Τι είναι το Εγώ;

Το “Εγώ” αναφέρεται στην αίσθηση του εαυτού ενός ατόμου. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ, ο πατέρας της ψυχανάλυσης, πίστευε ότι τα ανθρώπινα όντα διασυνδέονται με τον κόσμο γύρω τους βασιζόμενα σε δομές που ονόμασε:  id, Εγώ και Υπερεγώ.

Το id αναφέρεται στα ασυνείδητα, αδέσμευτα και ενστικτώδη στοιχεία του εαυτού, ενώ το Υπερεγώ είναι η αίσθηση της συνείδησης του ατόμου ως αποτέλεσμα των εξωτερικών του συναλλαγών με τον κόσμο.

Το Εγώ είναι αυτό που μεσολαβεί μεταξύ του id και του Υπερεγώ και δίνει στο άτομο την αίσθηση του εαυτού του.

Τι είναι ο θάνατος του Εγώ;

Ο θάνατος του εγώ είναι μια εμπειρία κατά την οποία χάνουμε την αίσθηση του εαυτού μας καλλιεργώντας μια βαθιά αίσθηση επίγνωσης.

Καθώς εισερχόμαστε βαθύτερα σε μια διαλογιστική ή ψυχεδελική κατάσταση, μπορεί να αισθανθούμε ότι γινόμαστε ένα με όλους και όλα γύρω μας.

Ορισμένοι χαρακτηρίζουν αυτή την εμπειρία ως συνάντηση με τον πραγματικό τους εαυτό, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάρχει εαυτός με τον τρόπο που οι άνθρωποι τον χαρακτηρίζουν παραδοσιακά.

Η έννοια του θανάτου του Eγώ εκτείνεται πίσω στα πνευματικά ταξίδια Βουδιστών, Σούφι, Χριστιανών, Ταοϊστών και άλλων θρησκευτικών αναζητητών.

Ο ίδιος ο όρος προήλθε από το The Psychedelic Experience: A Manual Based on the Tibetan Book of the Dead του διάσημου ψυχοναύτη της δεκαετίας του 1960 Timothy Leary. Ήθελε να βρει μια φράση ικανή να μεταφέρει αυτό που βίωσαν ο ίδιος και άλλοι ψυχεδελικοί χρήστες όταν έπαιρναν μεγάλες ποσότητες LSD.

Τι προκαλεί τον θάνατο του Εγώ;

Για να χάσουν την αίσθηση του εαυτού τους, οι άνθρωποι λαμβάνουν μέτρα που οι άλλοι μπορεί να θεωρήσουν ακραία ή ακόμα και επικίνδυνα.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις κύριες αιτίες θανάτου του εγώ:

Επιθανάτιες εμπειρίες:

Η επαφή μας με τον φυσικό θάνατο συχνά συσχετίζεται με μια εμπειρία θανάτου του εγώ. Αφού κάποιος υποστεί ένα τόσο έντονο τραύμα, μπορεί να ισχυριστεί ότι ένιωσε μια βαθιά αίσθηση ενότητας και ειρήνης με το σύμπαν. Ο ψυχολόγος Stanislav Grof πιστεύει ότι ο θάνατος του εγώ είναι μια αναδρομή στην εμπειρία του τοκετού ή μια προεπισκόπηση του πραγματικού θανάτου.

Ψυχεδελικές ουσίες:

Ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο του Εγώ, εάν ένα άτομο πάρει υψηλή δόση. Αυτό έρχεται πάντα με τον κίνδυνο πρόκλησης σημαντικών αρνητικών παρενεργειών. Η μακροχρόνια παράνοια και η ψύχωση είναι όλοι οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν οι χρήστες όταν λαμβάνουν αυτές τις ουσίες.

Πνευματική πρακτική :

ΣτοΨΒουδισμό, ο θάνατος του Εγώ ονομάζεται “σατόρι”, στο Χριστιανισμό είναι η ενότητα με τον Θεό μετά τη σκοτεινή νύχτα της ψυχής.

Ανεξάρτητα από την παράδοση, ο θάνατος του εγώ είναι συνώνυμο της πνευματικής αφύπνισης. Μέσα από μήνες προσευχής, διαλογισμού και πνευματικής πρακτικής, οι μυστικιστές πολλών θρησκευτικών παραδόσεων επιδίωξαν (και φέρεται να πέτυχαν) τον θάνατο του Εγώ μέσω προσωπικής προσπάθειας.

 

Τα 3 στάδια του θανάτου του Εγώ

  1. Διάλυση: Πριν από τον ίδιο τον θάνατο του Εγώ, ένα άτομο εισέρχεται σε μια αλλοιωμένη κατάσταση συνείδησης.  Η διάλυση του εγώ είναι ταραχώδης από μόνη της, καθώς αυτή είναι η στιγμή που νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο της συμβατικής πραγματικότητας.
  2. Απώλεια του Εγώ : Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία διάλυσης, ένα άτομο αισθάνεται πλήρη απώλεια της υποκειμενικής ταυτότητας.  Συχνά υπάρχει μια αίσθηση ενότητας με τον εκτεταμένο ιστό της πραγματικότητας. Αυτό θα μπορούσε να μοιάζει σαν μια μυστικιστική εμπειρία Nirvana ή  φώτισης. Βέβαια, θα μπορούσε να αποδειχτεί ενοχλητικό για τους απροετοίμαστους.
  3. Επιστροφή στην καθημερινή ζωή: Μετά από αυτήν την εμπειρία, ένα άτομο επιστρέφει στην  πραγματικότητα, όπως τη γνωρίζει, αν και μπορεί τώρα να την προσεγγίσει με μια νέα προοπτική . Η απώλεια του εγώ ή ο θάνατος του Εγώ επηρεάζει ένα άτομο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να έχει θετικές ή αρνητικές παρενέργειες, ανάλογα με το άτομο. που.

Ολοκληρώνοντας…

Οι εμπειρίες θανάτου του Εγώ είναι διαφορετικές σε κάθε άτομο. Το να εγκαταλείψετε την αίσθηση της ταυτότητάς σας θα μπορούσε να είναι σαν απελευθέρωση και φώτιση. Άλλοι μπορεί να την θεωρούν ως μια εμπειρία που διαταράσσει την ψυχική υγεία και την ευημερία τους στο βαθύτερο δυνατό επίπεδο.

Μερικοί πιστεύουν ότι τους δίνει τη δυνατότητα να θεαθούν την πραγματική τους φύση, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια κατάσταση ψύχωσης που προκαλείται από ουσίες.

Ανεξάρτητα από τις συνθήκες, η εμπειρία αφήνει ανεξίτηλο το σημάδι σε όποιον την βιώσει.

Πηγή: Masterclass

Διαβάστε ακόμη: Μπορεί ο διαλογισμός να μας μεταμορφώσει; Γνωρίστε τα οφέλη του!

Μαγικό: Κάνει διαλογισμό και αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο!

Ο Κρισναμούρτι για τη γνώση του εαυτού

 

Write A Comment