Στην εποχή μας, όλοι επιθυμούν την άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών και των αναγκών του.

Ως εκ τούτου, η υπομονή και η καρτερία δεν αποτελούν αξίες διαμορφωτικές της συμπεριφοράς και της νοοτροπίας του σύγχρονου ανθρώπου.

Άλλωστε, η  υπομονή είναι μια αρετή που δεν αγαπά την έκθεση, αλλά ξεδιπλώνεται πίσω από κλειστές πόρτες.

Ένας πατέρας που λέει μια ακόμη ιστορία στο γιο του πριν κοιμηθεί, μια χορεύτρια που περιμένει να επουλωθεί ο τραυματισμός της.

Οι ανυπόμονοι, από την άλλη,  τραβούν όλη μας την προσοχή: οδηγοί που κορνάρουν στην κίνηση, άνθρωποι που γκρινιάζουν ασταμάτητα, συνομιλητές που σε διακόπτουν, όταν μιλάς.

Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στο greatergood, η υπομονή είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά μας  και μπορεί να είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή.

Το να έχεις υπομονή σημαίνει να μπορείς να περιμένεις ήρεμα μπροστά στην απογοήτευση ή τις αντιξοότητες.

Στο σπίτι με τα παιδιά μας, στη δουλειά με τους συναδέλφους μας, στο παντοπωλείο με τον μισό πληθυσμό της πόλης μας, η υπομονή μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενόχλησης και ηρεμίας, μεταξύ ανησυχίας και γαλήνης.

Ποια είναι, όμως, τα δώρα της υπομονής;

  1. Οι υπομονετικοί άνθρωποι απολαμβάνουν μεγαλύτερη ψυχική ισορροπία

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2007 από την καθηγήτρια του Fuller Theological Seminary, Sarah A. Schnitker, και τον καθηγητή ψυχολογίας στο UC, Davis Robert Emmons , οι υπομονετικοί άνθρωποι τείνουν να βιώνουν σε μικρότερο βαθμό αρνητικά συναισθήματα, ίσως επειδή μπορούν να αντεπεξέλθουν καλύτερα σε  αγχωτικές καταστάσεις.

Επίσης, αισθάνονται μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη, περισσότερη σύνδεση με την ανθρωπότητα και το σύμπαν και μεγαλύτερη αίσθηση αφθονίας.

  1. Οι υπομονετικοί άνθρωποι είναι καλύτεροι φίλοι και γείτονες

Στις σχέσεις με τους άλλους, η υπομονή μπορεί να αποτελέσει μια μορφή καλοσύνης.

Σκεφτείτε τον καλύτερο φίλο σας που μένει δίπλα σας και σας παρηγορεί νύχτα μέρα,  το εγγόνι που συνεχίζει να χαμογελά με  την ιστορία που αφηγείται ο παππούς, παρόλο που την έχει ακούσει αμέτρητες φορές, τους γονείς που μένουν ξάγρυπνοι, ενώ εσείς μελετάτε.

Πράγματι, η έρευνα δείχνει ότι οι υπομονετικοί άνθρωποι τείνουν να είναι πιο συνεργάσιμοι, πιο δίκαιοι και πιο επιεικείς. Παράλληλα,  επιδεικνύουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

«Η υπομονή περιλαμβάνει τη βίωση κάποιας προσωπικής ταλαιπωρίας για την ανακούφιση του πόνου των γύρω μας», γράφουν οι Debra R. Comer και Leslie E. Sekerka στη μελέτη τους το 2014 .

Σε συλλογικό επίπεδο, η υπομονή μπορεί να είναι ένα από τα θεμέλια της κοινωνίας των πολιτών.

Οι θεωρητικοί της εξέλιξης πιστεύουν ότι η υπομονή βοήθησε τους προγόνους μας να επιβιώσουν, επειδή τους επέτρεπε να κάνουν καλές πράξεις και να περιμένουν τους άλλους να ανταποδώσουν, αντί να απαιτούν άμεση αποζημίωση (η οποία θα οδηγούσε πιο πιθανό σε σύγκρουση παρά σε συνεργασία). Στο ίδιο πνεύμα, η υπομονή συνδέεται με την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και τους θεσμούς γύρω μας.

Διαβάστε ακόμηΑυτοπειθαρχία και επιτυχία πάνε μαζί. 6 τρόποι να την ενισχύσεις

  1. Η υπομονή μας βοηθά να πετύχουμε τους στόχους μας

Ο δρόμος προς την επίτευξη των στόχων μας είναι μακρύς και όσοι δεν έχουν υπομονή—που θέλουν να δουν άμεσα αποτελέσματα—μπορεί να μην είναι πρόθυμοι να τον περπατήσουν.

Στη μελέτη της το 2012, η ​​Schnitker εξέτασε επίσης εάν η υπομονή βοηθά τους μαθητές να είναι πιο αποδοτικοί. Σε πέντε έρευνες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια ενός εξαμήνου, υπομονετικοί άνθρωποι όλων των στρωμάτων ανέφεραν ότι κατέβαλαν περισσότερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων τους από ό,τι άλλοι άνθρωποι.

  1. Η υπομονή συνδέεται με την καλή υγεία

Η επιστημονική μελέτη της  αξίας της υπομονής είναι ,  αλλά υπάρχουν κάποιες  ενδείξεις ότι αυτή μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία μας.

Στη μελέτη τους  (2007) οι Schnitker και Emmons ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς με υπομονή ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν προβλήματα υγείας,  όπως πονοκεφάλους, εξάρσεις ακμής, έλκη, διάρροια και πνευμονία.

Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που εκδηλώνουν ανυπομονησία και ευερεθιστότητα  τείνουν να έχουν περισσότερα παράπονα υγείας και χειρότερο ύπνο.

Εάν η υπομονή μπορεί να μειώσει το καθημερινό μας άγχος, είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι θα μπορούσε επίσης να μας προστατεύσει από τις βλαβερές συνέπειες του στρες στην υγεία.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Γίνε κι εσύ κύμα…χαράς και καλοσύνης

Write A Comment