Δεν είναι οι εξωτερικοί παράγοντες που σας εμποδίζουν να επιτύχετε τους στόχους σας. Η νοοτροπία σας είναι αυτή που σας εμποδίζει.
Αυτό υποστηρίζει ο Jay Shetty, ο πρώην μοναχός που έγινε life coach και συγγραφέας μπεστ σέλερ των New York Times.
Στο βιβλίο αυτοβοήθειας «Think Like a Monk», ο Shetty εξηγεί ότι οι αρνητικές σκέψεις μας περιβάλλουν διαρκώς.
Η σκόπιμη επιλογή της θετικότητας είναι αυτή που μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους και πιο επιτυχημένους.
«Κάθε μέρα μας επιτίθεται η αρνητικότητα», γράφει.
«Δεν είναι περίεργο που δεν μπορούμε παρά να την αποδεχτούμε».
Οι αρνητικές σκέψεις είναι πιο διαδεδομένες από όσο νομίζουμε.
Ο ίδιος λέει ότι δυσκολευόταν να διατηρήσει μια θετική προοπτική, αμφιβάλλοντας συχνά για τις ικανότητές του κι επικρίνοντας εκείνες των άλλων.
Για παράδειγμα, υπήρχε μια εποχή που ως μοναχός ασχολούνταν με αρνητικά κουτσομπολιά, κάτι που τελικά τον έκανε να νιώθει χειρότερα για τον εαυτό του:
«Όταν επικρίνουμε τους άλλους, παρατηρούμε αναπόφευκτα και το κακό στον εαυτό μας. Όταν, όμως, αναζητούμε το καλό στους άλλους, αρχίζουμε να βλέπουμε το καλύτερο και στον εαυτό μας».
Η αλλαγή νοοτροπίας ξεκινά όταν ξεφορτώνεστε τους τρεις «καρκίνους του μυαλού», όπως γράφει ο Shetty στο βιβλίο του:
- Σύγκριση: Περιλαμβάνει σκέψεις όπως «Μακάρι να είχα μια δουλειά σαν τη δική του» ή «Η επιχείρησή του πάει πολύ καλύτερα από τη δική μου», που μπορεί να υποβαθμίσουν τα προσωπικά σας επιτεύγματα και να βλάψουν τη συναισθηματική σας ευημερία.
- Παράπονο: Περιλαμβάνει σκέψεις όπως «Δε μου αρέσει που πάω στη δουλειά σήμερα» ή «Η ζωή δεν πάει ποτέ όπως θέλω», που δείχνουν έλλειψη ευγνωμοσύνης και σας απαλλάσσουν από την ευθύνη.
- Κριτική: Περιλαμβάνει σκέψεις όπως «Δεν είμαι αρκετά καλός» ή «Δεν πρόκειται να πάρω προαγωγή», που δείχνει έλλειψη αυτοεκτίμησης και κινήτρων.
Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε μια εσωτερική διαμάχη ή μπαίνετε στον πειρασμό να ασκήσετε κριτική σε άλλους ανθρώπους, συνιστά να κάνετε τη συνειδητή επιλογή να πείτε κάτι θετικό.
Και αν πιάσετε τον εαυτό σας να κάνει ένα αρνητικό σχόλιο, αντικρούστε το με ένα ευγενικό.
«Έτεινα να επικεντρώνομαι στα λάθη μου χωρίς να τα ισορροπώ με τις δυνάμεις μου», γράφει.
«Όταν έκανα αυτοκριτική, υπενθύμιζα στον εαυτό μου ότι και εγώ είχα θετικές ιδιότητες».
Αυτός ο τύπος άσκησης δε βελτιώνει μόνο την ψυχική υγεία και την ευεξία σας – η άσκηση θετικής σκέψης μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι λοιμώξεις και τα αναπνευστικά προβλήματα.
«Το να βάλω τις αρνητικές μου ιδιότητες σε αυτό το πλαίσιο με βοήθησε να αναγνωρίσω ότι είμαι κι ο ίδιος περισσότερο καλός παρά κακός».
Πηγή: cnbc
Δείτε ακόμη: Οι 3 κορυφαίες συμβουλές ενός ψυχολόγου για να γυμνάσετε τους «μύες της ψυχής» σας και να ζήσετε περισσότερο
Ποια κινεζική νοοτροπία 2.000 ετών μπορεί να σας κάνει πιο επιτυχημένους
Πρώην πράκτορας του FBI: 3 πράγματα που κάνουν πάντα οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη
Comments are closed.