Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα. Χρειαζόμαστε τη συντροφιά των άλλων για να ευδοκιμήσουμε στη ζωή. Η δυναμική των σχέσεών μας έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την ευτυχία μας.

Το να είσαι κοινωνικά συνδεδεμένος με τους άλλους μπορεί να μειώσει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σου, να σου προσφέρει χαρά, να αποτρέψει τη μοναξιά, ακόμη και να προσθέσει χρόνια στη ζωή σου.

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ισχυρών κοινωνικών δεσμών μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

Στον σημερινό κόσμο, πολλοί από εμάς βασιζόμαστε σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter, το TikTok, το YouTube και το Instagram για να συνδεθούμε μεταξύ μας.

Αν και το καθένα από αυτά έχει τα πλεονεκτήματά του, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν ποτέ να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη σύνδεση στον πραγματικό κόσμο.

Απαιτείται προσωπική επαφή με άλλους για να ενεργοποιηθούν οι ορμόνες που ανακουφίζουν από το άγχος και σε κάνουν να νιώθεις πιο ευτυχισμένος, πιο υγιής και πιο θετικός.

Σημάδια ότι τα social media επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία

  • Περνάτε περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά με φίλους του πραγματικού κόσμου

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει υποκατάστατο πολλών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων εκτός σύνδεσης.

Ακόμα κι αν είστε έξω με φίλους, εξακολουθείτε να νιώθετε την ανάγκη να ελέγχετε συνεχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά οδηγούμενοι από τα συναισθήματα ότι οι άλλοι μπορεί να διασκεδάζουν περισσότερο από εσάς.

  • Συγκρίνετε τον εαυτό σας δυσμενώς με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αρνητική εικόνα σώματος.

Μπορεί ακόμη και να έχετε μοτίβα διαταραγμένης διατροφής.

  • Βιώνετε διαδικτυακό εκφοβισμό

Ή ανησυχείτε ότι δεν έχετε κανέναν έλεγχο στα πράγματα που δημοσιεύουν οι άνθρωποι για εσάς.

  • Αποσπάται η προσοχή σας στο σχολείο ή στη δουλειά

Αισθάνεστε πίεση να δημοσιεύετε τακτικό περιεχόμενο για τον εαυτό σας, να λαμβάνετε σχόλια ή  likes στις αναρτήσεις σας ή να απαντάτε γρήγορα και με ενθουσιασμό στις αναρτήσεις των φίλων σας.

  • Δεν έχετε χρόνο για αυτοστοχασμό

Κάθε ελεύθερη στιγμή σας γεμίζει με την ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφήνοντάς σας λίγο ή καθόλου χρόνο για να σκεφτείτε ποιοι είστε, τι θέλετε ή γιατί ενεργείτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο—τα πράγματα που σας επιτρέπουν να αναπτυχθείτε ως άτομο.

  • Συμμετοχή σε επικίνδυνες συμπεριφορές για να κερδίσετε likes , shares ή θετικές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παίζετε επικίνδυνες φάρσες, δημοσιεύετε ενοχλητικό υλικό, εκφοβίζετε άλλους στον κυβερνοχώρο ή έχετε πρόσβαση στο τηλέφωνό σας ενώ οδηγείτε ή σε άλλες μη ασφαλείς καταστάσεις.

 

  • Υποφέρετε από προβλήματα ύπνου

Ελέγχετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν κοιμηθείτε το βράδυ, είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε το πρωί ή ακόμα και όταν ξυπνάτε το βράδυ.

Το φως από τα τηλέφωνα και άλλες συσκευές μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας , κάτι που με τη σειρά του μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία.

  • Επιδείνωση των συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης

Αντί να συμβάλλουν στην ανακούφιση των αρνητικών συναισθημάτων και να τονώνουν τη διάθεσή σας, νιώθετε περισσότερο άγχος, κατάθλιψη ή μοναξιά μετά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά ειρωνικό τρόπο, μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, η υπερβολική ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνει να αισθάνεστε πιο μόνοι και απομονωμένοι—και να επιδεινώσει προβλήματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Εάν ξοδεύετε υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βιώνετε συχνά αισθήματα λύπης, δυσαρέσκειας, απογοήτευσης ή μοναξιάς, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσετε τις διαδικτυακές σας συνήθειες και να αναζητήσετε λύσεις που θα επιφέρουν μια πιο υγιή ισορροπία στη ζωή σας.

Πηγή: helpguide

Διαβάστε ακόμη: Μήπως το JOMO είναι το αντίδοτο στο FOMO;

Μήπως το παιδί σας έχει ανθυγιεινή σχέση με την τεχνολογία;

10 τρόποι για να μάθετε στα παιδιά την ευζωία

Comments are closed.