Το σνακ που πρωταγωνιστεί στο κολατσιό των παιδιών, στα πάρτι, στα τραπέζια, αλλά και σε κάθε είδους εκδήλωση, είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, τα τυροπιτάκια…
Οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουμε να τα φτιάξουμε, γιατί πιστεύουμε ότι η παρασκευή τους είναι σύνθετη.
Έτσι, συχνά, τα αγοράζουμε έτοιμα.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το να φτιάξεις τυροπιτάκια δεν είναι καθόλου δύσκολο.
Επίσης, όταν τα παρασκευάζουμε μόνοι μας, μπορούμε να καθορίσουμε την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε.
Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα όταν τα προσφέρουμε στα παιδιά μας.
Ας δούμε τη συνταγή…
Υλικά
Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
300 ml φρέσκο γάλα
300 ml ελαιόλαδο
16 γραμμάρια ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
500 γραμμάρια φέτα
100 γραμμάρια κασέρι
100 γραμμάρια regato
Για επάλειψη:
1 κρόκο αυγού
Λίγο γάλα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, το γάλα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να διαλυθεί η μαγιά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κατόπιν, ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι μας, ανακατεύουμε και έπειτα, ρίχνουμε το αλάτι.
Ύστερα, ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι.
Πλάθουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και λεία.
Αναμιγνύουμε τα τυριά μας σε ένα δοχείο για να φτιάξουμε ένα μείγμα.
Παίρνουμε διαδοχικά τη ζύμη και την απλώνουμε με ένα πλάστη.
Σχηματίζουμε κύκλους στη ζύμη με ειδικό κουπάτ ή με ένα μεγάλο φλιτζάνι, εάν δεν έχουμε κουπάτ.
Έπειτα, παίρνουμε λίγο από το μείγμα τυριών και το τοποθετούμε στο κέντρο του κύκλου, κλείνουμε τη ζύμη το ειδικό εργαλείο.
Εάν δεν διαθέτουμε το εργαλείο αυτό, την κλείνουμε με τα χέρια μας και πατάμε τις άκρες με ένα πιρούνι.
Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε τον κρόκο με το γάλα και στη συνέχεια, με ένα πινέλο αλείφουμε τα τυροπιτάκια μας.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσουν.
Tips:
Εάν η ζύμη κατά το πλάσιμο ζεσταθεί πολύ και δεν μπορείτε να τη δουλέψετε, βάλτε τη για λίγα λεπτά στο ψυγείο και συνεχίστε τη διαδικασία.
Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα τυριών πιπέρι, καθώς και διάφορα άλλα μυρωδικά της αρεσκείας σας.
Επίσης, μπορείτε να πασπαλίσετε τα τυροπιτάκια με σουσάμι, παπαρουνόσπορο και διάφορους άλλους σπόρους της αρεσκείας σας.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνταγή και στο κανάλι μας στο YouTube στον ακόλουθο σύνδεσμο:
Δείτε ακόμη: Συνταγή: Μαρέγκες, ένα επιδόρπιο γεμάτο ιστορία, μυστήριο και μαγεία.