Τι είναι αυτό που σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα; Το υπερδραστήριο νευρικό σας σύστημα ή τα ανεπεξέργαστα συναισθήματα;

Η αϋπνία είναι μια αρκετά συνηθισμένη εμπειρία.

Κάποιοι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν ή ξυπνούν όλη τη νύχτα.

 Ποιο είναι όμως το πνευματικό νόημα της αϋπνίας;

Ένα υπερδραστήριο νευρικό σύστημα

Πιθανώς ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τη νύχτα είναι ότι το νευρικό σας σύστημα είναι υπερβολικά ενεργοποιημένο.

Το νευρικό σας σύστημα πρέπει να επιβραδύνει τη λειτουργία του, ώστε να σας επιτρέψει να κοιμηθείτε. Αυτό, όμως, μπορεί να είναι πρόκληση, εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε αγχωτικά πράγματα.

Ουσιαστικά, το σύστημά σας λαμβάνει το σήμα ότι είστε σε κατάσταση άγχους και ως εκ τούτου δεν  είναι ασφαλές να μείνετε αναίσθητος.

Μπορείτε, όμως, να ακολουθήσετε τις παρακάτω πρακτικές, για να ηρεμήσετε το νου σας:

  • Οργανώστε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο που σας χαλαρώνει. Κάντε ένα ντους, διαβάστε ένα βιβλίο ή πάρτε μεγάλες βαθιές αναπνοές.

  • Δώστε στον εαυτό σας  κάθε μέρα συγκεκριμένο χρόνο, για να ανησυχείτε και να επεξεργαστείτε τις σκέψεις σας, αλλά όχι πριν τον ύπνο.

  • Ακούστε έναν καθοδηγούμενο διαλογισμό για να προσπαθήσετε να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.

  • Προβληματίστε αναφορικά με το επίπεδο του άγχους στη ζωή σας και δείτε τι μπορείτε να κάνετε  για να το μειώσετε.

  • Δοκιμάστε μια καθημερινή επανορθωτική στάση γιόγκα, όπως να βάλετε τα πόδια επάνω στον τοίχο, για 5-10 λεπτά πριν τον ύπνο, εστιάζοντας στην βαθιά αναπνοή από την κοιλιά σας.

Το ρολόι των οργάνων

Εάν είστε πάντα ξύπνιοι μια συγκεκριμένη ώρα της νύχτας, μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι κάποιο όργανό σας βρίσκεται σε έντονη λειτουργία.

Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, τα όργανα έχουν συγκεκριμένες ώρες όταν εργάζονται περισσότερο και υπάρχει πνευματική και σωματική σημασία για το καθένα. Σκεφτείτε αυτά:

11 μ.μ.–1 π.μ.— Χοληδόχος κύστη: Αυτό σχετίζεται με την ενέργεια του πάθους, την αυτοπεποίθηση και την ικανότητά μας να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας και να παίρνουμε αποφάσεις.
1 π.μ.–3 π.μ. — Ήπαρ : Το συκώτι αποτοξινώνεται, φιλτράροντας το αίμα μας. Αποθηκεύει, επίσης, τον ανεπεξέργαστο θυμό.
3 π.μ.–5 π.μ.— Πνεύμονες: Οι πνεύμονες σχετίζονται με την αναπνοή, τη σύνδεσή μας με τον έξω κόσμο και τη λήψη όλων όσα χρειαζόμαστε για να ζήσουμε. Οι πνεύμονες μπορούν να αποθηκεύουν ανεπεξέργαστη θλίψη.
5 π.μ.–7 π.μ.—Παχύ έντερο : Το παχύ έντερο χωνεύει και εργάζεται για να αφήσει πράγματα που δεν χρειαζόμαστε.

Αποφυγή Συναισθημάτων

Μερικές φορές, όταν ξαπλώνουμε και σκεφτόμαστε τη νύχτα, λειτουργούμε με την ψευδή υπόθεση ότι η σκέψη λύνει προβλήματα.

Φυσικά η σκέψη είναι απαραίτητη για την επίλυση προβλημάτων. Αλλά οι σκέψεις μας μπορούν πραγματικά να εμποδίσουν άλλα είδη γνώσης.

Μερικές φορές το συναίσθημα στο σώμα μας διεγείρει πραγματικά τη σκέψη, και όχι το αντίστροφο.

Εάν αυτή είναι η αιτία που δεν απολαμβάνετε τον ύπνο, δοκιμάστε αυτές τις τεχνικές:

  • Όταν παρατηρείτε ότι σκέφτεστε υπερβολικά, δείτε αν μπορείτε να στρέψετε την προσοχή σας στο σώμα σας.
  • Κάνετε ό,τι μπορείτε για να λειτουργείτε με ενσυνειδητότητα, δηλαδή να παρατηρείτε αυτό που συμβαίνει, ιδανικά χωρίς να το κρίνετε ή να προσπαθείτε να το διορθώσετε ή να το αλλάξετε.
  • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι υπάρχει σοφία στον ύπνο, το ασυνείδητο και τα όνειρα. Τα όνειρά σας είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εξερευνήσετε τα συναισθήματά σας. Καλωσορίστε τα!

Πηγή: Spirituality Health

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν: 5 σημάδια εξουθένωσης και πώς να την αντιμετωπίσεις

Ποιες λέξεις χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες για τα όνειρα;

Αισθάνεστε «άδειοι»; Γιατί βιώνετε αυτό το συναίσθημα;

Comments are closed.