Η σχολική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της. Μετά από ένα χρόνο αφιερωμένο στην ανάπτυξη των μαθητριών και των μαθητών, όσοι εργάζεστε ως εκπαιδευτικοί έχετε επιτέλους λίγο χρόνο για να εστιάσετε στη δική σας ευημερία.Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε, για να μπορέσετε να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας;

Xαλάρωση και αυτοφροντίδα

Η διδασκαλία απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση. Σπάνια έχετε την πολυτέλεια του χρόνου κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών, για να εκτιμήσετε σε βάθος όσα συμβαίνουν. Αυτό μπορεί να κρατήσει το νευρικό σας σύστημα σε μια συνεχή κατάσταση υψηλής διέγερσης.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το αίσθημα συνεχούς δέσμευσης μπορεί να σας φθείρει και να σας οδηγήσει σε εξάντληση. 

Τώρα που είστε έξω από την τάξη, μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Ίσως το πρώτο πράγμα στην καλοκαιρινή σας ατζέντα είναι τα ταξίδια. Ίσως θέλετε απλώς να μείνετε σπίτι και να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας. Ή ίσως απλά θέλετε να μην κάνετε τίποτα.

Μία από τις σημαντικές συμβουλές όσον αφορά την αυτοφροντίδα είναι να επιβραδύνετε.

Σε ένα άρθρο του Psychology Today, ο Sam Boardman, ψυχίατρος, επισημαίνει:

«Το πρωί περπατάω σκόπιμα πιο αργά από τον συνηθισμένο ξέφρενο ρυθμό μου, αφήνω το τηλέφωνό μου μακριά και αφιερώνω χρόνο για να κοιτάξω γύρω μου και να απολαύσω τη στιγμή αντί να ανησυχώ για την επόμενη μέρα. .”

Άλλες δραστηριότητες, όπως η yoga, το μαγείρεμα ενός νόστιμου γεύματος ή το παιχνίδι με κατοικίδια, μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της συναισθηματικής σας ευεξίας.

Απολαμβάνοντας τη σιωπή

Τα σχολεία μπορεί να είναι αρκετά θορυβώδη. Ενώ αυτό το βουητό της συμμετοχής των μαθητών είναι απαραίτητο και αξίζει τον κόπο, το μυαλό και το σώμα μας χρειάζονται επίσης στιγμές σιωπής για την ευημερία μας. Ακόμη και δύο λεπτά σιωπής μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή μας πίεση και να αποκαταστήσουν την ισορροπία μας.

Παρατηρώντας τη Φύση

Το σχολείο τελείωσε! Δεν χρειάζεται να είστε σε εγρήγορση τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να βυθιστούμε στη φύση.

Tο να περνάμε ακόμη και ελάχιστο χρόνο σε οποιοδήποτε φυσικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ψυχωφελές.

Ολοκληρώνοντας…

Ας ελπίσουμε ότι, όταν τελειώσει το καλοκαιρινό σας διάλειμμα, αυτές οι πρακτικές θα σας εμπνεύσουν να φέρετε τον καλύτερο εαυτό σας στους μαθητές σας, στους συναδέλφους σας και στις κοινότητες που υπηρετείτε για άλλη μια χρονιά.

Πηγές: wgu.edu, Greater Good

Μπορεί να σας ενδιαφέρουνΤι σημαίνει η λέξη δάσκαλος και τι σχέση έχει με το…θαύμα

Απλοί τρόποι για να διδάξετε στα παιδιά την καλοσύνη

Το “στραβοπάτημα¨ του δασκάλου

Comments are closed.