Η ποιότητα των φιλικών σχέσεων που αναπτύσσουμε στη ζωή μας έχουν αντίκτυπο στην ευημερία μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φίλοι μας μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα άγχους, τη σωματική υγεία και τη διάθεσή μας.
Ένας καλός φίλος μπορεί να επιδράσει θετικά στην ψυχική και τη σωματική μας ευεξία.
Από την άλλη, μία τοξική φιλία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, τις σκέψεις μας και τον τρόπο που λειτουργούμε.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να φροντίζουμε να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με τους κατάλληλους ανθρώπους και να είμαστε σε θέση να φεύγουμε από μία φιλική σχέση με την οποία δεν αισθανόμαστε πλέον ευθυγραμμισμένοι.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που να ορίζει πότε μία φιλία φτάνει στο τέρμα της.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ψυχολόγο Roxy Zarrabi, Psy.D., η οποία βοηθάει γυναίκες που παλεύουν με χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και προβλήματα στις σχέσεις τους, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πότε θα πρέπει να βγάλουμε έναν φίλο από τη ζωή μας.
Ας τα δούμε αναλυτικά:
1. Οι βασικές σας αξίες διαφέρουν και αισθάνεστε ότι δεν έχετε πια και πολλά κοινά σημεία.
Με την πάροδο του χρόνου είναι φυσιολογικό οι ζωές μας να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Μερικές φιλίες επιβιώνουν έπειτα από τέτοιου είδους αλλαγές και άλλες τελειώνουν.
Εάν παρατηρείτε ότι οι βασικές σας αξίες διαφέρουν και δεν έχετε πια τίποτα κοινό με τον φίλο σας, ίσως είναι καιρός να αναλογιστείτε τον ρόλο που έχει αυτή η φιλία σας μαζί του στη ζωή σας.
2. Είστε οι μόνοι που προσπαθείτε να διατηρήσετε τη φιλία σας.
Χρειάζονται δύο άτομα για να διατηρήσουν μια φιλία.
Χρειάζεται αμοιβαιότητα για να επιβιώσει μια φιλική σχέση.
Διαφορετικά, το άτομο που καταβάλλει περισσότερη ενέργεια και προσπάθεια για να τη διατηρήσει, νιώθει αγανάκτηση με την πάροδο του χρόνου.
3. Συνήθως νιώθετε κουρασμένοι αφού περάσετε χρόνο μαζί του.
Εάν αισθάνεστε αποστραγγισμένοι κάθε φορά που περνάτε χρόνο με κάποιον φίλο σας, ίσως πρέπει να αναλογιστείτε τι ακριβώς σας κάνει να αισθάνεστε εξουθενωμένοι όταν βρίσκεστε κοντά του.
Μήπως ήρθε η ώρα να πάψετε να περνάτε χρόνο μαζί του;
4. Αναρωτιέστε γιατί διατηρείτε αυτή τη φιλία και δεν μπορείτε να βρείτε έναν λόγο.
Εάν σκέφτεστε τον ρόλο που έχει μια φιλία στη ζωή σας και δυσκολεύεστε να βρείτε τον λόγο που τη διατηρείτε, αυτό είναι συνήθως ένα σημάδι ότι αισθάνεστε είτε αποκομμένοι από αυτόν τον φίλο είτε υποχρεωμένοι να ξοδέψετε χρόνο μαζί του.
5. Δε σέβεται τα όριά σας.
Δώστε προσοχή στο τι συμβαίνει όταν θέτετε τα όριά σας ή εκφράζετε προτίμηση για έναν άλλο φίλο.
Προσπαθεί να σας πείσει για το αντίθετο ή αγνοεί τα όριά σας;
Αν για παράδειγμα ο φίλος σας θεωρεί δεδομένο ότι θα τον προσκαλείτε όπου κι αν πάτε, σας ζηλεύει που περνάτε χρόνο με άλλους φίλους ή προσπαθεί να σας πείσει να κάνετε κάτι που έχετε ήδη εκφράσει ότι δεν θέλετε, τότε, αναμφίβολα, δε σέβεται τα όριά σας και κατ’ επέκταση τη φιλία σας.
6. Έχετε αρχίσει να του κρύβετε πράγματα επειδή φοβάστε την κρίση του.
Όταν αρχίζετε να κρύβετε πράγματα από τον φίλο σας επειδή φοβάστε ότι θα σας κρίνει αυστηρά, μάλλον η δυναμική στη φιλία σας έχει αλλάξει και δε νιώθετε πια συναισθηματικά ασφαλείς.
Οι φίλοι που νοιάζονται για εσάς μπορεί να εκφράσουν ανησυχία για ορισμένες από τις αποφάσεις που παίρνετε, αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ του να εκφράζει κανείς ανησυχία και να επικρίνει ή να ντροπιάζει κάποιον.
Εάν νιώθετε ότι ο φίλος σας σας κρίνει συχνά, ίσως χρειάζεται να αναλογιστείτε κατά πόσον αυτή η φιλία είναι βιώσιμη.
7. Δεν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας κατά την παρουσία του.
Σε μια υγιή φιλία, θα πρέπει να είστε σε θέση να είστε ο αυθεντικός εαυτός σας.
Εάν νιώθετε ότι ο φίλος σας δε σας αποδέχεται και ότι δεν μπορείτε δίπλα του να είστε ο εαυτός σας, ήρθε η ώρα να σκεφτείτε σοβαρά τον αντίκτυπο που έχει αυτή η φιλία στην αυτοεικόνα σας.
8. Είναι φίλος μόνο στα καλά.
Ο φίλος σας είναι διαθέσιμος μόνο όταν σας χρειάζεται;
Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς συνειδητοποιούμε ποιοι είναι οι αληθινοί μας φίλοι όταν τα πράγματα πάνε στραβά.
Σκεφτείτε εάν ο φίλος σας σας παρέχει υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές σας ή αν σας καλεί μόνο όταν δυσκολεύεται και χρειάζεται κάτι από εσάς.
9. Συχνά νιώθετε ότι η φιλία σας είναι ανταγωνιστική.
Αν νιώθετε ότι ο φίλος σας προσπαθεί συχνά να σας επισκιάσει ή ότι δυσκολεύεται να χαρεί με την επιτυχία σας, πιθανότατα θέλει όλη την προσοχή επάνω του.
Γεγονός που με την πάροδο του χρόνου προκαλεί εντάσεις κι έλλειψη εμπιστοσύνης.
Αξίζει να υπάρχει ένας τέτοιος φίλος στη ζωή σας;
Οι διαφωνίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι σε μια υγιή φιλία.
Ωστόσο, σε μια ανθυγιεινή φιλική σχέση, οι διαφωνίες είναι συνεχείς, κάτι που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα άγχους και στη συνολική σας υγεία.
Εάν αισθάνεστε ότι δεν έχετε κοινά ενδιαφέροντα με κάποιον φίλο σας ή αισθάνεστε εξαντλημένοι όταν περνάτε χρόνο μαζί του, ίσως χρειάζεται να εξετάσετε σοβαρά το γεγονός να τον απομακρύνετε από τη ζωή σας.
Διαβάστε ακόμη: Μήπως η φιλία σας είναι τοξική;
Comments are closed.