Τρεις είναι οι περίοδοι που όσοι θέλουν να χάσουν βάρος, σύμφωνα με τους ειδικούς, παθαίνουν φρενίτιδα: Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι. Γιατί;

Επειδή όλοι θέλουμε κατά την περίοδο αδείας μας να δείχνουμε και να είμαστε στα καλύτερά μας. Καθώς διανύουμε μία τέτοια εποχή απευθυνθήκαμε στον σύμβουλο Διατροφής και Ευεξίας, Χρήστο Πασσιά από το wellnutrition.gr, ο οποίος εξηγεί στο imethexis.gr γιατί είναι λάθος να ακολουθούμε στερητικές δίαιτες.

Παράλληλα, μας δίνει συμβουλές όχι μόνο για την σωστή απώλεια βάρους, αλλά και την διατήρησή των κιλών που επιθυμούμε να έχουμε.

Απαντά, επίσης, σε όλα τα ερωτήματα που είναι τάση στις δίαιτες και ναι, υπάρχουν τρικς, όπως μας λέει, για να μην ανέβει η ζυγαριά εξαιτίας των Χριστούγεννων. Αλλά και αν ανέβει δεν πειράζει…

Διότι, σύμφωνα με τον κ. Πασσιά: «Το μυστικό είναι να τρως 6 ημέρες την εβδομάδα προσεγμένα, όχι ζυγισμένα, και 1 ημέρα να την έχεις για εσένα και να τρως ό,τι θες. Έτσι διατηρείται το βάρος μας. Η άσκηση παίζει έναν ρόλο της τάξης 20% στην απώλεια κιλών, αλλά η διατροφή είναι το 80%».

Να κόψω τους υδατάνθρακες;

Είναι λάθος να κάνει κανείς δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες. Όσοι το επιλέγουν δεν έχουν ενέργεια, δεν λαμβάνουν σημαντικά συστατικά που πρέπει να έχει το σώμα για να λειτουργήσει.

Η φιλοσοφία μας δεν πρέπει να είναι να κόψω τον υδατάνθρακα, αλλά να τον περιορίσω. Και παράλληλα να αυξήσω τα σημαντικά χαρακτηριστικά ποιοτικών συστατικών της διατροφής μου και να μειώσω τα άσχημα, δηλαδή τηγανητά, λαδερά, λιπαρά.

Τους υδατάνθρακες τους μειώνω όσο επιθυμητό είναι για το βάρος του κάθε ανθρώπου και τους μετατρέπω σε ολικής άλεσης για να μειωθεί η κατακράτηση, αλλά δεν τους κόβω.

Το σώμα μας έχει ανάγκη και τους υδατάνθρακες και το γλυκό, το χοιρινό, το λαδερό, το λιπαρό, κλπ. για να έχεις ένα ιδανικό σωματικό βάρος, και είναι επίσης θέμα υγείας και ορθής πεπτικής λειτουργίας, ανάμεσα σε άλλα.

Γιατί παίρνω πίσω τα κιλά που έχασα;

Όσοι έχουν χάσει κιλά και τα παίρνουν πίσω επαναπαύονται στο ιδανικό βάρος που έχουν πετύχει και θεωρούν ότι τη συντήρηση την έχουν πλέον στο τσεπάκι.

Εάν υποθέσουμε ότι κάποιος παίρνει ένα κιλό τον μήνα σε έξι μήνες θα έχει βαρύνει κατά έξι κιλά τα οποία θα χρειαστεί 6-7 μήνες για να τα χάσει.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε.

Πόσο καιρό χρειάζεται η συντήρηση της απώλειας βάρους;

Η συντήρηση διαρκεί το διπλάσιο χρονικό διάστημα που διαρκεί η δίαιτα. Εάν χάσω τρία κιλά σε έναν μήνα, θέλω δύο μήνες για να διατηρήσω.

Πώς λειτουργεί η συντήρηση; Με τη λογική 6+1, 6 ημέρες προσέχω και μία ημέρα τρώω ό,τι και όσο θέλω. Εάν η συντήρηση γίνει τρόπος ζωής, τότε δεν θα έχεις ποτέ ξανά κανένα πρόβλημα.

Θα βρίσκεσαι πάντα ανάμεσα στο + και – 2 κιλών, που είναι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες;

Ναι, υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα που χάνουν κιλά. Ο αντρικός μεταβολισμός καίει τουλάχιστον 1.000 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Αυτό είναι κάτι το λογικό και αναμενόμενο.

Συμβαίνει λόγω της μυϊκής υπόστασης του αντρικού οργανισμού. Αυτός είναι ο λόγος που οι άντρες χάνουν πιο γρήγορα.

Υπάρχει θέμα ηλικίας στην απώλεια κιλών;

Κατά βάση στις γυναίκες βλέπουμε ότι λόγω εμμηνόπαυσης ο οργανισμός μπλοκάρει. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο το να χάσει κάποιος βάρος, το βλέπουμε γύρω στην ηλικία των 50 ετών, αλλά δεν είναι ακατόρθωτο.

Προσωπικά, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις ανθρώπων άνω των 50 και άνω των 60 ετών που έχω αναλάβει και έχαναν 5,6 και 7 κιλά σε λιγότερο από έναν μήνα. Είναι θέμα διατροφής.

Η διατροφή σε έναν γυναικείο οργανισμό μίας όποιας ηλικίας με εμμηνόπαυση είναι διαφορετική από μία γυναίκα μικρότερης ηλικίας.

Το ίδιο ισχύει και για μία γυναίκα ή άνδρα που παίρνει αγωγή, όπως για παράδειγμα κορτιζόνη. Όλα, όμως, ελέγχονται.

Υπάρχει λύση για όσους ανήκουν στο… φαινόμενο γιο-γιο;

Αυτή είναι η μέγιστη ταλαιπωρία που μπορείς να κάνεις στον οργανισμό σου. Το «χάνω-παίρνω» το λέμε γιο-γιο ή ασανσέρ.

Το μόνο που προκαλεί είναι την καταστροφή του μεταβολισμού, οπότε όταν κάποια στιγμή αυτός ο άνθρωπος το πάρει σοβαρά και εφαρμόσει την διατροφή πιστά θα δει ότι χάνει υπερβολικά δύσκολα.

Ο λόγος; Πληρώνει τα λάθη του παρελθόντος. Αν, όμως, το θέλει και στον στόχο του μπορεί να φτάσει και να τον διατηρήσει για πάντα μπορεί. Όλα είναι θέμα θέλησης.

Το μυστικό είναι αν δεις ότι ξεφεύγεις τα Χριστούγεννα και πήρες τρία κιλά να μην περιμένεις να γίνουν δέκα για να ξεκινήσεις την διατροφή σου. Άλλη ευκολία έχουν τα τρία κιλά στο να τα χάσουμε και άλλη δυσκολία τα δέκα.

Να μετράω τις θερμίδες;

Όχι, δεν υπάρχει κανένας λόγος. Είναι πολύ καταναγκαστικό να μετράς τις θερμίδες.

Θερμίδες έχει η τούρτα, θερμίδες έχει και το κοτόπουλο. Πρέπει απλώς να ξέρεις τι τρως.

Όταν είσαι σε μία πολύ ποιοτική διατροφή, βεβαίως να μετράς τις ποσότητες, τα γραμμάρια δηλαδή του φαγητού που είναι μαγειρεμένο. Θερμίδες, όχι. Τα δικά μου πλάνα δεν ξέρω πόσες θερμίδες έχουν, ξέρω ότι έχουν το αποτέλεσμα που θέλω. Και το αποτέλεσμα είναι το μόνο που πρέπει να μετράμε.

Δες εδώ τι συμβαίνει στο σώμα μας εάν δεν γυμναστούμε στις γιορτές 

Αντί για ζάχαρη, γλυκαντικό;

Στον οργανισμό γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη μένει τρεις ημέρες. Άρα, είναι δεδομένο ότι την ζάχαρη πρέπει να την αποβάλλουμε από την διατροφή μας εάν θέλουμε ένα άμεσο και δραστικό αποτέλεσμα.

Εάν θέλουμε να χάνουμε μισό ή ένα κιλό την εβδομάδα η ζάχαρη επιτρέπεται και η στέβια και οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό, όπως και ένα κρασί την εβδομάδα. Σε αυστηρή διατροφή δεν υπάρχει, πάντως, ούτε σαν σκέψη ούτε η ζάχαρη ούτε το γλυκαντικό.

Υπάρχουν τρόποι να τρώμε λιγότερο;

Μπορείς να φας πολύ σαλάτα, όση και να φας δεν παχαίνει. Υπάρχει και αυτό με το νερό ή τον καφέ, αλλά πόσο να μας ξεγελάσουν; Εάν δεν φάμε, δεν υπάρχει η αίσθηση του κορεσμού.

Είναι ένα κόλπο να πιεις νερό πριν φας, αλλά αυτό ακολουθείτε συνήθως για 1-2 ημέρες σε μεθόδους αποτοξίνωσης όχι για συνεχόμενες ημέρες διατροφής. Δεν είναι σωστή κατεύθυνση και δεν οδηγεί πουθενά, κάποια στιγμή θα αρχίσεις να τρως.

Δεν έχεις μάθει στον οργανισμό και να πίνει νερό και να τρώει ισορροπημένα φαγητό. Του έχεις μάθει έτσι να πίνει πολύ νερό και να μην τρώει καθόλου φαγητό.

Δεν γίνεται, ο άνθρωπος κάποια στιγμή πρέπει να φάει. Μόλις αρχίσει να τρώει παίρνει ξανά τα κιλά και δημιουργείται πάλι το πρόβλημα.

Να κόψω το ελαιόλαδο;

Όχι, βέβαια. 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα έχουν λιποδιαλυτική δράση. Αυτή είναι η απάντηση. Δεν σου λέει κανείς πού να το βάλεις, εσύ επιλέγεις.

Συνήθως προτιμάμε την σαλάτα και έτσι έχεις και την λιποδιαλυτική δράση και παίρνεις και τα καλά λιπαρά για την καλή λειτουργία της καρδιάς. Από την ποσότητα αυτή και πάνω υπάρχει πρόβλημα.

Προτιμότερο είναι να κάνω μία ποιοτική διατροφή και πιο ποιοτικά γεύματα, παρά να κόψω τροφές που κάνουν καλό και στην υγεία.

Μπορώ να μην πάρω κιλά τα Χριστούγεννα;

Αυτό που λέω και στον κόσμο για να το ξεκαθαρίσουμε είναι το εξής: τα Χριστούγεννα είναι στην ουσία 4 ημέρες. Αυτές είναι 24 και 25 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου με 1 Ιανουαρίου. Δεν υπάρχουν άλλες ημέρες εορτών, δεν είναι 15 ημέρες, μόνο 4.

Αυτό που ουσιαστικά πρέπει να προσέχουμε γενικότερα, αλλά και συγκεκριμένα τις ημέρες αυτές είναι να επιλέξουμε στεγνά μαγειρεμένο φαγητό: κρέας, κοτόπουλο, ψάρι στον φούρνο ή τη σχάρα με πράσινη αλάδωτη σαλάτα. Αν κάποιος το τηρήσει αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει κιλά.

Εάν ακόμη και εδώ ακολουθήσεις την εφαρμογή 6+1 δεν θα έχεις πρόβλημα. Μπορείς να ξεφύγεις αντί για τις 4 ημέρες τις δύο, τα Χριστούγεννα δηλαδή και την Πρωτοχρονιά και να φας ό,τι θες και όσο θες.

Βέβαια εάν πάρεις δύο – τρία κιλά στις γιορτές είναι εύκολο να τα χάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα κιλά συνήθως προέρχονται από γλυκά και αλκοόλ και όπως είναι γνωστό αυτά τα κιλά χάνονται πιο δύσκολα.

Παραμένουν περισσότερο καιρό στον οργανισμό και δημιουργούν πολλές μορφές κατακράτησης σε σύγκριση με το αν φάμε παραπάνω φαγητό από όσο έπρεπε.

Να τρώω μέχρι μία συγκεκριμένη ώρα;

Η διαλειμματική νηστεία πηγαίνει βάσει ωραρίου. Πρόκειται για το φαινόμενο 16:8, τρώμε για παράδειγμα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ τρία με τέσσερα γεύματα, ποιοτικά, προσεγμένα και μετρημένα και τις υπόλοιπες ώρες πίνουμε υγρά, νερό, τσάι, καφέ ή κάποιο χυμό.

Σε γενικότερες διατροφές ισχύει αυτό που λέμε να τρώμε δύο-τρεις ώρες πριν πάμε για ύπνο. Και αυτό, όμως, είναι πολύ σχετικό. Προσωπικά, σε κάποιες διατροφές που δίνω, επειδή είναι πολύ ποιοτικά τα χαρακτηριστικά μπορεί κάποιος να φάει μέχρι ένα τέταρτο πριν πάει για ύπνο.

Αν φας κοτόπουλο με σαλάτα και μετά πας να κοιμηθείς, δεν υπάρχει ίχνος λίπους, άρα δεν πρόκειται να δημιουργήσει κάτι κακό στον οργανισμό σου. Είπαμε όλα είναι θέμα διατροφής και θέλησης.

Write A Comment