Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόσληψης βάρους και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις θερμίδες.

Πάμε να δούμε 5 λόγους:

#1. Το σώμα σας βλέπει το αλκοόλ ως τοξίνη

Το σώμα σας μεταβολίζει και αποβάλλει το αλκοόλ από με τη βοήθεια δύο ενζύμων: της αλκοολικής αφυδρογονάσης (ADH) και της αλδεϋδικής αφυδρογονάσης (ALDH).

Αυτά τα δύο ένζυμα συνεργάζονται για να διασπάσουν τα μόρια του αλκοόλ, παράγοντας μια τοξική ουσία, την ακεταλδεΰδη και στη συνέχεια οξικό άλας, έτσι ώστε το σώμα σας να μπορεί να το ξεφορτωθεί -και γρήγορα.

Δεδομένου ότι το σώμα σας δίνει προτεραιότητα στην πέψη του αλκοόλ, η πέψη άλλων θρεπτικών συστατικών (όπως λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες) έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Με άλλα λόγια, το σώμα σας μπορεί να αναβάλει το μεταβολισμό του λίπους και των υδατανθράκων όταν είναι απασχολημένο με τη διάσπαση του αλκοόλ.

Με την πάροδο του χρόνου αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη αποθήκευση λίπους και αύξηση βάρους.

#2. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή

Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει τις λειτουργίες του εντέρου, του ήπατος και άλλων οργάνων – παρεμβαίνοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλώντας συστηματική φλεγμονή.

Η κατανάλωση αλκοόλ διεγείρει έναν καταρράκτη φλεγμονωδών αντιδράσεων, μία από τις οποίες είναι η απελευθέρωση κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.

Και η έρευνα έχει δείξει ότι τα επίμονα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Γι’ αυτό είναι καλύτερο για τα άτομα με παχυσαρκία, τα οποία ήδη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο φλεγμονής, να περιορίζουν ή να αποφεύγουν το αλκοόλ.

#3. Το αλκοόλ επηρεάζει τον ύπνο και ο ύπνος επηρεάζει το βάρος

Μπορεί να φαίνεται ότι αυτό το ποτήρι ποτού σας βοηθά να κοιμηθείτε, αλλά το αλκοόλ μπορεί πραγματικά να διαταράξει το πόσο καλά κοιμάστε.

Μια μελέτη, η οποία εξέτασε τους καρδιακούς παλμούς και την ικανότητα των συμμετεχόντων να χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, έδειξε ότι ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ μείωσαν αυτούς τους δείκτες ποιότητας ύπνου κατά 9,3%.

Και όσο περισσότερο πίνετε, τόσο χειρότερα κοιμάστε…

Η ίδια μελέτη συνέδεσε τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με μείωση της ποιότητας του ύπνου κατά 24% και τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κατά 39,2%.

Μπορεί να νομίζετε ότι μερικές νύχτες χαμηλής ποιότητας ύπνου είναι αβλαβείς, αλλά έρευνα έχει δείξει ότι ο κακός ύπνος για μόνο μία έως τρεις νύχτες μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να σας βάλει σε κίνδυνο παχυσαρκίας.

#4. Το αλκοόλ είναι συχνά γεμάτο με ύπουλες θερμίδες και ζάχαρη

Πολλά ανάμεικτα ποτά, όσο νόστιμα κι αν είναι, περιέχουν πρόσθετες θερμίδες και ζάχαρη πέρα από τα φυσικά σάκχαρα και τις θερμίδες του αλκοόλ.

Ακόμη και μια λεγόμενη επιλογή ποτού «χαμηλών θερμίδων», όπως ένα τονωτικό βότκας, μπορεί να έχει τόσες θερμίδες και γραμμάρια ζάχαρης όσο μια μερίδα παγωτού.

Ας μη μιλήσουμε για τα κοκτέιλ…

#5. Το ποτό επηρεάζει τις επιλογές φαγητού

Έχετε παρατηρήσει ποτέ μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ότι λαχταράτε ξαφνικά φαγητό, όπως πίτσα ή κρέπες;

Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε παρορμητικές αποφάσεις όσον αφορά το φαγητό ή ακόμη και να διεγείρει την όρεξη.

Όσοι πίνουν αλκοόλ με ένα γεύμα τείνουν επίσης να τρώνε περισσότερο- κατά 30% περισσότερο, σύμφωνα με μια μελέτη.

Δείτε κι αυτά:

Αυτές είναι καλύτερες τροφές πριν πιείτε αλκοόλ!

Πόσο αθώο είναι ένα ποτήρι κρασί την ημέρα; Καθόλου!

Το αλκοόλ και το εγκεφαλικό δεν έχουν ηλικία: Κινδυνεύουν και οι 20άρηδες!

Πηγή: thehealthy.com

Comments are closed.