Η εξουθένωση είναι μια κατάσταση ψυχικής, σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης που προκαλείται από υπερβολικό και παρατεταμένο στρες.

Συμβαίνει όταν κάποιος εξαντλείται τόσο πολύ, που δεν είναι σε θέση να διατηρήσει τον φόρτο εργασίας του και να διεκπεραιώσει τις καθημερινές του υποχρεώσεις.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η αναγνώριση και η κατανόηση των συμπτωμάτων σε εσάς ή στους γύρω σας είναι πολύ σημαντική…

5 κοινά σημάδια εξουθένωσης

Αναρωτιέστε, λοιπόν, αν πλησιάζετε στην εξάντληση;

Πάμε να δούμε πέντε κοινά σημάδια, συναισθήματα και συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζετε.

#1. Εξάντληση

Το να αισθάνεστε υπερένταση ψυχολογικά μπορεί να εκδηλωθεί με σωματική εξάντληση και κόπωση, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο δύσκολο το να αντιμετωπίσετε τις αιτίες της εξουθένωσής σας.

Βασικές εργασίες, όπως το να κάνετε ντους ή το μαγείρεμα ενός γεύματος, για παράδειγμα, μπορεί να τις νιώθετε πιο επιβαρυντικές.

Παράλληλα, μια κουραστική ημέρα εργασίας μπορεί να σας φαίνεται αδύνατο να ξεπεραστεί.

Εάν αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο ή έχετε ξεχάσει το πώς να αυξήσετε την ενέργειά σας, είναι πιθανό η επαγγελματική εξουθένωση να σας έχει χτυπήσει την πόρτα.

#2. Αίσθημα τρόμου και έλλειψη κινήτρων

Η επαγγελματική εξουθένωση συμπίπτει συχνά με συναισθήματα άγχους ή αίσθησης τρόμου που σχετίζονται με τη δουλειά σας, ειδικά μετά από μερικές ημέρες αδείας.

Εάν αντιμετωπίζετε εξάντληση, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ακόμη και μετά το Σαββατοκύριακο ή τις διακοπές, τα επίπεδα κινήτρων σας είναι αισθητά χαμηλά.

Η αναβλητικότητα είναι ένα άλλο βασικό σημάδι, καθώς μπορεί να είστε πιο απρόθυμοι να αντιμετωπίσετε τα θέματά σας στη δουλειά.

Αν βρίσκετε τις μέρες όλο και πιο δύσκολες, η ποιότητα της εργασίας σας πέφτει κατακόρυφα και η προοπτική να εργαστείτε ξανά ακόμα και μετά από ρεπό σας φέρνει σε κατάσταση φόβου, τότε έχετε… καεί.

#3. Δυσκολία στον ύπνο

Ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι ένα κρίσιμο μέρος της υγείας μας.

Η κακή υγιεινή του ύπνου μπορεί να συμβάλει στην εξουθένωση, ενώ η ίδια η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας.

Αρκετοί ειδικοί λένε πώς ο κακός ύπνος συνοδεύεται και με άλλα σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, σωματική ένταση και προβλήματα στο στομάχι.

#4. Ζητήματα με την όρεξη

Η σχέση μας με το φαγητό μπορεί επίσης να είναι σαφής ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά.

Παρόλο που οι άνθρωποι αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους όσον αφορά στο φαγητό, η απώλεια της όρεξής ή η κατανάλωση σνακ μπορεί να είναι σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.

Σε περιόδους εξάντλησης, λοιπόν, επηρεάζεται και η όρεξή σας.

Μπορεί να βλέπετε ότι η όρεξή σας έχει αυξηθεί σημαντικά ή να χάνετε την διάθεση για φαγητό,  ειδικά το πρωί πριν πάτε στη δουλειά.

#5. Ευερεθιστότητα

Η διάθεση μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που πέφτει κατακόρυφα στα πρώτα στάδια της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Αν είστε συνήθως σε καλή διάθεση, αλλά τώρα αισθάνεστε πιο απογοητευμένοι ή εκνευρισμένοι, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι πλησιάζετε στην εξάντληση.

Ως αποτέλεσμα, οι προσωπικές και επαγγελματικές σας σχέσεις μπορεί να έχουν ζητήματα.

5 τρόποι αντιμετώπισης της εξουθένωσης

#1. Ξανασκεφτείτε τον χρόνο στην οθόνη

Η σύγχρονη ζωή είναι γεμάτη από ψηφιακές συσκευές και οθόνες.

Ενώ οι συσκευές μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε πιο συνδεδεμένοι με τους άλλους, ο πολύς χρόνος στις οθόνες μπορεί να είναι επιζήμιος για την ευημερία μας.

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι επειδή η τεχνολογία είναι πάντα ενεργοποιημένη, υπάρχει μια προσδοκία ότι είμαστε μονίμως παρών, όπως στο να απαντήσουμε σε ένα email.

Θέστε όρια στις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μην τις χρησιμοποιείτε το βράδυ στο σπίτι.

Έτσι, δεν θα επηρεαστεί αρνητικά ο ύπνος σας.

#2. Εστιάστε στην αυτοφροντίδα

Η αυτοφροντίδα είναι μια κρίσιμη πρακτική, όχι μόνο για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης αλλά και για την πρόληψη της.

Δοκιμάστε δραστηριότητες, όπως η άσκηση ή ο διαλογισμός και ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι αποσυνδέεστε από την εργασία σας κατά τη διάρκεια του ρεπό σας.

Με αυτόν τον τρόπο θα συμμετέχετε πλήρως σε δραστηριότητες που απολαμβάνετε, με άτομα που αγαπάτε και θα απομακρυνθείτε από τις εργασιακές σας απογοητεύσεις.

#3. Κάντε ένα διάλειμμα

Ζητήστε και κάντε ένα διάλειμμα.

Η άδεια μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για να δώσετε στον εαυτό σας τον χρόνο και τον ελεύθερο χώρο να αντιμετωπίσετε αυτό που συμβαίνει.

Το να περνάτε χρόνο στη φύση, όπως το περπάτημα σε ένα πάρκο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τόσο το οξύ όσο και το χρόνιο στρες.

#4. Μιλήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με την εξάντληση, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να βοηθήσετε τον εαυτό σας.

Για μερικούς, η υιοθέτηση μιας πρακτικής διαλογισμού και ενσυνειδητότητας και ο καθορισμός πιο σταθερών ορίων επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μπορεί να είναι επαρκής.

Για άλλους, η επίσκεψη σε έναν θεραπευτή μπορεί να είναι ένα απαραίτητο βήμα, ώστε να έχουν έναν καθημερινό οδηγό στο δρόμο προς την αποκατάσταση της εξουθένωσης.

#5. Να είστε ανοιχτοί στην αλλαγή

Είναι δύσκολο να οραματιστείς μια διαφορετική ζωή ή μια διαφορετική σχέση με τη δουλειά, όταν η ενέργεια και το κίνητρό σου είναι στο χαμηλότερο σημείο τους.

Όμως, είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε ποιες μεγαλύτερες δομικές αλλαγές μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας.

Εάν υπάρχει η επιλογή, μπορείτε επίσης να αναζητήσετε άλλες ευκαιρίες για απασχόληση.

Το να εργάζεστε κάπου που σας κάνει να αισθάνεστε συνεχώς εξαντλημένοι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία μακροπρόθεσμα.

Δεν θα πρέπει να πιέζετε τον εαυτό σας να μείνει εάν έχετε τη δυνατότητα να πάτε αλλού.

Δείτε κι αυτά:

Τεστ για το burnout: Πόσο καμένος είσαι;

Πώς να καταλάβεις και να προλάβεις το burnout!

Πώς να κρατήσετε το εργασιακό άγχος έξω από τη ζωή σας

Πηγή: healthline.com

 

 

Comments are closed.