Η ανάπτυξη του παιδικού εγκέφαλου- ειδικά από την ηλικία 9 έως 17 ετών- είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. Στην εποχή μας, η ευρεία χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης  έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να βομβαρδίζονται συνεχώς από πληροφορίες και κάθε λογής περισπασμούς.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται ως γονείς να παλέψουμε να καλλιεργήσουμε στάσεις και κοινωνικές δεξιότητες στα παιδιά μας, προκειμένου να τα βοηθήσουμε να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές προκλήσεις.

Τα οικογενειακά γεύματα προσφέρουν ανεκτίμητες στιγμές σύνδεσης μαζί τους

Τα μέλη της οικογένειας έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν, να εκφραστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και προβληματισμούς, να νιώσουν αγάπη, φροντίδα, αποδοχή κι αναγνώριση.

Και μόνο η οπτική επαφή είναι αρκετή για να νιώσει κανείς αυτό το είδος ζεστασιάς που μόνο η οικογένεια μπορεί να μας προσφέρει.

Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται το να βρεθούν όλα τα μελή στο τραπέζι, όσο ανέφικτο κι αν φαντάζει το να πείσουμε τους έφηβούς μας να αφήσουν τις ασχολίες τους για να γευματίσουν μαζί μας, προσπαθήστε να εφαρμόσετε τουλάχιστον τρία οικογενειακά γεύματα την εβδομάδα.

Η σχέση των οικογενειακών γευμάτων με την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Οι ε΄ρευνες δείχνουν  ότι τα τακτικά οικογενειακά γεύματα  επηρεάζουν θετικά την αυτοεκτίμηση , τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τη συνολική ευημερία των παιδιών και των εφήβων (Fulkerson JA, et al. 2006).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου σε νεαρές ηλικίες 9-17 ετών βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο στάδιο (Social Media and Youth Mental Health, 2023).

Η αυτοεκτίμηση και η ταυτότητα διαμορφώνονται σε αυτήν την ηλικία, γι’ αυτό το να καθίσετε ως οικογένεια στο τραπέζι για να συνδεθείτε μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι χρήσιμο και επιδραστικό στην ενίσχυση της συναισθηματικής υγείας του παιδιού σας.

Ειδικά αν εφαρμόσετε μια πολιτική που απαγορεύει τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Εξάλλου, έχει διαπιστωθεί ότι οι γονείς διαδραματίζουν τον «κρίσιμοτερο» ρόλο στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησή των παιδιών (Darapublishing, 2017).

Μην ξεχνάτε, παράλληλα, πως εάν εσείς επιδεικνύετε υγιή αυτοεκτίμηση για εσάς και το παιδί σας, αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της δικής του αυτοεκτίμησής του (Darapublishing, 2017).

Η σύνδεση έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας

Η λέξη “σύνδεση” έχει διαφορετικό νόημα για τον καθένα από εμάς -ειδικά με την αυξημένη χρήση smartphone στις μέρες μας.

Αυτές οι συσκευές τεχνικά «συνδέουν» τους ανθρώπους, αλλά σε ποιο βαθμό μπορούν να συγκριθούν με τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις;

Περίπου το 95% των νέων ηλικίας 13-17 ετών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πάνω από το ένα τρίτο δηλώνει ότι ασχολείται με αυτά διαρκώς (Social Media and Youth Mental Health, 2023).

Ωστόσο, η τόσο συχνή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει συνδεθεί με κακό ύπνο, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και άγχος σε παιδιά κι εφήβους (Social Media and Youth Mental Health, 2023).

Παρόλο που είναι αναπόφευκτη η ενασχόληση των νέων μαζί τους, εμείς, ως ενήλικες, πρέπει να παρέμβουμε και να βρούμε τρόπους να συνδεθούμε με τα παιδιά μας σε πραγματικό χρόνο.

 Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να «μεγιστοποιήσουν την αφοσίωση των χρηστών » (Social Media and Youth Mental Health, 2023).

Σκεφτείτε αυτό…

Τα smartphone γνωρίζουν τις τάσεις μας, ποια βίντεο μας αρέσουν και ποιο περιεχόμενο απολαμβάνουμε.

Τα παιδιά και οι έφηβοι, σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης του εγκεφάλου τους,διατρέχουν τον κίνδυνο να  έρθουν αντιμέτωποι με προβλήματα αυτοελέγχου και εθιστικές συμπεριφορές (Social Media and Youth, Mental Health 2023).

Ως γονείς οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε το πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος που περνάμε μαζί τους.

Οργανώστε συχνά οικογενειακά τραπέζια

Και μόνο το γεγονός ότι κάθεστε εκεί μαζί τους μπορεί να τονίσει τη σημασία της προσωπικής σύνδεσης και της επικοινωνίας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Ρωτήστε πώς ήταν η μέρα τους, ποιο ήταν το καλύτερο μέρος της και με ποιον πέρασαν τον χρόνο τους.

Αυτές οι μικρές στιγμές έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογική και τη συναισθηματική τους υγεία.

Αφήστε κι εσείς τα κινητά σας μακριά.

Κάντε τον χρόνο γύρω από το τραπέζι σκόπιμο.

Απλά θυμηθείτε:

Το κύριο πιάτο να είναι η παρουσία και η σύνδεση με τα παιδιά σας.

Πηγή: Psychologytoday

Διαβάστε ακόμη: Τα 6 χαρακτηριστικά μιας υγιούς οικογένειας

Οι άνθρωποί μας είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση και την προαγωγή της ψυχικής μας υγείας

Βίντεο: Ο κόσμος μέσα από τα παιδικά μάτια

 

Comments are closed.