κάτι πρέπει να μην πάει καλά με εσένα).

Δεν τους περνάει από το μυαλό ότι ίσως είσαι ευτυχισμένη μόνη ή δεν έχεις γνωρίσει ακόμα το κατάλληλο άτομο.

Εάν νιώθετε άνετα να το συζητήσετε, ενημερώστε την οικογένειά σας για το πώς και πότε θα «τακτοποιηθείτε», λέει η Robinson-Brown, είτε αυτό είναι κάτι που βλέπετε με το να είστε μόνοι σας στο μέλλον είτε όχι.

Εάν δεν έχετε διάθεση, είναι εντάξει να πείτε ότι δεν σας ενδιαφέρει να απαντήσετε σε τέτοιου είδους ερωτήσεις σχετικά με την ερωτική σας ζωή.

«Πείτε τους ότι θα τους ενημερώσετε στο μέλλον εάν και πότε θα συμβεί αυτό στη ζωή σας», προτείνει.

«Δεν έχεις βρει ακόμα δουλειά;»

Όταν δεν εργάζεσαι, ο καταιγισμός επικριτικών ερωτήσεων από την οικογένεια σχετικά με την εργασιακή σας κατάσταση μπορεί να είναι το λιγότερο εξουθενωτικός.

Όταν αρχίσουν να έρχονται αυτές οι ερωτήσεις, «πιάστε έναν φίλο ή άλλο μέλος της οικογένειάς σας που μπορεί να σας βοηθήσει προκειμένου να αποσπάσετε την προσοχή από τη συζήτηση ή ζητήστε να βοηθήσετε στην κουζίνα», προτρέπει η Robinson-Brown.

«Ακριβώς επειδή είναι η οικογένειά σας, δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαντάτε ή να υπομένετε συζητήσεις που είναι αγενείς και άκομψες», σχολιάζει.

Και ναι, υπάρχει απάντηση!

Μπορείς να πεις: «Η μόνη δουλειά που ψάχνω να φέρω εις πέρας απόψε είναι να σου πάρω τα… σώβρακα στο παιχνίδι που θα παίξουμε με την τράπουλα αργότερα».

«Πότε θα κάνεις παιδί;»

Ανάλογα με την κατάστασή σας, τα συναισθήματά σας απέναντι σε αυτήν την κοινή ερώτηση μπορεί να κυμαίνονται από ηπίως ενοχλητικά έως εντελώς οδυνηρά.

Εάν δεν αποκτήσατε παιδιά από επιλογή, μπορεί να το βρείτε κουραστικό. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες γονιμότητας, μπορεί να σας οδηγήσει σε κλάματα.

Ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, το πότε θα κάνετε και αν θα αποκτήσετε παιδιά είναι αποκλειστικά δική σας υπόθεση.

Μια εύκολη απάντηση είναι: «Δεν είμαστε σίγουροι! Μιλώντας για παιδιά…» και στη συνέχεια αλλάξτε τη συζήτηση προς ένα άλλο παιδί της οικογένειας», συστήνει η ψυχολόγος Samantha Rodman.

Και υπογραμμίζει: «Πολλά μπορούν να λυθούν με μια ασαφή απάντηση και αλλαγή του θέματος συζήτησης!»

Επίσης, μπορείτε να πείτε: «Αυτή είναι μια μάλλον προσωπική ερώτηση, δεν νομίζεις; Τέλος πάντων, πώς είναι η νέα σου δουλειά;» λέει η ειδικός γονιμότητας Rachel Gurevich.

Και τώρα η… καθαρά ελληνική περίπτωση, όπως γράφει το ParentsHub:Έχεις κάποια πρόταση-απάντηση; Γράψε μας τη γνώμη σου στα σχόλια από κάτω! 

1 Comment

  1. Εφιάλτης τα οικογενειακά τραπέζια… γελασα αλήθεια!

Write A Comment