Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που μας κάνει να αντισταθούμε μπροστά σε ένα ακόμη κομμάτι λαχταριστής σοκολάτας ή τι είναι αυτό που μας αποτρέπει από το να προσθέσουμε άλλο ένα περιττό ρούχο στην γκαρνταρόμπα μας;

Και ακόμα περισσότερο τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να εμμένουν προσηλωμένοι στους στόχους τους χωρίς τίποτα να τους αποσπά την προσοχή;

Η απάντηση δεν είναι α΄λλη από την αυτοπειθαρχία…

Πώς ορίζεται η αυτοπειθαρχία;

Η αυτοπειθαρχία μπορεί να οριστεί ως ο συνειδητός έλεγχος που ασκούμε για να προσανατολιστούμε με επιτυχία στους στόχους μας, ξεπερνώντας τα πιθανά εμπόδια (Zimmerman & Kitsantas, 2014).

Η ερευνήτρια Angela Duckworth την ορίζει, επίσης, ως:

«την ικανότητά μας να καταστέλλουμε την έντονη επιθυμία μας χάρη ενός υψηλότερου στόχου… γεγονός που δεν αποτελεί αυτόματη επιλογή, αλλά συνειδητή προσπάθεια»

Τι λένε οι έρευνες για τη σχέση της με την επιτυχία;

Σε σχετικές μελέτες διαπιστώθηκε  ότι η αυτορρύθμιση, η οποία σχετίζεται με την αυτοπειθαρχία, μπορούσε να προβλέψει όχι μόνο την ακαδημαϊκή επίδοση των μαθητών, αλλά και  ποιοι από αυτούς θα βελτίωναν τους βαθμούς τους κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους (Duckworth & Seligman, 2005).

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που έχουν υψηλότερα επίπεδα αυτοπειθαρχίας στην προσχολική και σχολική ηλικία, μελλοντικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα υγείας και να κάνουν χρήση ουσιών.

Παράλληλα, στην ενήλικη ζωή είναι πιο πιθανό να επιτύχουν στον επαγγελματικό τομέα.

Παράλληλα, ο απέδειξαν μέσα από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα με περισσότερους από χίλιους Νεοζηλανδούς ότι ο αυτοέλεγχος κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της ζωής προβλέπει μια εκπληκτική σειρά αποτελεσμάτων στην ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένου:

του εισοδήματος, της αποταμιευτικής ικανότητας, της οικονομικής ασφάλειας, το επαγγελματικό κύρος, τη σωματική και ψυχική υγεία, τη χρήση ουσιών και τα ποινικά αδικήματα.

Παρα΄λληλα, στην ίδια μελέτη, η προγνωστική δύναμη του αυτοελέγχου ήταν συγκρίσιμη με τη νοημοσύνη ή την οικογενειακή και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων.

Απίστευτο;

Πώς να ενισχύσετε την αυτοπειθαρχία

Καθώς η αυτοπειθαρχία αποτελεί μια ικανότητα, ο καθένας από εμάς μπορεί να τη βελτιώσει.

Ωστόσο, απαιτείται αρκετή εξάσκηση κι υπομονή για να δούμε αλλαγή στη συμπεριφορά μας.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε την αυτοπειθαρχία σας:

#1 Να είστε σε διαρκή επαγρύπνηση

Καθημερινά χωρίς να το πολυσκεφτείτε παίρνετε αμέτρητες αποφάσεις για τη ζωή σας χωρίς: όπως τι θα φάτε, πότε θα πάτε για ύπνο ή τι θα απαντήσετε στο μήνυμα που μόλις λάβατε.

Μπορούμε να επιλέξουμε να αποφύγουμε τους πειρασμούς ή να ενδώσουμε σε αυτούς, βάζοντας σε λειτουργία τη συνείδησή μας.

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι όταν πηγαίνουμε για ψώνια με άδειο στομάχι, είναι πιο πιθανό να αγοράσουμε ανθυγιεινά τρόφιμα ή σνακ με πολλές θερμίδες (Tal & Wansick, 2013).

Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσατε να εξασκηθείτε στην αυτοπειθαρχία με το να μην αγοράσετε πρόχειρο φαγητό  ή ακόμα και να μην πάτε καν για ψώνια  πεινασμένοι.

Ο στόχος είναι, εφόσον γνωρίζετε τι λειτουργεί για εσάς, να εφαρμόζετε τακτικά τέτοιες στρατηγικές για να επιφέρετε θετικές αλλαγές στη ζωή σας.

#2 Αναζητήστε το «γιατί» σας.

Ο Βίκτορ Φράνκλ, ψυχίατρος και επιζών του Ολοκαυτώματος, είπε κάποτε:

«Όσοι έχουν ένα «γιατί» να ζήσουν, μπορούν να αντέξουν σχεδόν οποιοδήποτε «πώς».

Όταν βρίσκετε το «γιατί» σας ή τον λόγο για τον οποίο θέλετε να κάνετε κάτι, μπορείτε να επιβληθείτε στον εαυτό σας, όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

Η διαδικασία αυτή θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την αυτοπειθαρχία μας ακόμη και όταν λειτουργούμε υπό πίεση.

#3 Σχεδιάστε με προσοχή το πλάνο σας.

Εάν δεν ξέρετε πού πηγαίνετε,  είναι πιο εύκολο να χάσετε τον προσανατολισμό σας.

Δημιουργήστε ένα πλάνο σαφών βημάτων για όσα σκοπεύετε να κάνετε σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση μέχρι να φτάσετε τον στόχο σας.

Είτε επιδιώκετε να βελτιώσετε τις καλές σας συνήθειες είτε να μειώσετε τις κακές, η δημιουργία ενός πλάνου που περιλαμβάνει σαφή βήματα θα σας βοηθήσει να κατακτήσετε τους στόχους σας.

#4 Ξεκινήστε από κάτι μικρό.

Το περίφημο ρητό λέει: «Ένα ταξίδι χιλίων μιλίων ξεκινά με ένα μόνο βήμα».

Τώρα που έχετε ένα πλάνο, τολμήστε να κάνετε το πρώτο βήμα.

Ξεκινήστε από κα΄τι μικρό.

Μην προσπαθήσετε να πετύχετε τα πάντα μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σας κουράσει, να σας αποδυναμώσει και τελικά να σας κάνει να εγκαταλείψετε το σχέδιό σας.

#5 Εξαφανίστε τους πειρασμούς.

Η εξάλειψη των πειρασμών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πιθανότητα να φτάσετε με επιτυχία στους στόχους σας.

Στην ψυχολογία, υπάρχει μια θεωρία που ονομάζεται «εξάντληση του εγώ», σύμφωνα με την οποία η δύναμη της θέλησης έχει περιορισμένο εύρος.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μόνο μια «δεξαμενή» νοητικών πόρων, την οποία την εξαντλούμε κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τη δύναμη της θέλησης για να αντισταθούμε στους εκάστοτε πειρασμούς (Baumeister et al., 1998).

Για αυτό τον λόγο,  εξαλείψτε τους πιθανούς πειρασμούς που μπορεί να συναντήσετε μέσα στη μέρα και τονώστε την ικανότητα σας να πειθαρχείτε.

#6 Δοκιμάστε την τεχνική Pomodoro

Η τεχνική Pomodoro- πολύ δημοφιλής μεταξύ των πολυάσχολων μαθητών- προτείνει να διαχωρίζετε τον χρόνο εργασίας σας ως εξής: να εργάζεστε αδιάκοπα για 25 λεπτά και μετά να κάνετε ένα διάλειμμα 5 λεπτών—αυτό το 30λεπτο αποτελεί ένα Pomodoro.

Μετά από τέσσερα Pomodoros, μπορείτε να κάνετε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα 20 λεπτών.

Αυτή η τεχνική συστήνεται, καθώς το χρονικό διάστημα που εργαζόμαστε είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να ολοκληρώσουμε την εκάστοτε εργασία μας, αλλά όχι τόσο μεγάλο ώστε να αισθανθούμε εξάντληση.

Μπορούμε να την εφαρμόσουμε και για να εξασκήσουμε την αυτοπειθαρχία μας.

Προσπαθήστε να αντισταθείτε σταδιακά σε οτιδήποτε αποτελεί πρόκληση για εσάς.

Μην ξεχνάτε τι είπε κάποτε ο Lao Tzu:

«Το να κυριαρχείς στους άλλους είναι δύναμη. Το να κυριαρχείς στον εαυτό σου είναι αληθινή δύναμη».

Κι ο Μάρκος Αυρήλιος:

«Έχετε εξουσία πάνω στο μυαλό σας – όχι στα εξωτερικά γεγονότα. Συνειδητοποιήστε το και θα βρείτε δύναμη».

Η αυτοπειθαρχία έχει να κάνει με το να αποκτήσετε τον έλεγχο των σκέψεων και των συμπεριφορών σας, προκειμένου να λειτουργούν προς όφελός σας, τόσο σε επαγγελματικές όσο και προσωπικές καταστάσεις.

Δώστε, λοιπόν, μια ευκαιρία στις παραπάνω τεχνικές για να την ενισχύσετε και να απολαύσετε τα οφέλη της…

πηγές: ncbi, forbes, berkeleywellbeing, psycologytoday

Χαρά Ρ.

Διαβάστε εδώ Αλλάξτε πεποιθήσεις με την τεχνική της αυθυποβολής

Write A Comment