Η οπτική σας για τη ζωή καθορίζει το πώς σχετίζεστε με τους ανθρώπους, πώς χειρίζεστε τις σχέσεις και τα προβλήματα και πώς ζείτε καθημερινά.

Εάν έχετε αρνητική προοπτική για τη ζωή, αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα πάντα και τους πάντες γύρω σας. Για παράδειγμα, ενδέχεται συχνά να κατακλύζεστε από θυμό και να μην μπορείτε να αποδεχτείτε τις απόψεις των άλλων.

Άλλες φορές, είναι πιθανό να παραπονιέστε και να αγχώνεστε για πράγματα που απαιτούν απλώς μια μικρή αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζετε την πραγματικότητα.

Αν, από την άλλη, η οπτική σας για τη ζωή είναι θετική, βρίσκεστε σε πλεονεκτική θέση στον τρόπο που αλληλεπιδράτε με τους άλλους.

Ειδικότερα, είστε πολύ πιο δεκτικοί στο ενδεχόμενο να δείτε από την οπτική γωνία των άλλων, γεγονός που σας επιτρέπει να συνάπτετε υγιείς και ουσιαστικές σχέσεις.

Πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε θετική οπτική για τη ζωή;

Η αλλαγή της οπτικής σας είναι μια απόφαση συνειδητή και προϋποθέτει την παραδοχή ότι η τρέχουσα οπτική σας για τη ζωή μπορεί -και θα ήταν καλό- να αλλάξει.

Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε την οπτική σας για τη ζωή:

1. Σταματήστε να παραπονιέστε

Όποιο και αν είναι το πρόβλημα, μην υποκύψετε στη συνήθεια της μεμψιμοιρίας . Όταν μένετε σιωπηλοί και ακούτε, μπορεί να ανακαλύψετε διαφορετικές οπτικές αναφορικά με το ζήτημα που σας απασχολεί.

2. Αλλάξτε την αρνητική προοπτική από μέσα προς τα έξω

Για να αλλάξετε την αρνητική οπτική σας για τα δύσκολα γεγονότα στη ζωή σας, πρέπει πρώτα να αλλάξετε τον τρόπο που μιλάτε στον εαυτό σας . Αυτό που λέτε στον εαυτό σας τακτικά έχει αντίκτυπο στις ενέργειες που κάνετε.

Σκεφτείτε κάποιον που απροσδόκητα έχασε την εργασία του. Αν το μυαλό τους είναι γεμάτο αρνητικές αυτοσυζητήσεις, αυτό που θα επιτύχει στο τέλος είναι να ενισχύσει το αίσθημα της προσωπικής του ανεπάρκειας.

3.Μείνετε μακριά από την αρνητικότητα

Εάν πιστεύετε ότι το αφεντικό σας έχει αρνητική γνώμη για εσάς, τότε εκλαμβάνετε ως προσποίηση οποιαδήποτε πράξη καλοσύνης εκ μέρους του.

Αν, όμως, ίσως λέγατε στον εαυτό σας ότι το αφεντικό σας με τη στάση του προσπαθεί απλώς να σας βοηθήσει να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό, αυτομάτως θα αλλάζατε τη στάση σας και θα εγκαταλείπατε τη θέση άμυνας.

Όταν αλλάζετε προοπτική, τα ίδια γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτυχία  λειτουργούν προς όφελός σας.

4. Εστιάστε σε αυτό που έχει σημασία

Για να έχετε μια καλύτερη προοπτική ζωής, πρέπει να αλλάξετε την καθημερινή σας εστίαση.

Αντί να εστιάζετε στα αρνητικά γεγονότα και στο πόσο άσχημα είναι τα πράγματα στη ζωή σας, εστιάστε σε αυτά για τα οποία αισθάνεστε ευγνώμονες.

5. Παραμείνετε ανοικτοί στο διαφορετικό

Μπορείτε να έχετε άποψη, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους άλλους γύρω σας. Σεβαστείτε αυτό το γεγονός.

Όταν εμπλέκεστε σε μια διαφωνία, ο ρόλος σας δεν εξαντλείται στο να εκφράσετε τη γνώμη σας.

Η ακρόαση του άλλου ατόμου είναι επίσης δική σας ευθύνη. Κατανοήστε την οπτική του γωνία, γιατί αυτό θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε τη δική σας.

Πηγές: Life Hack, The Μind Fool

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: A-προσδοκίες: Το μυστικό για υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις

Πώς να μετατρέψετε μια ρηχή συζήτηση σε ουσιαστική και βαθιά επικοινωνία

Ανάμεσα σε Ηλίθιους: Τα μυστικά της επιτυχημένης επικοινωνίας

 

Comments are closed.