Η αρχή του νέου έτους είναι η κατάλληλη στιγμή, για να θέσουμε καινούργιους στόχους, να προγραμματίσουμε τη ζωή μας, να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας.

Συνήθως η διαδικασία καταγραφής των στόχων μας για τη νέα χρονιά, μάς γεμίζει χαρά και αισιοδοξία. Άλλωστε, ο ενθουσιασμός μάς συνοδεύει σε κάθε νέο μας ξεκίνημα.

Το ζητούμενο, βέβαια, δεν είναι να θέσουμε νέους στόχους, αλλά να βρούμε τρόπους να τους υπηρετήσουμε με συνέπεια, ώστε να καταφέρουμε να τους υλοποιήσουμε.

Πώς μπορούμε, όμως, να το επιτύχουμε αυτό;

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στους  New York Times, για να μην απογοητευτούμε, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τις ακόλουθες συμβουλές:

  1. Επιλέξτε τους στόχους σας με προσοχή

Θα έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, αν θέσετε έναν στόχο που είναι εφικτός και με νόημα.

Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης χρόνου FranklinCovey, το ένα τρίτο όλων όσοι παίρνουν αποφάσεις δεν καταφέρνουν να παραμείνουν πιστοί σε αυτές μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Πολλοί από τους στόχους δεν ευοδώνονται, επειδή δεν είναι κατάλληλοι. Ένας στόχος μπορεί να είναι εσφαλμένος για έναν από τους παρακάτω λόγους:

  • Είναι ένας στόχος που δημιουργήθηκε με βάση αυτό που κάποιος άλλος (ή η κοινωνία) σας λέει να αλλάξετε.
  • Είναι ασαφής.
  • Δεν έχετε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την επίτευξη του.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ο στόχος σας:

Να είναι συγκεκριμένος. Ο στόχος σας πρέπει να είναι σαφής. «Το να θέσετε έναν συγκεκριμένο στόχο είναι πολύ σημαντικό και όχι να λέτε απλώς αόριστα “θέλω να χάσω βάρος”».

Να είναι εφικτός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε μεγαλεπήβολα σχέδια. Αλλά το να προσπαθείτε να κάνετε ένα πολύ μεγάλο βήμα πολύ γρήγορα μπορεί να σας απογοητεύσει ή να επηρεάσει αρνητικά άλλους τομείς της ζωής σας. Έτσι, για παράδειγμα, το να αποφασίσετε να αποταμιεύσετε αρκετά χρήματα, μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό, αλλά το να αποταμιεύετε επιπλέον 100 ευρώ το μήνα μπορεί να είναι.

Να έχει πραγματικά σημασία για εσάς. «Αν δεσμευτείτε για κάτι υποκινούμενοι από ενοχές ή ένα ισχυρό πάθος, δε θα παραμείνετε συνεπείς σε αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα», δηλώνει ο Dr Michael Bennett, ψυχίατρος και συγγραφέας δύο βιβλίων αυτοβοήθειας. «Αν όμως σκέφτεστε τι είναι καλό για εσάς, αλλάζετε τη δομή της πραγματικότητάς σας, φέρνετε στη ζωή σας ανθρώπους που θα ενισχύσουν αυτήν την απόφαση, τότε νομίζω ότι έχετε μια ευκαιρία να τα καταφέρετε.»

Να μπορεί να υλοποιηθεί σε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να πετύχετε τον στόχο σας, θέτοντας παράλληλα πολλούς μικρότερους ενδιάμεσους στόχους. «Επικεντρωθείτε σε αυτές τις μικρές νίκες, ώστε να μπορείτε να κάνετε σταδιακή πρόοδο», δηλώνει ο Charles Duhigg, συγγραφέας του βιβλίου «The Power of Habit».

  1. Αντιμετωπίστε με αποφασιστικότητα τα εμπόδια

Κανείς δεν είναι τέλειος και κατά πάσα πιθανότητα ούτε η προσπάθειά σας για την επίτευξη του στόχου σας θα είναι τέλεια.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που ορθώνονται στο δρόμο σας προς την επιτυχία;

Πρώτον, να θυμάστε ότι όσο καλά και αν οργανωθείτε, η αλλαγή είναι δύσκολη. «Έχετε να αντιμετωπίσετε ένα κομμάτι του εαυτού σας που δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει. Πάντα θα σας σπρώχνει προς ορισμένες κατευθύνσεις που είναι επιβλαβείς για εσάς. Θα πρέπει να προετοιμαστείτε  βήμα προς βήμα για να το διαχειριστείτε”, δηλώνει ο Dr. Bennett.

Έτσι, πριν μπουν εμπόδια στο δρόμο σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα σχέδιο για να τα υπερπηδήσετε. Ακολουθούν ορισμένες συνηθισμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων τους:

  • Είναι πάρα πολλά και έχω πολύ δρόμο ακόμη να διανύσω. Η έλλειψη προόδου μπορεί να είναι απογοητευτική. Έτσι, όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά το ταξίδι σας προς το στόχο σας, αντί να κοιτάτε τον μεγάλο αριθμό των βημάτων που απομένει για να φτάσετε εκεί, κοιτάξτε τι έχετε ήδη επιτύχει. Προς το τέλος, όταν πλησιάζετε στην επίτευξη του στόχου σας, μπορείτε να ελέγξετε τη συνολική σας πρόοδο.
  • Προσπαθώ να παραμείνω θετική, αλλά δεν τα καταφέρνω. Η θετική σκέψη δεν αρκεί, δηλώνει η Gabriele Oettingen, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του βιβλίου “Rethinking Positive Thinking: Inside the New Science of Motivation”. Στην πραγματικότητα, η θετική σκέψη μπορεί να είναι αυτό που σας κρατάει πίσω.

Στις μελέτες της έχει διαπιστώσει ότι «όσο πιο θετικά οραματίζονται και ονειροπολούν οι άνθρωποι για τη μελλοντική τους επιτυχία, τόσο λιγότερο καλά τα πάνε όσον αφορά την πραγματική επιτυχία», προσθέτει.

«Την έχουν ήδη βιώσει θετικά στο μυαλό τους και μετά χαλαρώνουν» επισημαίνει. «Αυτές οι θετικές φαντασιώσεις είναι χρήσιμες για τη διερεύνηση των διαφορετικών πιθανοτήτων για το μέλλον, αλλά μπορεί να λειτουργούν ανασταλτικά, όταν πρόκειται να καταβάλουν  προσπάθεια για  την εκπλήρωση των επιθυμιών τους. ».

Τι ενδείκνυται σε αυτήν την περίπτωση;

Προσπαθήστε να είστε θετικοί, αλλά ρεαλιστές. Ναι, οραματιστείτε το στόχο σας, αλλά στη συνέχεια εξετάστε ποια εμπόδια υπάρχουν στο δρόμο και πώς θα τα ξεπεράσετε. Ο Dr. Oettingen αποκαλεί αυτή την τεχνική W.O.O.O.P. – Wish, Outcome, Obstacle, Plan (Επιθυμία, Αποτέλεσμα, Εμπόδιο, Σχέδιο).

Επιθυμία: Τι θέλετε;

Αποτέλεσμα: Ποιο θα ήταν το ιδανικό αποτέλεσμα; Πώς θα είναι η ζωή σας όταν πετύχετε το στόχο σας;

Εμπόδιο: Γνωρίζετε τον εαυτό σας. Τι θα προσπαθήσει να σας σταματήσει; Τι σας έχει σταματήσει στο παρελθόν;

 Σχέδιο: Πώς θα το παρακάμψετε;

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις δεν χρειάζεται να πάρει πολύ χρόνο. Ο Dr. Oettingen προτείνει  τρία έως πέντε λεπτά για να ξεκινήσετε- βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε ένα μέρος όπου δεν θα σας διακόψουν.

  • Δεν μπορώ να ακολουθήσω αυτήν τη ρουτίνα.

“Είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε πώς να έχετε ένα εφεδρικό σχέδιο αντί να σηκώνετε τα χέρια ψηλά και να τα παρατάτε”, δηλώνει ο Dr. Milkman.

  • Δέχομαι υπερβολική εξωτερική πίεση.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι προσπαθείτε να αλλάξετε για λανθασμένους λόγους. Κάντε μια συζήτηση με τον εαυτό σας για το αν θέλετε να κάνετε αυτή την αλλαγή για εσάς ή επειδή κάποιος άλλος σας το είπε.

  1. Μοιραστείτε τους στόχους σας

Δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι σας.  Δεν είναι αναγκαίο απαραίτητα να βρείτε μια ειδική ομάδα, για να σας υποστηρίξει να υλοποιήσετε τους στόχους σας,  αλλά θα ήταν βοηθητικό για εσάς να ενημερώσετε ένα ή δύο άτομα σχετικά με κάποιον στόχο σας. «Πείτε τους το σχέδιό σας και ζητήστε τους να σας ρωτούν σχετικά με την πρόοδό σας»  τονίζει Dr. Milkman.

Με αυτόν τον τρόπο  θα δεσμευτείτε και ίσως νιώσετε ότι έχετε μια ομάδα που σας υποστηρίζει και θέλει να σας δει να πετυχαίνετε.

  1. Αν χάσετε τον στόχο σας

Δεν αποτύχατε. Αυτό είναι το δικό σας πείραμα και μπορείτε να προσπαθήσετε όσες φορές το επιθυμείτε.

Επίσης, μην κατηγορείτε τον εαυτό σας. Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο Dr. Milkman, «δυσκολευόμαστε να κάνουμε τα πράγματα που ξέρουμε ότι μας κάνουν καλό, επειδή ενδίδουμε στις παρορμήσεις για άμεση ικανοποίηση».

Αισθανθείτε ελεύθεροι να ξεκινήσετε από την αρχή…

Και να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. «Μιλάμε με μεγαλύτερη σκληρότητα  στον εαυτό μας απ’ ό,τι θα μιλούσαμε σε άλλους ανθρώπους», παρατηρεί ο Dr. Wallin. «Δεν θα λέγαμε σε ένα παιδί που προσπαθεί να μάθει κάτι “αυτό είναι χαζό”, αλλά έτσι μιλάμε στον εαυτό μας».

Όταν οι στόχοι σας  καταρρέουν, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να προσπαθήσετε ξανά, μιλήστε στον εαυτό σας σαν να έχετε μπροστά σας ένα παιδί που νιώθει απογοητευμένο. Δεν θα του λέγατε «αυτό συμβαίνει επειδή είσαι ηλίθιος».  Θα λέγατε «έλα τώρα, μπορείς να τα καταφέρεις!».

Διαβάστε εδώ Πώς να κάνεις τον απολογισμό της χρονιάς χωρίς θλίψη

Write A Comment