Εάν ρωτήσεις έναν γονέα τι θέλει περισσότερο για το παιδί του, το πιθανότερο είναι να σου απαντήσει ότι θέλει το παιδί του να είναι προπάντων ευτυχισμένο.

Παρόλα αυτά, στις μέρες μας έχουμε στρέψει την προσοχή μας περισσότερο στο να βρούμε τρόπους να αναθρέψουμε πιο έξυπνα και πιο επιτυχημένα παιδιά και δεν εστιάζουμε τόσο στην ευτυχία τους.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι όσο πιο ευτυχισμένο είναι ένα παιδί τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να εξελιχθεί σε έναν επιτυχημένο ενήλικα.

Ας δούμε 5 τρόπους που θα συμβάλουν στην ευτυχία των παιδιών μας.

#1 αφήστε τα να παίξουν

Στη σύγχρονη εποχή τα παιδιά ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους είτε στο σχολείο είτε σε δραστηριότητες μετά από αυτό.

Ο χρόνος του παιχνιδιού έχει μειωθεί στο ελάχιστο, ενώ σε σχέση με παλαιότερα τα παιδιά παίζουν κυρίως μέσα στο σπίτι παιχνίδια που είναι κατά βάση δομημένα.

Τα ερευνητικά δεδομένα, όμως, καταδεικνύουν ότι ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά στο παιχνίδι όχι μόνο δεν είναι άσκοπος, αλλά κρίνεται απαραίτητος για την κοινωνικοσυναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού.

Ιδιαίτερα τα αυθόρμητα παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να εκφραστούν, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να λειτουργούν σε ομαδικό πλαίσιο, να συνεργάζονται και να διαχειρίζονται συγκρούσεις.

Εάν το πρόγραμμα του παιδιού σας είναι φορτωμένο με δραστηριότητες, φροντίστε να εξασφαλίσετε περισσότερο χρόνο για παιχνίδι.

Ο χρόνος που περνάει παίζοντας θα το εξοπλίσει σύμφωνα με τους ερευνητές με τις πολύτιμες ικανότητες αυτορρύθμισης και διαχείρισης συναισθημάτων, οι οποίες στη συνέχεια θα του εξασφαλίσουν την πολύτιμη πνευματική του ευεξία.

Διαβάστε εδώ γιατί κάθε παιδί πρέπει να έχει φίλους.

#2 καθίστε στο οικογενειακό τραπέζι

Οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν αφήνουν τον απαραίτητο χώρο και χρόνο, ώστε η οικογένεια να μαζευτεί γύρω από το τραπέζι και να δειπνήσει μαζί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέλη της οικογένειας τρώνε διαφορετικές ώρες μέσα στην ημέρα και πολύ συχνά παίρνουν το φαγητό τους για να το καταναλώσουν είτε στη δουλειά είτε στον ενδιάμεσο χρόνο από τις αυξημένες δραστηριότητες που συμμετέχουν.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά που καθημερινά τρώνε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους τείνουν να επιδεικνύουν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα σε σχέση με τα παιδιά που δεν περνούν χρόνο με την οικογένειά τους.

#3 Δείξτε τους πώς να βλέπουν πάντα τη θετική πλευρά

Ναι, το να παραμένουμε αισιόδοξοι σε κάθε περίσταση, μπορεί να οδηγήσει στην ευτυχία.

Οι συγγραφείς του βιβλίου “Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο” υπογραμμίζουν την ανάγκη να διδάξουμε στα παιδιά μας πώς να παραμένουν αισιόδοξα και να διακρίνουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές που τα αρνητικά συναισθήματα μας κατακλύζουν.

Φαίνεται ότι τα παιδιά πού μαθαίνουν από πολύ μικρά να ερμηνεύουν την πραγματικότητα με αισιοδοξία έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους στο μέλλον.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν έρχονται αντιμέτωπα με αρνητικές περιστάσεις, προσπαθούν να τις διαχειριστούν με εποικοδομητικό τρόπο χωρίς να ματαιώνονται και να αισθάνονται απαισιοδοξία.

#4 επιβραβεύστε την προσπάθεια

Πολλοί γονείς διδάσκουν στα παιδιά τους να επιδιώκουν την τελειότητα σε οτιδήποτε καταπιάνονται, είτε αυτό αφορά τη σχολική τους επίδοση είτε έναν απλό αγώνα ποδοσφαίρου.

Με αυτό τον τρόπο πιστεύουν ότι τα παιδιά θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και θα επιτύχουν τους στόχους τους.

Στην πραγματικότητα όμως όπως καταδεικνύεται σε σχετικές έρευνες η πεποίθηση αυτή όχι μόνο δε βοηθά τα παιδιά να φτάσουν στην αυτοπραγμάτωση τους, αντιθέτως η τελειομανία ευθύνεται σε πολλές περιπτώσεις για τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης που εκδηλώνουν τα παιδιά.

Διαβάστε εδώ πώς να μιλήσετε για το άγχος στο παιδί σας.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς σύμφωνα με τους ερευνητές είναι να επιβραβεύουν την προσπάθεια που καταβάλλει το κάθε παιδί, προκειμένου να κατακτήσει ένα στόχο, καθώς και τη συνέπεια που επιδεικνύει όσο καταπιάνεται με αυτόν.

Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι το τέλειο αποτέλεσμα, αλλά η διαδικασία.

#5 διδάξτε με το παράδειγμά σας

Ό,τι και να κάνουμε προκειμένου να επιτύχουμε την ευημερία και την ευτυχία των παιδιών μας, εάν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε ευτυχισμένοι, τότε και εκείνα θα δυστυχούν μαζί μας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όταν οι γονείς βιώνουν κατάθλιψη, τα παιδιά εκδηλώνουν αρνητική διάθεση και ποικίλα συμπεριφορικά προβλήματα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εάν θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας τρόπους για να βρουν την ευτυχία τους, είναι σημαντικό να δείχνουμε οι ίδιοι ευτυχισμένοι και να υιοθετούμε συνήθειες που μας κάνουν χαρούμενους.

Τι περιμένουμε, λοιπόν; Ας δώσουμε στα παιδιά μας την ευτυχία που αξίζουν…

Χαρά Ρ.

Διαβάστε εδώ 7 συνήθειες που θα τονώσουν τη διάθεσή σας.

1 Comment

Write A Comment