Όταν ο ρομαντικός σύντροφός σας νιώθει πεσμένος ή πονάει, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανταποκριθείτε.

Ίσως προσπαθήσετε να του αποσπάσετε την προσοχή ή να πείτε ένα αστείο. Ενδέχεται να τον ακούσετε με ενσυναίσθηση ή να προσφέρετε διαφορετικές οπτικές για την κατάστασή τους.

Αλλά ποιες στρατηγικές λειτουργούν καλύτερα;

Η Sarah Walker του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και η ομάδα της είχαν ως στόχο να το ανακαλύψουν με μια σειρά μελετών.

Ειδικότερα σε μια μελέτη, ζήτησαν από 277 ενήλικες διαφόρων ηλικιών (οι περισσότεροι σε ετεροφυλόφιλες σχέσεις) να αναφέρουν πόσο προσπαθούν να βοηθήσουν έναν αναστατωμένο σύντροφο χρησιμοποιώντας μία από τις οκτώ στρατηγικές ρύθμισης των συναισθημάτων:

Εκφραστική καταπίεση: ζητάτε από τον σύντροφό σας  να μην εκφράσει τα συναισθήματά του.

Απόσπαση της προσοχής: προσπαθείτε να αποσπάσετε την προσοχή του συντρόφου σας από αυτό που τον ενοχλεί.

Κοινωνική σύγκριση προς τα κάτω: ενθαρρύνετε το σύντροφό σας να συνειδητοποιήσει ότι δεν τα έχει πάει τόσο άσχημα όσο κάποιος άλλος.

Δεκτική ακρόαση: αφήνετε τον σύντροφό σας να μιλήσει για αυτό που τον ενοχλεί χωρίς να τον κρίνετε ή να του δώσετε συμβουλές.

Χιούμορ: αξιοποιείτε το χιούμορ στην κατάστασή του για να κάνετε τον σύντροφό σας να γελάσει.

Επανεκτίμηση: επιχειρείτε να βοηθήσετε τον σύντροφό σας να δει την κατάστασή του υπό διαφορετικό πρίσμα.

Αξιολόγηση: δίνετε στο σύντροφό σας να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι για εσάς.

Άμεση δράση: καταφεύγετε στην παροχή λύσης για αυτό που απασχολεί τον σύντροφό σας.

Ζήτησαν επίσης από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τη συνολική ικανοποίηση από τη σχέση τους και στη συνέχεια συνέκριναν τις στρατηγικές που χρησιμοποιούσαν συχνότερα με τις αντίστοιχες βαθμολογίες της ικανοποίησης.

Διαπίστωσαν ότι οι σύντροφοι που χρησιμοποιούσαν χιούμορ, δεκτική ακρόαση και εκτίμηση ήταν πιο ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους, ενώ η χρήση της απόσπασης της προσοχής, της άμεσης δράσης και της επανεκτίμησης είχε μόνο μια ασθενή συσχέτιση με την ικανοποίηση.

Η χρήση καθοδικών κοινωνικών συγκρίσεων ή η συναισθηματική καταπίεση φάνηκε να είναι οι χαμένες στρατηγικές, χωρίς θετική επίδραση στην ικανοποίηση από τη σχέση.

“Οι ενέργειές μας  για να  να κάνουμε τους ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα έχουν επιπτώσεις πέρα από το να τους κάνουμε να νιώσουν καλύτερα”, λέει η Walker. “Επηρεάζουν επίσης την ποιότητα της σχέσης σας με αυτούς τους ανθρώπους”.

Τα ζευγάρια είναι αναγκαίο να συμφωνούν στις στρατηγικές

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 395 ζευγάρια, με το ένα μέλος του ζευγαριού να έχει αναλάβει να αναφέρει τις στρατηγικές ρύθμισης των συναισθημάτων που χρησιμοποιούσε για να βοηθήσει τον σύντροφό του να νιώσει καλύτερα και το άλλο μέλος να αναφέρει τι πίστευε ότι έκανε ο σύντροφός του για να τον βοηθήσει.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ρώτησαν και τους δύο συντρόφους  πόσο ευτυχισμένοι ήταν με τη σχέση τους.

Σε αυτή τη μελέτη, όλες οι στρατηγικές συνδέθηκαν με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση, ανεξάρτητα από το φύλο – εκτός από την καταστολή της έκφρασης, η οποία συνδέθηκε με μικρότερη ικανοποίηση και στα δύο μέλη του ζευγαριού.

Ωστόσο, εάν και τα δύο μέλη του ζευγαριού συμφωνούσαν ότι η καταπίεση της έκφρασης χρησιμοποιείται για να βοηθήσει, ακόμη και αυτή συνδεόταν με την ικανοποίηση από τη σχέση.

“Δεν είναι αυτό που νομίζουμε ότι κάνουμε για να βοηθήσουμε κάποιον να νιώσει καλύτερα αυτό που έχει σημασία [για την ευτυχία της σχέσης].

Είναι το πώς ο σύντροφός μας αντιλαμβάνεται την προσπάθειά μας να τον κάνουμε να νιώσει καλύτερα, που επηρεάζει τον ίδιο και εμάς”, παρατηρεί η Walker.

Πηγή: Greater Good

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΟι 8 κανόνες επικοινωνίας που ακολουθούν τα επιτυχημένα ζευγάρια

Κάθε φορά που υπενθυμίζεις σε κάποιον την αξία του, αυξάνεις τη δική σου αξία

Οι 4 τύποι των σύγχρονων γάμων: Ποιος είναι ο δικός σας;

Comments are closed.