Εάν νιώθετε ότι δεν έχετε φίλους ή βιώνετε έντονα την αίσθηση της μοναξιάς , δεν είστε οι μόνοι.
Η ανάγκη για ασφαλείς προσκολλήσεις ξεκινά από τη γέννηση.
Ως παιδιά, οι γονικές φιγούρες στη ζωή μας συνήθως ικανοποιούν αυτή την ανάγκη παρέχοντάς μας σωματική και συναισθηματική ασφάλεια.
Καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο, στρεφόμαστε προς στενές φιλίες ή συνεργασίες για να ικανοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες προσκόλλησης.
Ως ενήλικες, μπορεί να φαίνεται δύσκολο, ακόμα κι ακατόρθωτο να δημιουργήσετε νέες σχέσεις. Αλλά αν είστε πρόθυμοι να καταβάλετε την απαιτούμενη προσπάθεια, έχετε πολλές πιθανότητες να δημιουργήσετε καινούριες φιλίες.
Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεστε να κάνετε φίλους
Η κλινική ψυχολόγος, Jessica Ermilio, όπως διαβάζουμε στο verywellmind, περιγράφει 3 βασικές αιτίες για τις οποίες οι άνθρωποι δεν κάνουν φιλίες:
#1Έντονη ανησυχία
Ένας πολύ συνηθισμένος λόγος για τον οποίο δυσκολεύονται οι άνθρωποι να συνάψουν φιλικές σχέσεις είναι το γεγονός ότι αγχώνονται, όταν γνωρίζουν νέα άτομα.
Αυτό το άγχος προέρχεται από τον φόβο είτε της απόρριψης είτε της κριτικής από τους άλλους.
Για μερικούς ανθρώπους αυτές οι ανησυχίες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά τους να συνδέονται με τους άλλους.
Για όλους μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμμετέχουμε και να εστιάσουμε σε μια συζήτηση όταν νιώθουμε νευρικοί ή αβέβαιοι για τον εαυτό μας.
Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να κάνετε έναν φίλο, πάρτε χρόνο για να εξετάσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.
Μήπως αισθάνεστε νευρικοί, φοβισμένοι ή αβέβαιοι.
Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε εάν αυτές οι σκέψεις ή τα συναισθήματα βοηθούν ή εμποδίζουν την ικανότητά σας να κάνετε φίλους.
Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα γιατί μπορεί να σας είναι δύσκολο να κάνετε φίλους.
#2 Αποφυγή
Συχνά υπάρχουν ευκαιρίες που μπορεί να απορρίπτουμε επειδή θέλουμε να αποφύγουμε τις δυσκολίες που συναντάμε στο να κάνουμε φίλους.
Η αποφυγή δύσκολων πραγμάτων μπορεί να γίνει ακόμη και στάση ζωής, εάν δεν την παρατηρήσουμε.
Έτσι, όταν απορρίπτετε αφορμές για κοινωνικές συναναστροφές, αναρωτηθείτε γιατί το κάνετε αυτό.
Από πού προέρχεται αυτή μας η συμπεριφορά;
Είναι δύσκολο να κάνεις νέους φίλους όταν δεν προσφέρεις ευκαιρίες στον εαυτό σου για να το κάνει.
#3 Υψηλές προσδοκίες
Οι άνθρωποι μπορεί να ασκούν μεγάλη πίεση στον εαυτό τους για να είναι δημοφιλείς και να έχουν αρκετούς φίλους.
Δεν είναι επιτακτική ανάγκη να έχει κανείς μια λεγεώνα φίλων.
Μερικές φορές, ένας ή δύο φίλοι είναι αρκετοί για να αποκομίσουε όλα τα ψυχολογικά οφέλη που προκύπτουν από τις βαθιές φιλίες.
Εστιάστε στο να κάνετε μία ή δύο ουσιαστικές σχέσεις και απαλλάξτε τον εαυτό σας από την πίεση να δημιουργήσετε μια ατελείωτη λίστα φίλων.
Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε φίλους
Η Ermilio προτείνει μερικούς τρόπους για να κάνετε νέους φίλους και να βιώσετε την αίσθηση του ανήκειν.
#1 Αναζητήστε άνετα περιβάλλοντα
Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει άνετα ενώ κάνετε έναν νέο φίλο.
Αυτό απαιτεί κριτική σκέψη τόσο για τον εαυτό σας όσο και για το είδος του περιβάλλοντος που θα σας κάνει να αισθάνεστε ασφάλεια.
Είστε κάποιος που νιώθει πιο άνετα με τις αλληλεπιδράσεις ένας προς έναν ή είστε κάποιος που αισθάνεται καλύτερα με πολλούς ανθρώπους γύρω σας;
Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να βρείτε το κατάλληλο περιβάλλον για να καλλιεργήσετε νέες φιλίες.
Ομοίως, σκεφτείτε ποια είδη δραστηριοτήτων θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε σίγουροι για τον εαυτό σας.
Για παράδειγμα, υπάρχει κάποιο άθλημα, χειροτεχνία ή δραστηριότητα που σας αρέσει να κάνετε ή που σας προδίδει την αίσθηση αυτοπεποίθησης ;
Έχετε κάποιο μέρος που σας αρέσει να επισκέπτεστε ή με το οποίο είστε πολύ εξοικειωμένοι;
Είναι πολύ συνηθισμένο να αισθάνεστε νευρικοί ενώ κάνετε φίλους, γι’ αυτό αναζητήστε τρόπους για να ρυθμίσετε την ανησυχία σας.
Βιώστε την εμπειρία με την περισσότερη δυνατή άνεση και οικειότητα.
#2 Σκεφτείτε τη θεραπεία
Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε αυτή την αίσθηση του ανήκειν μέσα στις φιλίες, σκεφτείτε να απευθυνθείτε σε έναν θεραπευτή που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις μοναδικές δυσκολίες σας και συνεργαστείτε μαζί του για να τις ξεπεράσετε.
Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν πτυχές του παρελθόντος σας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να είστε ανοιχτοί και ευάλωτοι σε νέους ανθρώπους στη ζωή σας.
Η θεραπεία μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση που χρειάζεστε για να ξεπεράσετε τις δυσκολίες σας.
Διαβάστε εδώ: Πώς να χτίσετε φιλίες που αντέχουν στο χρόνο…