Ο ύπνος για λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα θα μπορούσε να διπλασιάσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές από το Κρατικό Κολλέγιο Ιατρικής της Πενσυλβάνια έκαναν τεστ ύπνου σε 16.000 ενήλικες μεταξύ 20 και 74 ετών και παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για 20 χρόνια.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of the American Heart Association, έδειξαν ότι άτομα με υπάρχουσες παθήσεις όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης τύπου 2 είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν θανατηφόρο έμφραγμα ή εγκεφαλικό εάν κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτα.

Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέθηκε, παράλληλα, με τη λήθη, το άγχος και την κακή διάθεση, καθώς και με την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης παχυσαρκίας, διαβήτη και αναπνευστικών προβλημάτων. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι λιγότερο από έξι ώρες ύπνου αυξάνουν τις πιθανότητες ατόμων με καρδιακή νόσο ή ιστορικό εγκεφαλικού να αναπτύξουν καρκίνο.

«Δεν λέμε ότι ο σύντομος ύπνος είναι αιτία καρκίνου», δήλωσε ο ψυχολόγος ύπνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Julio Fernandez-Mendoza. «Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με καρδιακές παθήσεις είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα ανοσίας και να αναπτύξουν καρκίνο. Και γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ του ύπνου και του ανοσοποιητικού συστήματος», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι τα άτομα σε νεαρή ενήλικη ή μέση ηλικία που κινδυνεύουν να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις, όπως υπέρταση ή ακόμη και διαβήτη, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο στην πορεία της ζωής τους», είπε ακόμη.

Μια μελέτη του 2018 έδειξε ότι ο μέσος πολίτης στο Ηνωμένο Βασίλειο κοιμάται μεταξύ 5,78 και 6,83 ώρες τη νύχτα. Η συνιστώμενη διάρκεια ύπνου ανά νύχτα για έναν ενήλικα είναι μεταξύ επτά και εννέα ωρών. Υπολογίζεται ότι 15 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν με μια μακροχρόνια χρόνια πάθηση υγείας.

Πηγή: independent.co.uk

 

Write A Comment