Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις και μηνύματα που μας λένε πώς να κάψουμε τις επιπλέον θερμίδες των γιορτών, τι να φάμε, τι να μην φάμε, πώς να μην κερδίσουμε βάρος…

Μπορεί να είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι πρέπει να ακολουθούμε τη ρουτίνα της άσκησής μας κατά τη διάρκεια των γιορτών, για να αντισταθμίσουμε τις θερμίδες από το επιπλέον φαγητό.

Η διατροφική κουλτούρα μάς έχει διδάξει ότι οι λιχουδιές είναι «κακές» και ότι το να μην ασκείσαι για να κάψεις τις θερμίδες τους προκαλεί προβλήματα στην υγεία σου.

Αλλά η αλήθεια δεν είναι αυτή. Το αντίθετο, λίγη χαλάρωση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Δεν χρειάζεται να «κάψουμε» τις θερμίδες για να είμαστε υγιείς

Παρά το γεγονός ότι μας λένε συνεχώς ότι πρέπει να ασκούμαστε για να κάψουμε αυτό που τρώμε προκειμένου να παραμείνουμε υγιείς, ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

«Είναι αυτή η πολύ συνηθισμένη ιδέα ότι πρέπει να καίμε ό,τι τρώμε, και αυτό απλώς δεν είναι ακριβές», λέει στην HuffPost η Colleen Schreyer, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Εάν φάτε περισσότερο από ό,τι συνήθως μια δεδομένη ημέρα – όπως όλοι συνηθίζουμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια των εορτών – μπορεί να παρατηρήσετε ότι στη συνέχεια θα αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι ή θα έχετε λιγότερη λαχτάρα από ό,τι συνήθως.

«Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα μας είναι αρκετά αποτελεσματικό στην αυτορρύθμισή του, εφόσον ακούμε τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας», τονίζει η Schreyer.

«Αν πεινάτε, φάτε. Το σώμα μας μάς λέει ότι χρειάζεται καύσιμα και τροφή. Από την άλλη πλευρά, η πληρότητα έχει να κάνει με το να αναγνωρίζεις και να αποδέχεσαι ότι το σώμα σου αυτή τη στιγμή είναι χορτάτο», συμπληρώνει.

«Εάν είστε χορτασμένοι, μπορείτε πάντα να κρατήσετε τη λιχουδιά για αργότερα. Η απάντηση δεν πρέπει να είναι ναι ή όχι, αλλά τώρα ή αργότερα», επισημαίνει.

Δεν θα χάσετε τη φυσική σας κατάσταση εάν δεν γυμναστείτε

Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να χάσετε οποιαδήποτε πρόοδο από την προπόνησή σας κατά τη διάρκεια των διακοπών, σας έχουμε καλά νέα: η φυσική σας κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει τόσο εύκολα.

Δες εδώ πώς να γυμναστείς μόνο με το σώμα σου! 

«Τα οφέλη της άσκησης επιτυγχάνονται σε διάστημα μηνών και ετών, όχι ημερών ή εβδομάδων. Το να χάσετε μια μέρα, ή ακόμα και μερικές εβδομάδες, δεν θα επηρεάσει τη συνολική υγεία και τη φυσική σας κατάσταση», υπογραμμίζει η Schreyer.

Στην πραγματικότητα, λίγες μέρες αποχής μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα σας.

Οι ημέρες ανάπαυσης πρέπει να είναι στη ρουτίνα των ανθρώπων, σύμφωνα με την καθηγήτρια Ψυχιατρικής, καθώς αφήνουν τους μύες να επουλωθούν και να αναδομηθούν.

«Η όλη ιδέα ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τις διατροφικές μας συνήθειες μέσα στις γιορτές γιατί είναι κάτι πολύ καλό και υγιεινό για εμάς προσθέτει ντροπή και ενοχή, κάτι που μπορεί να είναι πραγματικά αντιπαραγωγικό», δήλωσε η Alyssa Vela, ψυχολόγος υγείας και επίκουρη καθηγήτρια Χειρουργικής. Ψυχιατρικής και Επιστήμης της συμπεριφοράς στο Northwestern University.

Συμβουλές για τη διαχείριση της άσκησης κατά τη διάρκεια των γιορτών

Η Schreyer λέει ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η άσκηση, εν τέλει, έχει να κάνει με την υγεία.

Εάν ανησυχείτε επειδή ασκείστε λιγότερο μέσα στις γιορτές, επιλέξτε μια άλλη υγιεινή δραστηριότητα – διαλογιστείτε, περάστε χρόνο με φίλους ή πηγαίνετε μια βόλτα.

Δες εδώ τα οφέλη του διαλογισμού σύμφωνα με την Oprah

Ακόμη, προσπαθήστε να δείτε τη μεγάλη εικόνα. Επιτρέπεται να κάνουμε διαλείμματα από την προπόνηση και αυτό είναι πραγματικά εξαιρετικό για την υγεία μας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στην πραγματικότητα, το να είσαι ευγενικός και ευέλικτος με τον εαυτό σου είναι μια σημαντική πτυχή της διατήρησης οποιασδήποτε υγιούς συμπεριφοράς μακροπρόθεσμα.

«Υπάρχουν εποχές του χρόνου, όπου οι περιστάσεις μπορεί να μην επιτρέπουν να ακολουθήσουμε την τακτική μας ρουτίνα  και αυτό είναι καλό», καταλήγει η Vela.

Πηγή: huffpost.com

 

Write A Comment