Τι είναι αυτό, αλήθεια, που κάνει τους ανθρώπους επιτυχημένους; Πολλοί θα σπεύσουν να αναφερθούν στις δεξιότητες, το κοινωνικό υπόβαθρο, την οξυδέρκεια.

Υπάρχει κάτι, όμως, απείρως πιο σημαντικό.

Η ΠΙΣΤΗ.

Αν κάποτε ίσως νιώσατε την καρδιά σας να απλώνει τα φτερά της, όταν κάποιος, με λόγια ή πράξεις, σας είπε: “Πιστεύω σε σένα”, τότε γνωρίζετε -πέρα από κάθε αμφιβολία- τη μεταμορφωτική δύναμη της πίστης.

Η απρόσμενη στάση του πατέρα του Alfred Adler

Ο Alfred Adler ήταν γιατρός, ψυχοθεραπευτής και ιδρυτής της Αντλεριανής ψυχολογίας, που μερικές φορές αποκαλείται Ατομική Ψυχολογία

Η σχέση με τον πατέρα του ήταν ιδιαίτερη και φαίνεται πως επηρέασε καταλυτικά τον τρόπο σκέψης του.

Τον θυμόταν πάντα να του λέει στους περιπάτους τους στα πάρκα της Βιέννης:

«Άλφρεντ, μην είσαι ευκολόπιστος».

Μάλιστα, μια χρονιά κατά την οποία το ενδιαφέρον του για το σχολείο ήταν περιορισμένο και είχε  αποτύχει στα μαθηματικά, ο  δάσκαλός του  πρότεινε στον πατέρα του να τον στείλει για μαθητεία σε κάποιον υποδηματοποιό, καθώς θεωρούσε δύσκολο να καταφέρει ακόμη και να αποφοιτήσει από το σχολείο.

Ο πατέρας του, όμως, αντέδρασε με έναν αναπάντεχο τρόπο.

Γέλασε και είπε  στο γιο του:

«Και τι σε κάνει να πιστεύεις πως ο δάσκαλός σου έχει δίκιο;»

Ο Alfred πήρε θάρρος  από τη στάση του πατέρα του και αποφάσισε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, διαψεύδοντας το δάσκαλό του.

Πράγματι, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να αναπληρώσει τα κενά και σχεδόν έγινε πρώτος στην τάξη του στα μαθηματικά.

Έκτοτε δεν αντιμετώπισε ξανά δυσκολίες στη μαθητική του πορεία.

Η μοναδική περίπτωση της μητέρας του Thomas Edison

O Thomas Alva Edison είναι ένας από τους πιο διάσημους εφευρέτες όλων των εποχών.

Με το έργο του άλλαξε για πάντα τα δεδομένα της ζωής των συγχρόνων και των μεταγενεστέρων του, συμβάλλοντας σε εφευρέσεις όπως ο λαμπτήρας πυρακτώσεως, ο φωνογράφος και η κινηματογραφική κάμερα, καθώς και στη βελτίωση του τηλέγραφου και του τηλεφώνου.

Ο Edison, όμως, ήταν κακός μαθητής.

Όταν ένας δάσκαλος αποκάλεσε τον Edison “καθυστερημένο” (addled), η εξαγριωμένη μητέρα του τον πήρε από το σχολείο και συνέχισε να τον διδάσκει στο σπίτι. Ο Edison παραδέχτηκε πολλά χρόνια αργότερα:

“Η μητέρα μου με έπλασε. Ήταν τόσο αληθινή, τόσο σίγουρη για μένα, και ένιωθα ότι έπρεπε να ζήσω για κάποιον, τον οποίο δεν έπρεπε να απογοητεύσω”.

Η ακόλουθη ιστορία -η οποία ελέγχεται για την αυθεντικότητά της- σχετικά με ένα γράμμα που έφερε ο Thomas Edison στο σπίτι από το σχολείο, αναδεικνύει το ψυχικό μεγαλείο της μητέρας του Edison:

Μια μέρα ο Thomas Edison γύρισε σπίτι και έδωσε ένα χαρτί στη μητέρα του. Της είπε: “Ο δάσκαλός μου μού έδωσε αυτό το χαρτί και μου είπε να το δώσω μόνο στη μητέρα μου”.

Τα μάτια της μητέρας του ήταν δακρυσμένα καθώς διάβαζε το γράμμα δυνατά στο παιδί της: “Ο γιος σας είναι μια ιδιοφυΐα. Αυτό το σχολείο είναι πολύ μικρό γι’ αυτόν και δεν έχει αρκετούς καλούς δασκάλους για την εκπαίδευσή του. Σας παρακαλώ, διδάξτε τον μόνοι σας”.

Πολλά χρόνια αργότερα, αφού η μητέρα του Edison είχε πεθάνει, ο ίδιος έψαχνε παλιά οικογενειακά αντικείμενα. Τώρα πια ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες του αιώνα, είδε ξαφνικά ένα διπλωμένο κομμάτι χαρτί στη γωνία ενός συρταριού του γραφείου του.

Το πήρε και το άνοιξε. Στο χαρτί ήταν γραμμένο: “Ο γιος σας είναι διανοητικά άρρωστος (addled). Δεν θα τον αφήσουμε να έρθει πια στο σχολείο”.

Ο Edison έκλαιγε για ώρες και μετά έγραψε στο ημερολόγιό του: “Ο Thomas Alva Edison ήταν ένα αφηρημένο παιδί που, χάρη σε μια ηρωική μητέρα, έγινε η ιδιοφυΐα του αιώνα”.

Ολοκληρώνοντας…

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως είμαστε απλώς σάρκα και οστά.

Ωστόσο, οι ανεξάντλητες δυνάμεις της ψυχής μας για να φανερωθούν και να μετουσιωθούν σε έργα του νου και των χεριών, χρειάζονται το φως της πίστης και την πνοή της αγάπης.

imethexis.gr

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρουνAndrea Bocelli: η ζωή του πιο αγαπητού τενόρου του πλανήτη είναι σκέτη έμπνευση

Νευροεπιστήμονας: “Να τι κάνω κάθε πρωί για πιο υγιή εγκέφαλο

Ψυχολόγος M. Borba: Οι 7 δεξιότητες που κάνουν τα επιτυχημένα παιδιά να ξεχωρίζουν

Comments are closed.