Οι μέρες των διακοπών περνάνε τόσο ευχάριστα που συχνά χάνουμε την αίσθηση του χρόνου.

Τι γίνεται, όμως, όταν το “χριστουγεννιάτικο ξόρκι” τελειώνει κι η ώρα της επιστροφής στη δουλειά πλησιάζει;

Πολλοί από εμάς αισθανόμαστε την “επάνοδο” στην εργασία  μας σαν κάποιο είδος τιμωρίας για τις ατελείωτες ώρες διασκέδασης και χαλάρωσης που γευτήκαμε …

Χρειάζεται όμως τόση  απόγνωση;

Ευτυχώς για εμάς οι ειδικοί  έχουν τη λύση…

Μπορούμε να βιώσουμε την πρώτη εβδομάδα του χρόνου σαν μία περίοδο προθέρμανσης, όπως συμβουλεύει ο Laith Masarweh, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας Assistantly.
Μάλιστα, μας προτρέπει να μην πιέζουμε πολύ τον εαυτό μας, προκειμένου να φτάσουμε στα επίπεδα εγρήγορσης που ήμασταν πριν τις διακοπές.

Αντιθέτως, προτείνει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να παραμείνουμε θετικοί και να αφήσουμε τον εαυτό μας να ενθουσιαστεί για τη νέα χρονιά που έρχεται.


Ας δούμε τώρα 3 συμβουλές  για να γίνει η μετάβαση στη δουλειά  μας όσο πιο ομαλή γίνεται:

 #1 Ξυπνήστε νωρίτερα…

Μπορεί κάτι τέτοιο να μας φαίνεται αδιανόητο μετά από τόσες ημέρες χαλάρωσης, αλλά το να ξυπνάμε λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο την πρώτη μέρα της επιστροφής μας στη δουλειά μπορεί να μας βοηθήσει να ξαναμπούμε στο πρόγραμμά μας και να μειώσουμε μέχρι ένα βαθμό το άγχος που μπορεί να αισθανόμαστε.

Ο Masarweh συνιστά, παράλληλα, να ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο στη φύση, ακόμα και να δοκιμάσουμε ένα νέο είδος άσκησης.

Η γυμναστική θα βοηθήσει το μυαλό μας να δουλέψει.

Αν δεν είστε ο τύπος του ανθρώπου που ξυπνά το πρωί και γυμνάζεται, μπορείτε να δοκιμάσετε έναν πεντάλεπτο διαλογισμό ή μία άσκηση που περιλαμβάνει βαθιές αναπνοές.

Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει το μυαλό σας να ηρεμήσει, καθώς θα ενεργοποιήσει την απελευθέρωση ενδορφινών, των ορμονών που μας βοηθούν να αισθανόμαστε καλά.

#2 Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Πολλοί άνθρωποι εγκλωβίζονται στη σκέψη ότι το να επιστρέψουν στη δουλειά μετά τις διακοπές σημαίνει ότι πρέπει να αποδώσουν στο μέγιστο δυνατό των ικανοτήτων τους, παρατηρεί η Jâlie Cohen, αντιπρόεδρος στον όμιλο Adecco.

Παρόλα αυτά, στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, συμβουλεύει ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας και να θέσουμε ξεκάθαρους στόχους αναφορικά με τις ευθύνες που έχουμε να διεκπεραιώσουμε.

Ιδιαίτερα οι αρμοδιότητές μας θα πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα χωρίς να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις μας.

Ιδανικά,  κανένας εργοδότης δε θα πρέπει να απαιτεί οι εργαζόμενοι να μπορούν να επιστρέψουν στο σημείο από όπου σταμάτησαν πριν τις διακοπές.

Ωστόσο, εμείς καλό θα είναι  να επικοινωνήσουμε τόσο στους συνεργάτες μας όσο και στον διευθυντή μας  όλα όσα είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε.

#3 Εντάξτε στο πρόγραμμά σας και τη διασκέδαση

Όσο σημαντικό είναι να είμαστε παραγωγικοί στη δουλειά μας μετά από οποιαδήποτε άδεια αντίστοιχα απαραίτητο είναι το να εκλάβουμε τη νέα χρόνια ως μία συναρπαστική περιπέτεια.

Ο André Heinz, επικεφαλής του ανθρώπινου δυναμικού στην εταιρεία πωλήσεων λογισμικού Celonis, διαπιστώνει ότι η μαγεία των Χριστουγέννων μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και στη δουλειά.

Για τον λόγο αυτό σχεδιάζει εκδηλώσεις, στις οποίες δίνεται η ευκαιρία στους εργαζόμενους να βρεθούν μεταξύ τους, να δειπνήσουν μαζί και να συζητήσουν για τους στόχους της νέας χρονιάς.

Όπως παρατηρεί, το να υπάρχει μία συνάντηση στο ημερολόγιό μας, είτε πρόκειται για έναν απλό καφέ με ένα παλιό συνάδελφο είτε ένα δείπνο με περισσότερους ανθρώπους, μας προσφέρει τη χαρά της προσμονής. Αυτό από μόνο του μπορεί να μας διευκολύνει να γυρίσουμε με περισσότερη διάθεση στη δουλειά μας.

Αν όλα τα παραπάνω δε βοηθήσουν κι εξακολουθείτε να τρομάζετε στην ιδέα ότι θα επιστρέψετε στα εργασιακά σας καθήκοντα, τότε όπως εξηγεί ο  Masarweh είναι καλύτερα να σκεφτείτε την αλλαγή καριέρας:

«Είναι φυσιολογικό να απογοητεύεσαι, όταν τελειώνουν οι διακοπές, αλλά αν δεν έχεις κανέναν απολύτως ενθουσιασμό για την επιστροφή σου στη δουλειά, αυτό ίσως είναι σημάδι ότι αυτή η δουλειά δε σου ταιριάζει».

Πηγή: cnbc

Δείτε εδώ: Πώς θα πετύχετε τους στόχους σας για το νέο έτος

Write A Comment