Χριστούγεννα ήρθαν πάλι….

Όλοι φορούν τα γιορτινά τους και υποδέχονται με χαρά και αισιοδοξία αυτές τις φωτεινές μέρες του έτους…

Γέλια, αγκαλιές, δώρα, πολύχρωμα στολίδια, αμέτρητα λαμπιόνια, αστέρια, χρυσόσκονη συνθέτουν το εορταστικό σκηνικό…

Μα, οι εικόνες  αυτές δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα όλων των ανθρώπων, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που μαζί με τις γιορτές, καλούνται να αναμετρηθούν και με συναισθήματα δύσκολα, όπως η μελαγχολία και το άγχος.

Οι λόγοι είναι πολλοί…

H επίπλαστη ευτυχία, το κενό μιας απώλειας, η μοναξιά που απλώνεται στο χώρο, εκείνο το οικογενειακό τραπέζι που μοιάζει με αργόσυρτο δράμα, η αδυναμία μας να υποστηρίξουμε οικονομικά το καταναλωτικό όνειρο των διαφημίσεων, ο φόβος ότι οι γιορτές είναι απλώς ένα μικρό διάλειμμα ξεγνοιασιάς και αισιοδοξίας, πριν προσγειωθούμε και πάλι σε μια πραγματικότητα ζοφερή, μνήμες που κάνουν την ψυχή μας να γυρνά με νοσταλγία σε εκείνα  τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων που όλα έμοιαζαν σαν παραμύθι…

Υπάρχει, όμως, τρόπος να περιορίσουμε τη μελαγχολία των γιορτών;

Οι ειδικοί μάς συμβουλεύουν:
  1. Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Μετριάστε τις προσδοκίες σας σχετικά με το  πώς υποτίθεται ότι πρέπει να είναι οι διακοπές των Χριστουγέννων και πώς πρέπει να αισθάνεστε.

Αν συγκρίνετε τις γιορτές σας με εικόνες από τη βιομηχανία του θεάματος, κατά πάσα πιθανότητα θα υπολείπονται. Γι’ αυτό μην το κάνετε… Ζήστε τις γιορτές με το δικό σας τρόπο.

  1. Μην αναλώνεστε σε ασήμαντες λεπτομέρειες

Μην εξαντλείτε τον εαυτό σας μόνο και μόνο για να τηρήσετε τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις.

Τι κι αν φέτος δεν βάλετε φώτα στο μπαλκόνι;  Τι κι αν δε φτιάξετε μελομακάρονα;

Κάντε ένα διάλειμμα. Το να ανησυχείτε για επουσιώδη πράγματα δεν θα προσθέσει κάτι στο εορταστικό σας πνεύμα.

Διαβάστε εδώ  Ανακτήστε τον χαμένο χρόνο… 5 πρακτικές για ζωή με νόημα

  1. Δημιουργήστε νέες οικογενειακές παραδόσεις

Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται υποχρεωμένοι να διατηρούν τις οικογενειακές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις ζωντανές, παρόλο που πλέον δεν τις απολαμβάνουν  πραγματικά. Καιρός να αποδεσμεύσετε τον εαυτό σας από αυτήν την υποχρέωση.

Ξεκινήστε αντ’ αυτού μια νέα παράδοση, που να έχει περισσότερο νόημα για εσάς.

  1. Βρείτε θετικούς τρόπους για να θυμάστε τους αγαπημένους σας

Τα Χριστούγεννα μπορεί να σας θυμίζουν τα αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι πια κοντά σας. Αντί να είστε σκυθρωποί, κάντε κάτι για να τιμήσετε τη μνήμη τους.

Για παράδειγμα, βγείτε με τα αδέλφια σας στο αγαπημένο εστιατόριο της μαμάς σας ή ακούστε τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια του μπαμπά σας.

  1. Συνδεθείτε με τους άλλους

Βρεθείτε με φίλους και συγγενείς. Ακόμη και αν σας χωρίζει απόσταση, μπορείτε να μείνετε σε επαφή με αγαπημένα σας πρόσωπα μέσω του διαδικτύου ή του τηλεφώνου.

Γίνετε εθελοντές. Γιατί να μην προσφέρετε την πολύτιμη βοήθειά σας σε μια εθελοντική οργάνωση κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων; Πληρότητα και ικανοποίηση θα είναι η βέβαιη ανταμοιβή σας.

Παρακολουθήστε εκδηλώσεις της κοινότητας. Μάθετε τι συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο και συμμετάσχετε. Η βόλτα σε μια χριστουγεννιάτική αγορά ή η παρακολούθηση μιας χριστουγεννιάτικης συναυλίας μπορεί να σας ανακουφίσει από το αίσθημα της μοναξιάς.

  1. Παραμείνετε υγιείς

Η καλή διατροφή, η άσκηση και ο επαρκής ύπνος μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος των Χριστουγέννων.

  1. Αφήστε χρόνο για χαλάρωση

Κατά την εορταστική περίοδο συχνά οι οικογενειακές και οι κοινωνικές υποχρεώσεις αυξάνονται. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να περιφρουρήσετε τον προσωπικό σας χρόνο.

Βρείτε μερικές στιγμές για να έρθετε σε επαφή με τον εαυτό σας. Διαλογιστείτε. Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης.

  1. Δώστε τα εύσημα στον εαυτό σας

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τον εαυτό τους να ασχολείται με ατέλειες, λάθη και πράγματα για τα οποία δεν είναι περήφανοι.

Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας! Κανείς δεν είναι τέλειος και δεν είστε ο μόνος άνθρωπος που βρίσκει αυτή την περίοδο αγχωτική. Για πολλούς ανθρώπους το να συνεχίζουν να ζουν αξιοπρεπώς  είναι επίτευγμα. Γι’ αυτό επιβραβεύστε τον εαυτό σας και χαρείτε τις στιγμές σας…

Πηγή :https://www.sciencedirect.com

Write A Comment