Τo να προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε τους άλλους μπορεί να είναι ένα κουραστικό και δύσκολο εγχείρημα. Κάποιοι από εμάς, μάλιστα, πασχίζουμε σε τέτοιο βαθμό να κερδίσουμε την αποδοχή των άλλων, ώστε ξεχνάμε τις πραγματικές μας ανάγκες.

Γιατί, όμως, έχουμε την ανάγκη να εντυπωσιάζουμε τους άλλους;

Από την παιδική μας ηλικία μας, σχηματίζουμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι, για να είμαστε επιτυχημένοι στη ζωή, πρέπει να κάνουμε καλή εντύπωση στους άλλους.

Κανείς δεν αμφισβητεί πως είναι σημαντικό να δημιουργούμε θετικές εντυπώσεις στους άλλους  ή να ξεχωρίζουμε με κάποιον τρόπο από το πλήθος, αλλά, όταν ξεπερνάμε τα όρια, δεν υποκύπτουμε μόνο σε εξωτερικές πιέσεις, αλλά στην πραγματικότητα  θέτουμε εμπόδια στην αξιοποίηση των μοναδικών μας ταλέντων και δυνατοτήτων.

Άλλωστε, ο συνεχής ανταγωνισμός με τους άλλους ενδέχεται να μας εξουθενώσει ψυχικά και να επιτείνει το συναισθηματικό μας κενό.

Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθούμε από την εμμονή μας να είμαστε αρεστοί στους άλλους;

Μήπως εν τέλει έχουμε την υποχρέωση προς τον εαυτό μας να ζούμε για εμάς τους ίδιους;

Σύμφωνα με το minimalismmadesimple υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το κάνετε:

1. Το να προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε τους άλλους είναι στην πραγματικότητα χάσιμο χρόνου

Καθώς προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε ένα νέο φίλο, ένα συνάδελφο ή το σύντροφό μας, στην πραγματικότητα ξοδεύουμε χρόνο και ενέργεια που θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε στον εαυτό μας.

Αντίθετα, όταν εστιάζουμε στις προσωπικές μας ανάγκες και όχι στην εντύπωση που θα προκαλέσουμε στους άλλους, συμβάλλουμε στην προσωπική μας εξέλιξη.

2. Δε μας προσφέρει πραγματική ικανοποίηση

Η πραγματική ικανοποίηση πηγάζει από μέσα μας. Ακόμα και αν κερδίσουμε την αποδοχή των άλλων, το αίσθημα ικανοποίησής μας θα είναι εφήμερο.

Όταν αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε την προσωπική μας αξία, αποδεχόμενοι τον εαυτό μας, κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσουμε να επιζητούμε την εξωτερική επιβεβαίωση και επιβράβευση.

3.  Δε μας βοηθά να ανακαλύψουμε και να εκπληρώσουμε το σκοπό της ζωής μας

Όταν επιχειρούμε συστηματικά να αποσπάσουμε τον ΄έπαινο των άλλων, είναι πολύ πιθανό να απομακρυνθούμε από τον πραγματικό μας σκοπό στη ζωή.

Επιδιώκοντας να ευχαριστήσουμε όλους τους άλλους, είναι εύκολο να ξεχάσουμε τι πραγματικά μας κάνει ευτυχισμένους.

Αν, όμως, αναλογιστούμε τι πραγματικά κάνει κάνει την καρδιά μας να χτυπά και ανακαλύψουμε τον πραγματικό μας σκοπό στη ζωή, μπορούμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη του χωρίς να ανησυχούμε για την αποδοχή των άλλων.

Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να νοηματοδοτήσουμε τη ζωή μας και να βρούμε  τη θέση μας στον κόσμο.

4. Το να εστιάζουμε στον εαυτό μας μπορεί να μας βοηθήσει να συνάψουμε ουσιαστικές σχέσεις.

Εάν συνεχώς προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε τους άλλους, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσουμε σχέσεις οι οποίες δεν είναι αυθεντικές. Μια σχέση δεν μπορεί να ξεκινά  με κίνητρο τον εντυπωσιασμό. Άλλωστε, μόνο οι σχέσεις που στηρίζονται στην ειλικρίνεια μπορεί να διαρκέσουν για μία ζωή.

Όλοι έχουν αδυναμίες και όλοι κάνουν λάθη. Αυτό ισχύει τόσο για εμάς όσο και για τους άλλους. Όταν, λοιπόν, αρχίσουμε να αποδεχόμαστε τις αδυναμίες μας,  θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε δεσμούς αυθεντικούς με τους άλλους.

5.  Μπορούμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Όταν δεν μας απασχολούν τα σχόλια των άλλων, μαθαίνουμε βαθμιαία να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας  και ως εκ τούτου να ρισκάρουμε και να δοκιμάζουμε νέα πράγματα.

Παράλληλα, η αποδοχή του εαυτού μας συνεπάγεται ότι δεν αισθανόμαστε φόβο για το τι σκέφτονται οι άλλοι και έτσι μπορούμε να αρχίσουμε απερίσπαστοι να κυνηγάμε τα όνειρά μας.

Διαβάστε εδώ Αυξήστε την ενεργειακή σας δόνηση με 8 πρακτικές!

Συνοψίζοντας, ο άνθρωπος ΄πάντοτε θα επιζητεί το θαυμασμό και την εκτίμηση των άλλων, καθώς αυτό επιτάσσει η κοινωνική του φύση.

Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάζουμε τη ζωή μας στο βωμό της κοινωνικής αποδοχής.

Γι’ αυτό ορισμένες φορές είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα βήμα πίσω, για να δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Επιδιώκοντας συνεχώς να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των άλλων, εξαντλούμαστε σε πνευματικό και ψυχικό επίπεδο.

Αντίθετα, όταν σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες μας και εκφράζουμε με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια τη δική μας μοναδική αλήθεια, χωρίς  να καταδυναστεύουμε  τον εαυτό μας, βιώνουμε ΄ένα αίσθημα εσωτερικής ελευθερίας.

 

Write A Comment