Οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι πεποιθήσεις και η στάση ζωής μας μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τη βιολογική μας λειτουργία.

Ποιος από εμάς έπειτα από μία αγχώδη μέρα δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα ύπνου;

‘Η ποιος από εμάς δεν έχει αισθανθεί τα χέρια του ιδρωμένα μπροστά σε ένα στρεσογόνο γεγονός;

Ο τρόπος με τον οποίο συνδέεται το μυαλό με το σώμα μας έχει λάβει περισσότερη προσοχή στις μέρες μας, αφού η αμφίρροπη σχέση που τα ενώνει είναι ζωτικής σημασίας για την συνολική μας υγεία.

Από τη μία, ο εγκέφαλος μπορεί να παράγει ποικίλες χημικές ουσίες που συνδέονται με τη βελτίωση της ψυχικής μας ευεξίας.

Για παράδειγμα οι ενδορφίνες μπορούν να βοηθήσουν το νευρικό μας σύστημα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το στρες ή τον πόνο.

Από την άλλη, το σώμα μας μπορεί να επηρεάσει την απελευθέρωση τον εκάστοτε χημικών ουσιών.

Για παράδειγμα όταν αισθανόμαστε άγχος, το σώμα μας ενεργεί σαν να δέχεται επίθεση και απελευθερώνει ορμόνες που μας ωθούν είτε να οπισθοχωρήσουμε είτε να ριχτούμε στη μάχη.

Αντίστοιχα, ο καρδιακός ρυθμός μας μπορεί να αυξηθεί και η πέψη να επιβραδυνθεί, οι αισθήσεις μας να οξυνθούν και η ένταση να κορυφωθεί, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις.

Μία θετική στάση ζωής δύναται να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να παράγει χημικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ωφελούν την υγειά μας.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές για να ενισχύσουμε τον δεσμό ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα μας.

Ας δούμε 6 από αυτές:

1. Διαλογισμός

Ο διαλογισμός αναφέρεται σε μία ποικιλία πρακτικών που εστιάζουν στη σύνδεση του νου και του σώματος και χρησιμοποιούνται για να κατευνάσουν το μυαλό μας και να ενισχύσουν τη συνολική μας ευεξία.

Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης και να ωφελήσει, επίσης, άτομα με προβλήματα αϋπνίας.

Διαβάστε εδώ: Καταθλιπτική διάθεση; Ασκήστε ευγνωμοσύνη με 6 τρόπους

2. Βαθιά αναπνοή

Οι τεχνικές βαθιάς αναπνοής είναι εξαιρετικά ευεργετικές για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Η βαθιά αναπνοή, είναι η εκούσια ρύθμιση της αναπνοής με τη συνειδητή και ενεργή χρήση του διαφράγματος για την αύξηση της εισροής και εκροής αέρα, καθώς και για τη μείωση της συχνότητας κάθε κύκλου αναπνοής.

Το διάφραγμα είναι ο μυς που χωρίζει την κοιλιά και την κοιλότητα του θώρακα, ο οποίος σπάνια ενεργοποιείται όταν αναπνέουμε ασυνείδητα. Αυτό μεταφράζεται σε ένα ρηχό μοτίβο αναπνοής που οδηγεί σε κακή οξυγόνωση και μειωμένη αναπνευστική αποτελεσματικότητα.

Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε μόνο σύντομες, ρηχές αναπνοές, κρατώντας το σώμα μας σε μια συνεχή απόκριση μάχης ή φυγής.

3. Διαχείριση άγχους

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αντιδρούμε και συμπεριφερόμαστε κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με στρεσογόνες και αγχώδεις καταστάσεις μπορεί να μας βοηθήσει να τις διαχειριστούμε καλύτερα στο μέλλον.

Μπορεί να μην μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες μας, αλλά μπορούμε να τις δούμε διαφορετικά.

Μερικές φορές, η απλή επαναπλαισίωση της αγχωτικής κατάστασης μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος αλλάζοντας τον τρόπο που ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει τα γεγονότα και τις καταστάσεις και να εξετάσετε τα πράγματα μέσα από μία πιο θετική προοπτική.

Οι παρακάτω πτυχές της υγείας μας είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας και την καλύτερη διαχείριση του άγχους. Κάντε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας:
  • Κοιμάστε αρκετά;
  • Αφιερώνετε χρόνο για τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν;
  • Δίνετε προτεραιότητα στη σωματική άσκηση;
  • Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή;
  • Κάνετε πράγματα για τα οποία είστε παθιασμένοι;

4. Εξάσκηση στην ανθεκτικότητα

Η ανθεκτικότητα αφορά την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε και να αναρρώνουμε γρήγορα κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με άγχος, αντιξοότητες, τραύματα ή τραγωδίες.

Η ανθεκτική διάθεση, μας βοηθά να διατηρήσουμε την ηρεμία μας και ένα υγιές επίπεδο σωματικής και ψυχολογικής ευεξίας.

Αναζητήστε υποστήριξη σε αγαπημένα πρόσωπα ή αλλάξτε την οπτική σας γωνία μέσω θεραπευτικών μεθόδων.

5. Πνευματικότητα

Η πνευματικότητα περιλαμβάνει μια αίσθηση σύνδεσης με κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό μας και την αναζήτηση του νοήματος στη ζωή.

Ως εκ τούτου, είναι μια παγκόσμια ανθρώπινη εμπειρία—κάτι που μας αγγίζει όλους.

Οι άνθρωποι μπορεί να περιγράψουν μια πνευματική εμπειρία ως ιερή ή υπερβατική ή απλώς ως μια βαθιά αίσθηση ζωντάνιας και διασύνδεσης.

Η εύρεση του σκοπού σας μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο για να βεβαιωθείτε ότι είστε υγιείς τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα σας.

Είτε πρόκειται για την καριέρα σας είτε για την προσωπική σας ζωή, το να γνωρίζετε ποιοι είστε και ποιες είναι οι αξίες σας μπορεί να σας βοηθήσει να κρατηθείτε προσγειωμένοι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές επιλογές όταν παρουσιάζονται ευκαιρίες.

Η ενσυνειδητότητα σας διδάσκει να έχετε επίγνωση του τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό σας την παρούσα στιγμή και να είστε ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες.

Αυτό σας επιτρέπει να εξερευνήσετε τις πεποιθήσεις, τις προοπτικές και τις εμπειρίες σας και να σας οδηγήσει σε νέες ιδέες σε πνευματικά ερωτήματα.

Διαβάστε εδώ: Εκπαιδεύστε το μυαλό σας: Το κλειδί για να ξεκλειδώσετε την επιτυχία

6. Θετική και αρνητική σκέψη

Οι ερευνητές συλλέγουν όλο και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη της αισιοδοξίας και της θετικής σκέψης.

Τέτοια ευρήματα υποδηλώνουν ότι όσοι στοχάζονται θετικά όχι μόνο είναι πιο υγιείς και λιγότερο αγχωμένοι, αλλά έχουν, επίσης, μεγαλύτερη συνολική ευημερία.

Τα οφέλη για την υγεία της θετικής σκέψης περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένη διάρκεια ζωής
  • Χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης
  • Χαμηλότερα επίπεδα αγωνίας και πόνου
  • Μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες
  • Καλύτερη ψυχολογική και σωματική ευεξία
  • Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους και εγκεφαλικά
  • Μειωμένος κίνδυνος θανάτου από καρκίνο
  • Μειωμένος κίνδυνος θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις
  • Μειωμένος κίνδυνος θανάτου λόγω μόλυνσης
  • Καλύτερες δεξιότητες αντιμετώπισης κακουχιών και περιόδων άγχους

Τα αρνητικά μοτίβα σκέψης, όπως η υπόθεση του χειρότερου, η βιαστική εξαγωγή συμπερασμάτων και η αυτοκριτική, μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.

Μπορείτε να μάθετε να μετατρέπετε την αρνητική σκέψη σε θετική. Η διαδικασία είναι απλή, αλλά χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση για να εγκαθιδρυθεί αυτή η νέα συνήθεια.

Ξεκινήστε εντοπίζοντας τομείς της ζωής σας για τους οποίους σκέφτεστε αρνητικά.

Κάντε μικρά βήματα, προσεγγίζοντάς τα ένα ένα με θετικό τρόπο.

Φροντίστε να σταματάτε περιοδικά και να αξιολογείτε αυτό που σκέφτεστε.

Το να αγκαλιάζεις τη θετικότητα δε σημαίνει να αγνοείς την αρνητική πτυχή μιας κατάστασης, αλλά το να προσπαθείς να βρεις έναν τρόπο να την ξεπεράσεις.

Ο τρόπος που νιώθεις επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεσαι και το αντίστροφο.

Η δύναμη της σύνδεσης μεταξύ νου και σώματος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Αφιερώστε χρόνο για να εξασκηθείτε στις παραπάνω στρατηγικές, αυξήστε την ισορροπία στη ζωή σας και βελτιώστε την ψυχική και την σωματική σας ευεξία.

Πηγή: lifehack

Διαβάστε ακόμη: Μπορεί ο διαλογισμός να μας μεταμορφώσει; Γνωρίστε τα οφέλη του!

10 λόγοι πίσω από την αναβλητικότητα

Πώς να κρατήσετε το εργασιακό άγχος έξω από τη ζωή σας

Write A Comment