Πολλοί από εμάς υποφέρουμε από αυτοματοποιημένες σκέψεις και συναισθήματα που έχουν ριζωθεί βαθιά μέσα μας στην τρυφερή περίοδο της παιδικής μας ηλικίας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν μεγαλώσει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, όπου η υπερπροστατευτική συμπεριφορά των γονέων τους, είχε ως αποτέλεσμα να αισθάνονται αδύναμοι στην ενήλικη ζωή.

Ακόμη, πολλές είναι και οι περιπτώσεις ανθρώπων που, όταν ήταν παιδιά δεν πήραν τη δέουσα αγάπη και προσοχή, καλλιεργώντας έτσι έντονο το αίσθημα μειονεξίας.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν μπορούμε να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις μας και να βιώσουμε μια βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας.

O Peter Fletcher  στο βιβλίο του, Η δύναμη της αυθυποβολής, μας προτείνει μία τεχνική που υπόσχεται να μας βοηθήσει να αντικαταστήσουμε τις αρνητικές μας πεποιθήσεις με νέες θετικότερες, βελτιώνοντας, ταυτόχρονα την πνευματική και τη σωματική μας υγεία.

Πρόκειται για την τεχνική της αυθυποβολής, μέσω της οποίας έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε στο υποσυνείδητό μας και να εγκαταστήσουμε σε αυτό πιο υγιείς ιδέες.

 Πρόκειται ουσιαστικά για αυτοθεραπεία.

Τι είναι η αυθυποβολή;

Οι υποβολές είναι ιδέες που δρουν στον εγκέφαλο μας, διεγείρουν την φαντασία μας και πυροδοτούν τα συναισθήματά μας.

Η ίδια η σκέψη μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή υποβολή. Άνθρωποι, γεγονότα κι εξωγενείς συμπεριφορές μπορούν να μας επηρεάσουν συνειδητά ή ασυνείδητα.

Το ίδιο μας το σώμα μπορεί να υποφέρει από μια παράλογη υποβολή.

Τα καλά νέα είναι ότι οι υποβολές μπορούν να μεταβληθούν.

Ιδιαίτερα οι υποβολές που καταρρακώνουν την ψυχολογία μας και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά μας.

Το ερώτημα είναι πώς θα υποβάλουμε νέες ιδέες και να αντικαταστήσουμε τις εδραιωμένες πεποιθήσεις που επηρεάζουν αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και την πραγματικότητα.

Η αυθυποβολή είναι η τεχνική που έχει τη δύναμη που μέσω της επίδρασης της φαντασία μας στον νου μας, να επηρεάσει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά μας.

Αποτελεί ουσιαστικά μία διανοητική μέθοδο κατά την οποία επεμβαίνουμε στην ικανότητα του εγκεφάλου μας να αντιλαμβάνεται τα πράγματα και βοηθάμε τον εαυτό μας να αντικαταστήσει τις λανθασμένες αντιλήψεις με τον αυτοσεβασμό και την αυταγάπη.

Η αυθυποβολή μπορεί να μας βοηθήσει:

Να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά μας.

Να κυριαρχήσουμε στο νου μας. Να αλλάξουμε τη διάθεσή μας. Να αντικαταστήσουμε τις λανθασμένες αντιλήψεις.

Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε καθώς και το γεγονός ότι δεχόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας ως δεδομένα.

Τα βήματα για να ακολουθήσουμε την τεχνική της αυθυποβολής:

  1.  Φέρνουμε στο νου μας αυτό το οποίο θέλουμε. Στη συνέχεια, περιγράφουμε με λέξεις την επιθυμία μας και την καταγράφουμε με ακρίβεια.
  2. Κατόπιν, συλλογιζόμαστε με προσοχή για ποιο λόγο δεν έχουμε αποκτήσει το ζητούμενο μέχρι τώρα. Τι είναι αυτό που μας εμπόδισε να φτάσουμε στους στόχους μας και πώς η φαντασία μας ευθύνεται για αυτό.
  3. Σε αυτό το βήμα προβαίνουνε σε μία σύγκριση της τωρινής μας κατάστασης με εκείνη την οποία επιθυμούμε να μεταβούμε. Και διερωτόμαστε σε ποια από τις δύο αισθανόμαστε μεγαλύτερη ικανοποίηση.
  4. Τώρα είμαστε έτοιμοι να φανταστούμε τον εαυτό μας να αισθάνεται πληρότητα και ικανοποίηση από την εκπλήρωση της επιθυμίας μας.

Πώς την εφαρμόζουμε;

Αφού έχετε δώσει μορφή στην επιθυμία σας, μπορείτε να ξεκινήσετε να αυθυποβάλλεται τον εαυτό σας.

Η καλύτερη ώρα για να το κάνετε αυτό είναι 10 λεπτά το πρωί πριν ξεκινήσετε την μέρα σας και 10 λεπτά το βράδυ πριν κοιμηθείτε.

Είναι αναγκαίο να βρείτε ένα μέρος όπου θα είστε ήρεμοι και κανείς δε θα σας αποσπάσει την προσοχή.

Χαλαρώστε και αφήστε τον εαυτό σας να αφεθεί στις σκέψεις του.

Συγκεντρωθείτε στην υποβολή που έχετε καταγράψει και αφήστε την φαντασία σας να δουλέψει για εσάς.

Φανταστείτε όλα όσα θέλετε να κατορθώσατε στο μέλλον και το κυριότερο αισθανθείτε την ευχαρίστηση από την πραγματοποίηση των ονείρων σας.

Όσο πιο ζωηρά φέρνετε στο νου σας εικόνες, καταστάσεις, άτομα, συναισθήματα και εμπειρίες, τόσο πιο κοντά βρίσκεστε στην εδραίωση της αυθυποβολής.

Είναι σημαντικό να διασκεδάζετε με τη διαδικασία αυτή και να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας σαν να έχουν ήδη συμβεί όλα όσα φαντάζεστε.

Εφόσον τελειώσει η διαδικασία, μπορείτε να πάψετε να τη σκέφτεστε μέχρι την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να την ξαναδουλέψετε.

Είναι σημαντικό να εργάζεστε καθημερινά επάνω στους στόχους σας.

Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας να χαλαρώσει, εκμεταλλευτείτε την δύναμη της φαντασίας σας και διορθώστε λάθη για τα οποία είτε είστε εσείς οι υπεύθυνοι είτε οι γύρω σας.

Διαβάστε περισσότερα για την τεχνική στο βιβλίο του Peter Fletcher , Η δύναμη της αυθυποβολής, από τις εκδόσεις ΘΥΜΑΡΙ.

Χαρά Ρ.

Δείτε εδώ: EFT- Τεχνική Συναισθηματικής Απελευθέρωσης.

Write A Comment