Πολλοί από εμάς ακολουθούμε καθημερινά ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα. Έτσι, όταν πλησιάζει το μεσημέρι αισθανόμαστε εξαντλημένοι. Τότε συνήθως θα πιούμε ένα δεύτερο φλυτζάνι καφέ…

Η καφεΐνη, αναμφίβολα, μπορεί να ωθήσει την ενέργειά μας, αλλά η υπερβολική ποσότητα προσλήψης της μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, όπως πονοκέφαλο, δυσκολίες στον ύπνο και άγχος.

Η Lauren Manaker, βραβευμένη διαιτολόγος και συγγραφέας δηλώνει στο cnbc ότι υπάρχει μία τροφή που περνά απαρατήρητη και μπορεί να μας δώσει την απαιτούμενη ενέργεια, χαρίζοντάς μας, παράλληλα, τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Αυτή η τροφή δεν είναι άλλη από τα δαμάσκηνα…

Μπορεί τα δαμάσκηνα να είναι περισσότερο γνωστά για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία του πεπτικού μας συστήματος, αλλά είναι, επίσης, μία πολύ καλή πηγή ενέργειας με τη μορφή φυσικών σακχάρων, τα οποία δεν οδηγούν σε ταχεία αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα.

Κι ενώ, η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και η συνακόλουθη πτώση του μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε νωθρότητα, τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα δαμάσκηνα, μπορούν να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε σταθερή την ενέργειά μας.

3-4 δαμάσκηνα την ημέρα, 30 γραμμάρια περίπου δηλαδή, είναι αρκετά.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που απολαμβάνουμε από την κατανάλωση δαμάσκηνων είναι και η διατήρηση δυνατών οστών.

Μια μελέτη του 2022 από το American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι η ημερήσια πρόσληψη 50 γραμμαρίων δαμάσκηνων (πέντε έως έξι δαμάσκηνα) μπορεί να αποτρέψει την απώλεια της οστικής πυκνότητας του ισχίου στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Πώς θα προσθέσουμε περισσότερα δαμάσκηνα στη διατροφή μας;

Τα δαμάσκηνα έχουν υπέροχη γεύση από μόνα τους, απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν πρόσθετα σάκχαρα.

Ο χυμός δαμασκηνού αποτελεί, επίσης, μία καλή επιλογή. 1 φλιτζάνι ή λιγότερο είναι ιδανική ποσότητα.

Μπορείτε, ακόμη, να τα προσθέσετε στα smoothie σας ή να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με πουρέ δαμασκηνού σε διάφορα αρτοσκευάσματα.

Δημιουργήστε ένα γευστικό επιδόρπιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, βουτώντας 5 δαμάσκηνα σε λιωμένη μαύρη σοκολάτα.

Προσθέστε ψιλοκομμένα δαμάσκηνα στην αγαπημένη σας σαλάτα ή στο μπολ των δημητριακών σας.

Οι επιλογές είναι ανεξάντλητες, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εντάξετε τα δαμάσκηνα στις δικές σας ιδιαίτερες γευστικές επιλογές.

Διαβάστε εδώ: 7 βήματα να αναβαθμίσετε την διατροφή σας!

Μάνος Δημητρούλης: «Η διατροφή δε θέλει πανικό!»

Αξίζει να εντάξουμε τη γλυκοπατάτα στη διατροφή μας;

Write A Comment