Θέλετε να συνδεθείτε με τον βαθύτερο εαυτό σας; Θέλετε να ζήσετε μια πιο πλούσια, πιο ουσιαστική ζωή; Οι αξίες σας είναι το φως που σας οδηγεί σε μια πληρέστερη ζωή. Δείτε πώς μπορείτε να προσδιορίσετε τις προσωπικές σας αρχές.

Οι αξίες σας αφορούν το ποιος είστε σε ένα βαθύτερο και πιο προσωπικό επίπεδο

Στον σημερινό κόσμο, ζώντας σε τόσο γρήγορους ρυθμούς, είναι απολύτως κατανοητό αν νιώθετε αποκομμένοι από τις αξίες σας.

Μπορείτε, ωστόσο, να βρείτε τον δρόμο σας.

Το κλειδί, καθώς η καθημερινότητα στροβιλίζεται γύρω σας, είναι να σταματήσετε και να αναλογιστείτε ποιες ιδιότητες είναι καθοριστικές για εσάς και για κανέναν άλλον.

Γιατί έχει σημασία η ύπαρξη αξιών;

Το να προσδιορίσετε τις αξίες σας και να τις ζείτε δυνατά σας βοηθά να χτίσετε μια γεμάτη και ικανοποιητική ζωή με διάφορους τρόπους:

Δεν αφήνετε αρνητικά συναισθήματα ή σκέψεις να σας κατακλύσουν

Όταν γνωρίζετε τις βασικές σας αξίες, δεν επιτρέπετε στον φόβο, το άγχος ή τις αρνητικές σκέψεις να σας εμποδίσουν να ζείτε με αυθεντικότητα τις δραστηριότητες ή τις περιπέτειες της ζωής σας.

Οι αξίες σας μπορούν να αναδείξουν την καλύτερη (εσωτερική) σας φωνή.

Να σας βοηθήσουν να εκφωνήσετε μια συγκλονιστική ομιλία, να γράψετε ένα βιβλίο ή να ταξιδέψετε σε μια υπέροχη τοποθεσία.

Οι βασικές σας αξίες είναι το καύσιμο που σας κάνει να κινείστε προς την κατεύθυνση που έχετε ορίσει να πάτε, ακόμα και όταν παρεμβάλλονται τυχόν ανησυχίες ή αμφιβολίες για τον εαυτό σας.

Χρησιμεύουν ως ζώνες αντίστασης στο πόσο θυμό, απογοήτευση, ζήλια ή άλλα δυνητικά συντριπτικά συναισθήματα μπορεί να δημιουργηθούν κατά την επίλυση μιας σύγκρουσης ή κατά τη διόρθωση μιας σχέσης.

Οι βασικές σας αξίες σας καθοδηγούν στην ανάληψη δράσης για να κυνηγήσετε αυτό που αγαπάτε.

Σας κρατούν ριζωμένους στα όριά σας

Οι βασικές σας αξίες σας βοηθούν να παραμείνετε σταθεροί όταν λέτε “όχι” σε λιγότερα ουσιαστικά αιτήματα, προσκλήσεις και δραστηριότητες.

Το να λέτε «όχι» σε λιγότερο σημαντικά πράγματα σας δίνει χρόνο, ενέργεια και πόρους για αυτό που πραγματικά έχει σημασία για εσάς.

Σας δίνουν αίσθηση σκοπού

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η ύπαρξη ενός σκοπού στη ζωή σας μπορεί να επιφέρει ποικίλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του άγχους, της κατάθλιψης και του στρες.

Η διατήρηση της αίσθησης του σκοπού στη μέση ηλικία μπορεί ακόμη και να προβλέψει καλύτερη σωματική ευεξία.

Σας βοηθούν να πλοηγηθείτε σε δύσκολες καταστάσεις

Όταν προκύπτουν δύσκολες καταστάσεις ή ηθικά διλήμματα, οι βασικές σας αξίες μπορεί να σας καθοδηγήσουν στη λήψη αποφάσεων.

Σας οδηγούν να πάρετε σοφές, υγιείς αποφάσεις που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να πετύχετε μακροπρόθεσμα.

Ποιες αξίες υπάρχουν ήδη εκεί έξω;
 • Ακεραιότητα: να γνωρίζεις και να κάνεις αυτό που είναι σωστό, συμπεριλαμβανομένου του να είσαι ειλικρινής και να μαθαίνεις από τα λάθη σου
 • Σεβασμός: να συμπεριφέρεσαι στους άλλους με τον τρόπο που θα ήθελες να σου φέρονται, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής, της διακριτικότητας και της ενθάρρυνσης
 • Υπευθυνότητα: αποδοχή ευκαιριών για συνεισφορά, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας και της αξιοπιστίας
 • Ομαδικότητα: να δείχνεις τον καλύτερό σου εαυτό σε όλους τους ανταγωνισμούς στη ζωή, συμπεριλαμβανομένου του να είσαι ταπεινός και ευγενικός
 • Υπηρεσιακή ηγεσία: εξυπηρέτηση του κοινού καλού, συμπεριλαμβανομένης της σκληρής δουλειάς και της βοήθειας άλλων να αναπτυχθούν και να επιτύχουν

Στρατηγικές για να ανακαλύψετε τις αξίες σας

Χρησιμοποιήστε τις εμπειρίες σας

Οι πιο σημαντικές εμπειρίες σας μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία για τις βασικές σας αξίες.

Χρησιμοποιήστε τα συναισθήματά σας

Παρόμοια με τις κορυφαίες εμπειρίες, τα συναισθήματά μας μπορούν να μας βοηθήσουν να απαντήσουμε στο δύσκολο ερώτημα «ποιες είναι οι βασικές μου αξίες;»

Κάντε αυτοέλγχο

Σύμφωνα με τον Gary Chapman, συγγραφέα του θεμελιώδους βιβλίου «The 5 Love Languages», για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε κάποιον, πρέπει πρώτα να μάθουμε τι εκτιμούμε στον εαυτό μας.

Αυτές οι αξίες μπορούν πραγματικά να εμφανιστούν στα λιγότερο θετικά συναισθήματα και τις εμπειρίες μας.

Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Chapman ως έμπνευση,  προβείτε σε αυτοέλεγχο, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

 • με τι θυμώνω;
 • γιατί παραπονιέμαι περισσότερο;
 • τι θα ήθελα να είχα περισσότερο;

Χρησιμοποιήστε αυτές τις ερωτήσεις

Για να ανακαλύψετε περαιτέρω τις αξίες σας, η συγγραφέας Karen Benke προτείνει να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας, να παραλείψετε αυτές που δε σας αρέσουν και να βουτήξετε βαθιά σε αυτές που απαντώνται αυθόρμητα:

 • Ποιο είναι το πιο πολύτιμο πράγμα για σας;
 • Ποιος ήχος της φύσης σας ηρεμεί;
 • Πού νιώθετε πιο ασφαλείς;
 • Ποιο ήταν το αγαπημένο σας μέρος για να παίξετε ως παιδί;
 • Ποιο είναι το αγαπημένο σας ρούχο;
 • Ποιο είναι το αγαπημένο σας παιχνίδι;

Το να ζεις μια πλούσια, ουσιαστική ζωή ξεκινά με την ανακάλυψη των βασικών σου αξιών. Οι βασικές σας αξίες είναι ιδιότητες που αποτελούν για εσάς αφετηρία και βάση.

Αυτές οι κατευθυντήριες αρχές σας βοηθούν να δώσετε προτεραιότητα σε δραστηριότητες, σχέσεις και έργα άξια της προσοχής και της πρόθεσής σας.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις αξίες σας, κάντε τις απτές.

Καταγράψτε τις βασικές σας αξίες.

Τραβήξτε μια φωτογραφία και χρησιμοποιήστε την ως φόντο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας.

Κολλήστε μια λίστα με αυτές στο σπίτι και τον χώρο εργασίας σας.

Μόλις γνωρίσετε τις αξίες σας, θα αρχίστε και να τις ζείτε.

Comments are closed.