Η καθημερινότητά μας είναι θορυβώδης. Κατακλυζόμαστε συνεχώς από μηνύματα και ήχους που δεν επιτρέπουν στο νου μας να γαληνέψει.

Ωστόσο, το να μάθουμε να αφιερώνουμε χρόνο για να αγκαλιάσουμε τη σιωπή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Η δύναμη της σιωπής στην επικοινωνία

Η σιωπή ορισμένες φορές είναι σημαντικό εργαλείο στην ανθρώπινη επικοινωνία.  Δεν είναι λίγες οι φορές που μεταφέρουμε μηνύματα χωρίς να εκφραζόμαστε, χωρίς καν να αρθρώσουμε λέξη.

Συχνά η σιωπή μπορεί να μιλάει πιο δυνατά από τις λέξεις, μεταφέροντας συναισθήματα, σκέψεις και στάσεις που είναι δύσκολο να εκφραστούν δια του λόγου.

Η σιωπή στην επίλυση των συγκρούσεων

Ορατά  είναι τα οφέλη της σιωπής και αναφορικά με την καλύτερη διευθέτηση των συγκρούσεων. Κατά τη διάρκεια ενός καβγά, η σιωπή μπορεί να επιτρέψει και στις δύο πλευρές να ηρεμήσουν και να τακτοποιήσουν τις σκέψεις τους.

Η σιωπή, λοιπόν, μπορεί να προάγει το διάλογο, καθιστώντας τελεσφόρα την επικοινωνία με τον Άλλο.

Βελτιωμένες δεξιότητες ακρόασης

Όταν ένα άτομο σιωπά, ακούει με προσοχή και αυτό του επιτρέπει να κατανοεί το μήνυμα που μεταφέρεται.  Ως εκ τούτου, συνδιαλέγεται πιο προσεκτικά και αποτελεσματικά, καθώς ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη επάρκεια στις ανάγκες της εκάστοτε επικοινωνιακής συνθήκης.

Μειωμένο στρες  και άγχος

Η σιωπή μπορεί, επίσης, να έχει ηρεμιστική επίδραση στο μυαλό και το σώμα μας, μειώνοντας  τα επίπεδα στρες και άγχους σε ένα κόσμο γεμάτο με περισπασμούς.

Ένα λεπτό σιωπής μπορεί να μάς προσφέρει ένα αναγκαίο διάλειμμα στην απαιτητική μας καθημερινότητα και να μάς επιτρέψει να αποφορτιστούμε.

Μελέτες έχουν δείξει πως τακτικές περίοδοι σιωπής μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης,  μιας ορμόνης που σχετίζεται με το στρες.

Αυξημένη δημιουργικότητα και παραγωγικότητα

Η σιωπή μπορεί, επίσης, να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα ενός ατόμου.

Ειδικότερα, το άτομο μαθαίνει  να εστιάζει εις βάθος στις σκέψεις και τις ιδέες του και έτσι οδηγείται στην πρωτοτυπία και τον πειραματισμό.

Επιπλέον, η σιωπή μπορεί να βοηθήσει το άτομο να ανανεώσει την ψυχική του ενέργεια και τους τρόπους της δημιουργικής του έκφρασης.

Ολοκληρώνοντας..

Η σιωπή μπορεί να συμβάλει στην ευημερία και την επιτυχία ενός ατόμου.

Το να ξέρουμε πότε και για πόσο να σιωπούμε είναι ένδειξη σοφίας και παράγοντας εσωτερικής ενότητας και σύνδεσης.

Πηγή: Μinimalism made simple

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: Μήπως η σιωπή είναι χρυσός;

Μπορεί ο διαλογισμός να μας μεταμορφώσει; Γνωρίστε τα οφέλη του!

Επίκουρος: ο κήπος της ευτυχίας

Comments are closed.