Καμιά ανθρώπινη ύπαρξη δεν είναι προστατευμένη από τις δυσκολίες και τις προκλήσεις.

Ωστόσο, καθένας από εμάς μπορεί να δημιουργήσει ένα χώρο προστασίας και γαλήνης, εντός του οποίου θα μπορεί να αφουγκράζεται τις ανάγκες του, να θεραπεύει τις πληγές του.

Για όλους όσοι λαχταρούν την επαφή με τη φύση, ένας μικρός κήπος μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζονται.

Άλλωστε, η κηπουρική φαίνεται πως συνδέεται άρρηκτα με την ψυχική μας ευεξία και με τους ακόλουθους τρόπους:

1. Μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή

Μια έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξε ότι όσοι ασχολούνται με την κηπουρική έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους σε σχέση με όσους δεν ασχολούνται με τον κήπο.

Ανέφεραν, επίσης, αυξημένη όρεξη για ζωή, αποφασιστικότητα και σθένος, συμφωνία μεταξύ επιθυμητών και επιτευχθέντων στόχων, υψηλή σωματική, ψυχολογική και κοινωνική αυτοαντίληψη και  αισιόδοξη διάθεση.

2. Διαχείριση της θλίψης και της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD)

Ο Άγγλος παρουσιαστής της εκπομπής του BBC Gardeners’ World, Monty Don, έχει μιλήσει ανοιχτά για τους αγώνες του με την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή και την κατάθλιψη.

Ο Monty λέει ότι ένα από τα σπουδαιότερα εργαλεία για τη διατήρηση της ψυχικής του υγείας είναι η κηπουρική στη φύση.

“Το να είσαι έξω σε κάθε καιρό και σε κάθε εποχή σε συνδέει με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου- σε συνδέει με το ρυθμό ζωής!”

Αν και αυτός ο ρυθμός μπορεί να φέρει μια συναισθηματική ύφεση το χειμώνα, η υπόσχεση της άνοιξης γίνεται ακόμα πιο γλυκιά.

Καθώς τα δέντρα ανθίζουν και τα λουλούδια αρχίζουν να ξεπροβάλλουν μέσα από το χώμα μετά το χειμερινό τους λήθαργο, μια νέα ελπίδα και βαθύτερη χαρά αναπτύσσεται μαζί τους.

Βγαίνοντας έξω σε όλες τις εποχές, μπορείτε να απολαύσετε το ηλιακό φως που είναι διαθέσιμο.

Αυτό είναι βέβαιο ότι θα σας τονώσει, ακόμη και τις πιο σκοτεινές μέρες.

3. Σύνδεση με τον κύκλο της ζωής

Η κηπουρική σας επιτρέπει να συνδεθείτε με το φυσικό κύκλο, ο οποίος θα συνεχίζει την αέναη πορεία του ανεξάρτητα από εμάς.

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια αίσθηση προοπτικής – η μητέρα φύση είναι μεγαλύτερη από τα προβλήματά μας και πιο ανθεκτική από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.

Βοηθώντας ένα εύθραυστο σπορόφυτο να μεγαλώσει ή βλέποντας μπουμπούκια να μετατρέπονται σε όμορφα τριαντάφυλλα, μπορεί να συνειδητοποιήσετε τη δυνατότητα της ανανέωσης.

Βοηθώντας τα φυτά να αναπτυχθούν, μπορείτε να συμβάλετε στην εσωτερική σας αλλαγή και στην προσωπική σας εξέλιξη. Για όσους αγωνίζονται με την ψυχική τους υγεία, αυτό μπορεί να είναι ένα ισχυρό μήνυμα.

Πηγές: Spirituality Health, Health Line

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΚι όμως, τα δέντρα είναι “κοινωνικά πλάσματα”

Μπορούν τα δέντρα να μας θεραπεύσουν; Η επιστήμη απαντά…

Τα φυτά εσωτερικού χώρου αποδεδειγμένα εξαλείφουν μια εκπληκτική ποσότητα τοξινών

 

Comments are closed.