Αν καθένας από εμάς έμπαινε στη διαδικασία να οραματιστεί την ιδανική ζωή, κατά πάσα πιθανότητα ο πλούτος θα αποτελούσε ένα από τα θεμελιακά της στοιχεία.

Βέβαια, ο πλούτος δεν είναι μια έννοια μονοσήμαντη, καθώς ο κάθε άνθρωπος την ερμηνεύει με το δικό του τρόπο. Άλλοι εστιάζουν στην αφθονία υλικών αγαθών και άλλοι στην ψυχική πληρότητα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως,  ο πλούτος συνδέεται με την υπερεπάρκεια αγαθών, την πλήρη κάλυψη των αναγκών μας και συνεπάγεται την απουσία της στέρησης, της ένδειας και της φτώχειας.

Θα ήταν, λοιπόν, ωφέλιμο να εξετάσουμε την προέλευση ορισμένων λέξεων που χρησιμοποιούμε, όταν θέλουμε να μιλήσουμε για τον πλούτο.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για γόνιμο προβληματισμό

Ας ξεκινήσουμε με την «ἀφθονία», μια υπέροχη λέξη με ιδιαίτερα θετικές συνδηλώσεις.

Προέρχεται από το α- το στερητικό και τη λέξη φθόνος, δηλαδή σημαίνει στην πραγματικότητα την απουσία φθόνου. Άρα, η αφθονία στη ζωή μας συνεπάγεται ένα αίσθημα εσωτερικής πληρότητας, το οποίο εκμηδενίζει το φθόνο για τους άλλους.

Μια ακόμη λέξη που παραπέμπει στον πλούτο είναι η «εὐμάρεια».

Στα νέα ελληνικά χρησιμοποιείται για να δηλώσει κυρίως την υλική ευημερία, την άνετη ζωή.

Η ευμάρεια προέρχεται από το επίθετο εὐμαρής, το οποίο είναι σύνθετο από το πρόθημα εὖ και τη λέξη μάρη, που στα αρχαία ελληνικά δηλώνει το χέρι.

Ως εκ τούτου, δήλωνε αρχικά την ευχέρεια, την ευκινησία, την ευκολία στο να κάνει κάποιος κάτι.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως τα χέρια είναι αυτά που αναλαμβάνουν να δώσουν υπόσταση στις ιδέες και στα όνειρά μας. Τα χέρια είναι οι εκφραστές των προθέσεων και της δημιουργικότητάς μας.

Επίσης, η λέξη «εὐπορία», που δηλώνει την επάρκεια ή την αφθονία πόρων για άνετη ζωή, στην αρχαιότητα σήμαινε την ευκολία να κάνει κάποιος κάτι, τη λύση των αποριών, την άρση των δυσκολιών.

Προέρχεται από το πρόθημα εὖ και τη λέξη πόρος, του οποίου η αρχική σημασία ήταν  «πέρασμα, διάβαση, πορθμός».

Επομένως, όταν χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη δηλώνουμε ότι διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα μέσα, για να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που συναντάμε στο δρόμο μας.

Τέλος, η ίδια η λέξη «πλοῦτος» ανάγεται στη μεταπτωτική βαθμίδα plou– της ΙΕ ρίζας pleu– («ρέω») του ρ. πλέω  και συνδέεται περισσότερο με το πλημμυρίζω, γεμίζω σε μεγάλες ποσότητες.

Ολοκληρώνοντας…

Αν οι λέξεις κρύβουν -συχνά επιμελώς- τη δική τους αλήθεια, τι είναι αυτό που μας λένε για τον πλούτο οι πρόγονοί μας;

Αν θες ο πλούτος να πλημμυρίσει τη ζωή σου, απομάκρυνε το φθόνο από την καρδιά σου, άνοιξε τα χέρια σου, συντονίσου με την αστείρευτη δημιουργική ενέργεια του σύμπαντος και άφησέ την να ρέει απρόσκοπτα σε κάθε μόριο του εἶναι σου.

Ανδριάνα Γ. Ρ.

Διαβάστε εδώ:Πώς συνδέεται η γοητεία, η νεότητα και η αισιοδοξία με τη συμπόνια;

Write A Comment