Κάθε φορά που το αυτοκίνητό σας χαλάει, θρηνείτε για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή περνάτε δύσκολες στιγμές στη δουλειά, οι άνθρωποί σας να σπεύδουν να σας βοηθήσουν.

Όμως, οι άνθρωποί μας δεν αποτελούν αξιόπιστο δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης χρήσιμο μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι ισχυρές σχέσεις με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή σας, να βελτιώσουν τις προοπτικές σας και να διατηρήσουν την ψυχική σας ευεξία.

Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα κοινωνικής υποστήριξης τείνουν να είναι πιο ανθεκτικά απέναντι σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Κάθε φορά που αισθάνεστε σωματικά ή συναισθηματικά εξαντλημένοι η αγάπη και η υποστήριξη των ανθρώπων γύρω σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε ακόμη και τις πιο αρνητικές εμπειρίες της ζωής σας.

Η κακή υγεία, η επαγγελματική εξουθένωση, η ψυχολογική δυσφορία, το καθημερινό άγχος και οι απογοητεύσεις της ζωής δε μοιάζουν απροσπέλαστες όταν έχουμε κοντά μας ανθρώπους που μας αγαπούν και μας στηρίζουν.

Άλλα οφέλη της σύνδεσης με τους ανθρώπους μας

Η κοινωνική υποστήριξη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της συνολικής σας ψυχικής υγείας, αφού η σύνδεση με τους ανθρώπους μπορεί:

  • να αυξήσει την ευτυχία σας

Θέλετε να τονώσετε τη διάθεσή σας; Περάστε περισσότερο χρόνο με φίλους.

Έρευνες δείχνουν ότι οι καλές κοινωνικές σχέσεις βελτιώνουν τη συνολική μας ευτυχία.

Από την άλλη πλευρά, η μοναξιά και η χαμηλή κοινωνική υποστήριξη συνδέονται με την κατάθλιψη και το άγχος.

  • να βελτιώσει τη σωματική σας υγεία

Η κοινωνική απομόνωση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου , υψηλής αρτηριακής πίεσης και φλεγμονών.

Η μοναξιά μπορεί επίσης να έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

  • να βελτιώσει τη γνωστική σας λειτουργία

Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά μπορούν να επιταχύνουν τη γνωστική έκπτωση.

Η διατήρηση μιας ενεργούς κοινωνικής ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας ή βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου.

  • να σας ανακουφίσει από τον πόνο και τη μοναξιά και τη θλίψη

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή η απώλεια μιας σχέσης μπορεί να σας κάνει να νιώσετε μόνοι και βυθισμένοι στη θλίψη σας.

Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς σας μπορούν να σας  προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές.

  • να σας κάνει να νιώσετε αποδοχή

Ένας φίλος που ακούει και είναι σε θέση να συμπάσχει μαζί μας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε λιγότερο μόνοι.

Αυτό βοηθά στη μείωση των συναισθημάτων απομόνωσης και δίνει ώθηση στην αυτοεκτίμησή σας.

  • να σας προσφέρει νέες προοπτικές και βοήθεια στην επίλυση προβλημάτων 

Εάν βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη απόφαση ή έχετε εγκλωβιστεί σε μοτίβα αρνητικής σκέψης, οι συμβουλές ή τα λόγια ενθάρρυνσης ενός αγαπημένου προσώπου μπορούν να σας προσφέρουν καθοδήγηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συζήτηση με κάποιο κοντινό άτομο μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις βασικές αιτίες της συναισθηματικής σας δυσφορίας.

  • να ενισχύσει τις υγιεινές σας συνήθειες 

Οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να σας επηρεάσουν ώστε να λάβετε αποφάσεις που ενισχύουν περαιτέρω την ψυχική και σωματική σας υγεία, όπως η τακτική άσκηση ή η διακοπή του καπνίσματος .

  • να προσθέσει νόημα στη ζωή σας 

Οι στενές σχέσεις μπορούν να σας βοηθήσουν, να σας δώσουν μια ισχυρότερη αίσθηση του νοήματος και του σκοπού στη ζωή.

Με τη σειρά του αυτό καθιστά αφενός λιγότερο πιθανό να επιδοθείτε σε επικίνδυνες συμπεριφορές και αφετέρου πιο πιθανό να φροντίσετε τον εαυτό σας.

  • να αυξήσει τη διάρκεια ζωής σας

Σχετικέ έρευνες δείχνουν  συσχέτιση μεταξύ των υποστηρικτικών κοινωνικών σχέσεων και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι σχέσεις μειώνουν το άγχος που μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψει το σώμα και να αφαιρέσει χρόνια από τη ζωή σας.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα κι ως εκ τούτου, η κοινωνική υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση κάθε είδους στρεσογόνων παραγόντων, από τις καθημερινές ανησυχίες μέχρι τους χειρότερους φόβους σας.

Στις δυσκολίες της ζωής οι στενοί φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς μας είναι εκείνοι που μπορούν να μας χαρίσουν την αίσθηση ηρεμίας κι ασφάλειας που έχουμε ανάγκη για να αντεπεξέλθουμε…

Μήπως, λοιπόν, αντί να επενδύουμε σε υλικά αντικείμενα, να αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στην οικοδόμηση ισχυρών δεσμών με τους αγαπημένους μας;

Δείτε εδώ: Platonic: ένας πολύτιμος οδηγός για τη δημιουργία φιλικών δεσμών

Πηγή: helpguide

Διαβάστε ακόμη: 9 οφέλη της φιλίας για την υγεία μας!

Η ανεκτίμητη αξία ενός πνευματικού δεσμού… Τι σημαίνει να συνδεόμαστε πνευματικά με κάποιον;

Comments are closed.