Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, που φέτος πέφτει στις 16 Ιανουαρίου, λέγεται ότι είναι η πιο θλιβερή ημέρα του χρόνου και είναι γνωστή ως… Blue Monday.

Ο λόγος; Πιστεύεται ότι τέτοια ημέρα οι άνθρωποι παλεύουν με τα χρέη των διακοπών, τις αποτυχημένες αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς και τις πρώτες ημέρες θλίψης του νέου έτους.

Ο όρος «Blue Monday» δημιουργήθηκε από τη βρετανική εταιρεία Sky Travel που δεν υπάρχει πια και τον Ουαλό ψυχολόγο Cliff Arnall.

Για να προσδιορίσει την «πιο θλιβερή ημέρα του χρόνου», η εταιρεία είπε ότι χρησιμοποίησε μια φόρμουλα που έλαβε υπ’ όψιν επτά πράγματα:

  • Την χρονική απόσταση από τα Χριστούγεννα,
  • τον μηνιαίο μισθό,
  • τον καιρό,
  • το χρέος,
  • την χρονική απόσταση από την αποτυχημένη προσπάθεια της Πρωτοχρονιάς να τεθούν στόχοι,
  • τα μειωμένα επίπεδα κινήτρων και
  • την ανάγκη ανάληψης δράσης.

Αν και η φόρμουλα ακούγεται αρκετά λογική και ο Ιανουάριος είναι σίγουρα ένας δύσκολος μήνας, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τη νομιμότητα της Blue Monday και λένε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Επιπλέον, μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβές να συνδέετε τα αρνητικά σας συναισθήματα με μία και μόνο ημέρα.

«Η Blue Monday δεν αποτελεί μια κοινή έννοια στον τομέα της ψυχικής υγείας και νομίζω ότι ένας από τους λόγους είναι ότι δεν υπάρχει αρκετή εμπειρική έρευνα που να επικεντρώνεται σε αυτήν», δήλωσε στη HuffPost η Belle Liang.

Η Liang είναι καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο Boston College και συν-συγγραφέας του βιβλίου «How to Navigate Life: The New Science of Finding Your Way in School, Career, and Beyond».

Ο Tyler Keith, κλινικός κοινωνικός λειτουργός και θεραπευτής τηλε-υγείας στη Βόρεια Καρολίνα, επισημαίνει ότι ο όρος «ψυχική υγεία» μπορεί να αναζητηθεί περισσότερο στην Google τον Ιανουάριο.

Εντούτοις, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο λυπημένοι την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.

«Είναι περισσότερο ένα εποχιακό αποτέλεσμα παρά μια συγκεκριμένη ημερομηνία», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Keith.

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι θεραπευτές συχνά προετοιμάζονται για αύξηση των περιστατικών αναζήτησης θεραπείας μετά τις διακοπές, λόγω του άγχους μετά τις γιορτές και της αρνητικής επίδρασης που έχει ο χειμώνας στη διάθεση.

Πάντως, αν και η έννοια της «Blue Monday» δεν είναι πραγματική, έχει απήχηση σε πολλούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τη χειμωνιάτικη θλίψη.

Δες εδώ πώς να θέσεις νέους στόχους με το νέο έτος χωρίς θλίψη!

Write A Comment