Στην εποχή μας είναι εδραιωμένη η αντίληψη πως η εξωστρέφεια είναι αρετή και η εσωστρέφεια αδυναμία.

Ωστόσο, αυτό πόρρω απέχει από την πραγματικότητα και το βιβλίο της Susan Cain, Quiet: the power of introverts in a  world that can’t stop talking, έρχεται να μας υπενθυμίσει κατά τρόπο διαφωτιστικό και εμπεριστατωμένο πόσο εύκολα μπορεί να ριζώσουν στο κοινωνικό σώμα αυθαίρετες ιδέες που στενεύουν την οπτική μας για τον κόσμο και τους ανθρώπους.

Το Ιδεώδες του Εξωστρεφούς

Σύμφωνα με τις κοινωνικές επιταγές, για να είσαι σπουδαίος πρέπει να είσαι τολμηρός, για να είσαι επιτυχημένος είναι αναγκαίο να είσαι κοινωνικός.

Το Ιδεώδες του Εξωστρεφούς -η πεποίθηση ότι ο ιδανικός εαυτός είναι κοινωνικός- κατέχει κυρίαρχη θέση στο σύγχρονο σύστημα αξιών.

Κάθε άνθρωπος είναι αναγκαίο να  νιώθει άνετα στο προσκήνιο, να προτιμά τη δράση από τον στοχασμό, την ανάληψη ρίσκου από την προσοχή, τη βεβαιότητα από την αμφιβολία.

Η εσωστρέφεια-μαζί με την ευαισθησία, τη σοβαρότητα και την ντροπαλότητα – είναι πλέον ένα χαρακτηριστικό δεύτερης κατηγορίας.

Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι που είναι εσωστρεφείς προτιμούν να αποκρύπτουν αυτό το στοιχείο της προσωπικότητάς τους, ενώ κάποιες φορές προσποιούνται τους εξωστρεφείς.

Αλλά κάνουμε ένα σοβαρό λάθος, όταν εναγκαλιζόμαστε το Ιδεώδες του Εξωστρεφούς τόσο απερίσκεπτα…

Κάποιες από τις μεγαλύτερες ιδέες μας, έργα τέχνης και εφευρέσεις – από τη Θεωρία της Εξέλιξης μέχρι τα Ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ και τον προσωπικό υπολογιστή- προήλθαν από ήσυχους και εγκεφαλικούς ανθρώπους που γνώριζαν πώς να συντονίζονται με τον εσωτερικό τους κόσμο και τους θησαυρούς που βρίσκονται εκεί.

Ο κόσμος μας δε θα ήταν ο ίδιος χωρίς τους εσωστρεφείς

Στην πλειονότητα των ανθρώπων αρέσει η ευκολία, η ισοπεδωτική κριτική. Πόσο ξεκούραστο είναι, άλλωστε, να υιοθετούμε έτοιμες αλήθειες χωρίς να εισερχόμαστε στη διαδικασία της έρευνας και της εξέτασης;

Έχουμε, όμως, αναλογιστεί πόσο φτωχότερος θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς τους εσωστρεφείς;

Ακολουθούν ενδεικτικά ορισμένες πνευματικές κατακτήσεις ανθρώπων που υπήρξαν εσωστρεφείς:

  • Ο νόμος της βαρύτητας
  • Η θεωρία της σχετικότητας
  • Τα “Nocturnes” του Chopin
  • Το “Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο” του Proust
  • “Η Φάρμα των Ζώων”
  • “Η λίστα του Σίντλερ”
  • Η  Google

Rosa Parks: μια ήρεμη δύναμη

Είναι άδικο να συγχέουμε την εσωστρέφεια με την αδυναμία και αυτό μας το αποδεικνύει η ιστορία της Rosa Parks.

Η Rosa Parks αγωνίστηκε κατά του φυλετικού διαχωρισμού σε όλη της τη ζωή. Και έχει γίνει ένα από τα σύμβολά του χάρη σε μια απλή και επαναστατική χειρονομία: να μην παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό άνδρα στο λεωφορείο που την πήγαινε στο σπίτι.

“Πάντα λένε ότι δεν τα παράτησα επειδή ήμουν κουρασμένη, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν ήμουν σωματικά κουρασμένη, περισσότερο από ό, τι ήμουν συνήθως στο τέλος μιας εργάσιμης ημέρας (…). Όχι, το μόνο πράγμα που με κούρασε ήταν να υποφέρω. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι γραφόταν ιστορία εκείνη τη στιγμή, απλά είχα βαρεθεί να τα παρατάω πάντα”

Η Susan Cain αναφέρει:

Πάντα φανταζόμουν τη Rosa Parks ως μια επιβλητική γυναίκα με τολμηρό ταμπεραμέντο… κάποια που θα μπορούσε εύκολα να σταθεί σε ένα λεωφορείο γεμάτο βλοσυρούς επιβάτες που την κοιτούσαν.

Αλλά όταν πέθανε το 2005 σε ηλικία ενενήντα δύο ετών, η πληθώρα των νεκρολογιών την ανέφερε ως ήπια , γλυκιά και μικροκαμωμένη. Είπαν ότι ήταν “δειλή και ντροπαλή” αλλά είχε “το θάρρος ενός λιονταριού”.

Ήταν γεμάτες από φράσεις όπως “ταπεινότητα” και ” ήρεμο σθένος”. Τι σημαίνει να είσαι ήρεμος και να έχεις σθένος; Πώς θα μπορούσες να είσαι ντροπαλός και θαρραλέος;

Η ίδια η Parks φάνηκε να γνωρίζει αυτό παράδοξο, δίνοντας στην αυτοβιογραφία της τον τίτλο: “Ήρεμη Δύναμη” (Quiet Strength).

Ολοκληρώνοντας…

Ένα είδος στο οποίο όλοι θα ήταν στρατηγοί Patton δεν θα πετύχαινε, περισσότερο από ό,τι μια φυλή στην οποία όλοι θα ήταν Vincent van Gogh.

Προτιμώ να πιστεύω ότι ο πλανήτης χρειάζεται αθλητές, φιλοσόφους, σύμβολα του σεξ, ζωγράφους, επιστήμονες- χρειάζεται τους καλόκαρδους, τους σκληρόκαρδους, τους ψυχρούς και τους αδύναμους.

Χρειάζεται εκείνους που μπορούν να αφιερώσουν τη ζωή τους στο να μελετήσουν πόσα σταγονίδια νερού εκκρίνονται από τους σιελογόνους αδένες των σκύλων και κάτω από ποιες συνθήκες.

Χρειάζεται και εκείνους που μπορούν να αποτυπώσουν την πρόσκαιρη εντύπωση από τα άνθη κερασιάς σε ένα ποίημα δεκατεσσάρων συλλαβών ή να αφιερώσουν είκοσι πέντε σελίδες  στην ανάλυση των συναισθημάτων ενός μικρού αγοριού ως που βρίσκεται στο κρεβάτι του στο σκοτάδι περιμένοντας  τη μητέρα του να το φιλήσει για καληνύχτα….

Allen Swan

Βιβλιογραφία: Cain, S. (2012). Quiet: the power of introverts in a  world that can’t stop talking. New York: Crown Publishers.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΗ αδιόρατη δύναμη της σιωπής

Δύναμη, ποια η πραγματική της φύση;

Οι 12 παγκόσμιοι νόμοι του σύμπαντος και πώς να τους αξιοποιήσετε

 

 

Comments are closed.