Πέρα από το φυσικό μας σώμα, υπάρχουν κατά κανόνα και τέσσερα ενεργειακά σώματα: το αιθερικό, το αστρικό (ή συναισθηματικό), το νοητικό και το πνευματικό ή αιτιακό σώμα.

Καθένα από αυτά τα σώματα διαθέτει τη δική του θεμελιώδη δονητική συχνότητα, η οποία μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με το βαθμό εξέλιξης του ανθρώπου.

Το αστρικό σώμα είναι φορέας των συναισθημάτων, των συγκινήσεων και του χαρακτήρα. Μάλιστα, ο χαρακτηρισμός «αστρικό» είναι δηλωτικός της φωτεινότητάς του.

Είναι μεγαλύτερο από το αιθερικό σώμα και οπτικά βρίσκεται αμέσως μετά από αυτό, σαν ένα μεγαλύτερο και φωτεινότερο περίγραμμα του φυσικού σώματος.

Οι λειτουργίες του αστρικού σώματος

Το αστρικό σώμα αποτελεί ένα όχημα το οποίο υπηρετεί διαφορετικούς σκοπούς, ασυνείδητους και συνειδητούς.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του ύπνου, η συνείδηση ενός ατόμου μετατοπίζεται σε αυτό το όχημα και αυτό του επιτρέπει να έχει διαφορετικές εμπειρίες σε αυτό το επίπεδο.

  1. Στη γιόγκα, είναι το αστρικό σώμα που περιέχει την πράνα (:ζωτική ενέργεια) και το σύστημα των νάντι (:κανάλια ενέργειας) που μεταφέρουν την πράνα.
  2. Το αστρικό σώμα συνδέεται με τη φαντασία, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες, τις οποίες μεταφέρει στο φυσικό σώμα.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, του θανάτου ή σε οποιαδήποτε κατάσταση απώλειας συνείδησης, το αστρικό σώμα λέγεται ότι διαχωρίζεται από το φυσικό  και, ελλείψει αυτού, παύει να είναι αισθητός ο πόνος.

  1. Το αστρικό σώμα συνδέεται με τη μεταθανάτια ζωή, καθώς είναι το όχημα για τη μεταφορά της ψυχής από το φυσικό σώμα σε ανώτερες σφαίρες.
  2. Λέγεται επίσης ότι το αστρικό σώμα είναι το σώμα μέσω του οποίου οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν όνειρα, οράματα, εξωσωματικές εμπειρίες και αστρική προβολή.
  3. Τέλος, το αστρικό σώμα διαμορφώνει και την αντίληψη που έχει το άτομο για την πραγματικότητα και τον κόσμο, σε μεγαλύτερο βαθμό  από όλα τα άλλα ενεργειακά σώματα.
  4. Αποθηκεύει όλα τα ανεπίλυτα συναισθήματά μας, τους φόβους και τις επιθετικές μας τάσεις, καθώς και τα συναισθήματα μοναξιάς απόρριψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Αυτά με τη σειρά τους  μεταδίδουν τις δονήσεις τους μέσα από τη συναισθηματική αύρα και αποτελούν το   ασυνείδητο μήνυμα που εκπέμπουμε προς τον εξωτερικό κόσμο.

Πώς επηρεάζει η ανάπτυξή μας το αστρικό σώμα;

Ο βαθμός ανάπτυξης του ανθρώπου επηρεάζει και τη μορφή του αστρικού σώματος.

Σε ένα ελάχιστα ανεπτυγμένο άτομο, το αστρικό σώμα έχει την εμφάνιση μιας νεφελοειδούς ουσίας που κινείται χαοτικά προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ το περίγραμμά του μόλις που διακρίνεται.

Αντίθετα, ένα άτομο εξελιγμένο παρουσιάζει λαμπερό και διαυγές αστρικό σώμα.

Η διαμόρφωση του αστρικού σώματος καθορίζει και το είδος των εμπειριών που προσελκύει ο άνθρωπος στη ζωή του.

Ο μη εξελιγμένος άνθρωπος θα προσελκύσει ενέργειες που συνδέονται με χαμηλής ποιότητας πάθη και επιθυμίες.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που βιώνει συχνά το συναίσθημα του φόβου, του θυμού, θα έχει μεγαλύτερη προδιάθεση να προσελκύει πιο εύκολα καταστάσεις που προκαλούν αυτό το συναίσθημα που υπάρχει στο συναισθηματικό του πεδίο.

Ο ανεπτυγμένος άνθρωπος θα προσελκύει θετικές ενέργειες και ομορφότερες εμπειρίας που χαρακτηρίζονται από γαλήνη και ηρεμία.

Η αστρική αύρα

Το αστρικό σώμα διαπερνά το φυσικό σώμα και εκτείνεται ολόγυρα, σαν ωοειδές σχήμα. Αυτό το μέρος του αστρικού σώματος που εκτείνεται πέρα ​​από το φυσικό σώμα ονομάζεται αστρική ή συναισθηματική αύρα.

 

Τα χρώματα του αστρικού σώματος και η σημασία τους

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αστρικού σώματος είναι η παρουσία χρωματικών δονήσεων. Πρόκειται για ένα παιχνίδισμα χρωμάτων που μεταβάλλονται συνεχώς.

Τα διαφορετικά χρώματα μάς δίνουν πληροφορίες για τα κύρια χαρακτηριστικά του ατόμου, αλλά και τη συναισθηματική κατάσταση που βιώνει μια δεδομένη στιγμή.

Κάθε χρώμα έχει το δικό του δονητικό χαρακτηριστικό και ιδιαίτερη σημασία: τα κοκκινωπά χρώματα μπορεί να υποδηλώνουν τάσεις ευερεθιστότητας, θυμού, απληστίας, εγωιστικής αγάπης.

Αναλυτικότερα:

Το πορτοκαλί συνδέεται με την υπερηφάνεια και τη φιλοδοξία.

Οι αποχρώσεις του κίτρινου σχετίζονται με την πτυχή της διάνοιας τόσο για εγωιστικούς σκοπούς όσο και για ανώτερους και πνευματικούς σκοπούς, όπως  ενασχόληση με τη φιλοσοφία και τα μαθηματικά.

Εκείνοι που τείνουν προς το πράσινο δείχνουν προσαρμοστικότητα. Αν, όμως, το πράσινο αναμειγνύεται με γκρι μπορεί να σημαίνει πονηριά και τάση για εξαπάτηση, ενώ σε συνδυασμό με το μπλε δηλώνει βαθιά συμπάθεια.

Οι μπλε τόνοι δείχνουν γενικά αφοσίωση, στοργή. Αν συνδυαστούν με λιλά τόνους παραπέμπουν σε μια υψηλότερη μορφή αφοσίωσης.

Το ροζ υποδηλώνει το συναίσθημα της αγάπης.

Οι μωβ τόνοι συνδέονται με την πνευματικότητα.

Μόνο η αστρική αύρα των παιδιών είναι άχρωμη, γιατί οι ιδιότητες αποκτώνται με την ηλικία.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα σπάνια είναι ξεκάθαρα. Ως εκ τούτου, τα χρώματα συχνά αναμειγνύονται.

Το ίδιο το χρώμα μπορεί να υποδεικνύει τον τύπο του συναισθήματος, αλλά ο βαθμός καθαρότητας του εξαρτάται από άλλους παράγοντες , όπως η γενική λαμπρότητα της αστρικής αύρας, η μεγαλύτερη ή μικρότερη ευκρίνεια του περιγράμματος του αστρικού σώματος.

Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε το αστρικό σώμα;

Οι παρατηρήσεις αναφορικά με τις δονήσεις των χρωμάτων  βασίζονται σε ενορατικές παρατηρήσεις ανθρώπων που μπορούν να δουν την ενέργεια.

Ένας άλλος τρόπος για να τα αντιληφθούμε είναι μέσω της ενεργειακής τεχνικής του Pranic Healing του GMaster Choa Kok Sui.

Μέσω της χρήσης του Pranic Healing μπορεί κανείς να αισθανθεί τις διαφορετικές δονήσεις με την αίσθηση της ενεργειακής αφής.

Για παράδειγμα, η ενέργεια του θυμού έχει μια υφή ζωντανή και ζεστή.

Η ενέργεια της αγάπης, από την άλλη, είναι πολύ ευχάριστη, σαν να αγγίζεις ένα ελαφρύ, αφράτο, σχεδόν αδιαπέραστο σύννεφο.

Η επίγνωση του αστρικού σώματος, σύμφωνα με την κυρίαρχη αντίληψη,  επιτυγχάνεται  ακόμη με το διαλογισμό, τις σαμανικές πρακτικές και τα διαυγή όνειρα.

Πηγές: yogapedia, farepranichealing / Shalila, S. & Baginski, J. B. (2016). Το βιβλίο των Τσάκρα. Αθήνα: Διόπτρα.

Διαβάστε ακόμη:  Αυξήστε την ενεργειακή σας δόνηση με 8 πρακτικές!

Write A Comment