Πρόσφατα η World Happiness Report δημοσίευσε την ετήσια κατάταξη των πιο ευτυχισμένων χωρών στον κόσμο, προσδιορίζοντας όχι μόνο τα πιο ευτυχισμένα  έθνη, αλλά κι εκείνα που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της κλίμακας της ευτυχίας.

Λαμβάνοντας υπόψιν τους παράγοντες που τείνουν να οδηγούν σε μεγαλύτερη ευτυχία η έκθεση ανέδειξε  για έκτη συνεχή χρονιά τη Φινλανδία την πιο ευτυχισμένη χώρα να ζει κανείς.

Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι παράγοντες;

Ο UN Sustainable Development Solutions Network, ο οργανισμός που βρίσκεται πίσω από τη διεξαγωγή της έκθεσης, χρησιμοποιεί έξι βασικούς παράγοντες για να κατατάξει περισσότερες από 150 χώρες:

 1. Κοινωνική υποστήριξη
 2. Εισόδημα
 3. Υγεία
 4. Ελευθερία
 5. Γενναιοδωρία
 6. Απουσία διαφθοράς

Χρησιμοποιώντας αυτούς τους παράγοντες, η έκθεση εξετάζει το χάσμα ευτυχίας ανάμεσα στο ανώτερο και το κατώτερο μισό του πληθυσμού κάθε χώρας.

«Αυτό το χάσμα είναι μικρό σε χώρες όπου σχεδόν όλοι είναι πολύ δυστυχισμένοι, καθώς και σε κορυφαίες χώρες όπου σχεδόν κανείς δεν είναι δυστυχισμένος», αναφέρει η έκθεση.

Η φετινή κατάταξη είναι παρόμοια με εκείνη του παρελθόντος, με τις ίδιες σκανδιναβικές χώρες να καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις .

Όπως και το 2022, η Δανία κατέλαβε τη 2η θέση και την ακολούθησε η Ισλανδία στην 3η θέση.

Σύμφωνα με τον Frank Martela, Φινλανδό φιλόσοφο και ερευνητή ψυχολογίας , μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι τόσο χαρούμενοι είναι επειδή δε συγκρίνονται με τους γείτονές τους, δεν παραβλέπουν τα οφέλη της φύσης και δεν παραβιάζουν τον κύκλο εμπιστοσύνης της κοινότητας.

«Εστιάστε περισσότερο σε αυτά που σας κάνουν χαρούμενους και λιγότερο στο να φαίνεστε επιτυχημένοι. Το πρώτο βήμα για την αληθινή ευτυχία είναι να ορίσετε τα δικά σας πρότυπα, αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους», λέει ο Martela.

Η Φινλανδία, μάλιστα, πρόθυμη να μοιραστεί τη σοφία της, προσφέρει δωρεάν «masterclass ευτυχίας» για να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να βρουν τον «εσωτερικό τους Φινλανδό».

Ειδικοί προπονητές αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν τους συμμετέχοντες σε τέσσερα βασικά θέματα:

φύση και τρόπος ζωής, υγεία και ισορροπία, σχεδιασμός και καθημερινότητα, φαγητό και ευεξία.

Ας δούμε τώρα το top10 των πιο ευτυχισμένων χωρών στον κόσμο

 1. Φινλανδία
 2. Δανία
 3. Ισλανδία
 4. Ισραήλ
 5. Ολλανδία
 6. Σουηδία
 7. Νορβηγία
 8. Ελβετία
 9. Λουξεμβούργο
 10. Νέα Ζηλανδία

Η υψηλή κατάταξη της Δανίας οφείλεται εν μέρει στο επίπεδο ισότητας στη χώρα και στο αίσθημα ευθύνης της χώρας για την κοινωνική πρόνοια, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της χώρας .

Οι άνθρωποι που ζουν στη Δανία πληρώνουν μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο – έως και το ήμισυ του εισοδήματός τους – αλλά αυτό εξισορροπείται από το γεγονός ότι:

 • το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα είναι δωρεάν.
 • οι φοιτητές πανεπιστημίου δεν πληρώνουν δίδακτρα και λαμβάνουν υποτροφία για να βοηθήσουν στην κάλυψη των εξόδων.
 • η παιδική μέριμνα επιδοτείται.
 • οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν συντάξεις και τους παρέχονται βοηθοί φροντίδας.

Η Ισλανδία, από την άλλη,  μπορεί να είναι η πιο αραιοκατοικημένη χώρα στην Ευρώπη, αλλά οι κάτοικοί της είναι από τους πιο ευτυχισμένους στον κόσμο, χάρη στη στάση της χώρας να βασίζεται σε άλλους και στο γεγονός ότι οι κάτοικοι έχουν ισχυρή την αίσθηση της κοινότητας.

Σύμφωνα με τον Organization for Economic Cooperation and Development, στην Ισλανδία, το 98% των ανθρώπων  γνωρίζει κάποιον στον οποίο μπορεί  να βασιστεί σε μια στιγμή ανάγκης. Είναι το υψηλότερο ποσοστό στον οργανισμό με τον μέσο όρο να είναι στο  91%.

Τι θέση κατέλαβε, άραγε, η Ελλάδα;

Η χώρα μας βρίσκεται στην 58η θέση για την περίοδο 2020-2022, στην ίδια ακριβώς θέση που ήταν την περίοδο 2019-2021.

Αυτό σημαίνει ότι σε χώρες όπως τη Μαλαισία, την Αργεντινή, το Ουζμπεκιστάν ή  την Ουγγαρία οι άνθρωποι θεωρούνται πιο ευτυχισμένοι από τους Έλληνες.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να μάθουμε από τους πιο ευτυχισμένους λαούς του κόσμου, για να προάγουμε την ευημερία μας;

Write A Comment