Όποιος έχει TikTok σίγουρα θα έχει δει πολλές φορές διάφορους χρήστες να πολυδιαφημίζουν τα οφέλη ενός «μαγικού» μείγματος…

Συνήθως μέσα σε αυτό υπάρχουν διάφορα φρούτα και λαχανικά και έχουν χαρακτηριστεί ως… σφηνάκια που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας.

Είναι, όμως, έτσι;

Ακόμα και σε διάφορα παντοπωλεία με βιολογικά πιθανότατα έχετε δει τα αλλιώς λεγόμενα «σφηνάκια ανοσίας».

Μερικοί καταναλωτές στρέφονται σε αυτά όταν αισθάνονται ότι έρχεται κρύο ή όταν απλώς αισθάνονται λίγο πεσμένοι.

Τι υπάρχει σε ένα «σφηνάκι ανοσίας»;

Το περιεχόμενο τους διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη μάρκα, αλλά συνήθως περιέχουν έναν συνδυασμό χυμών και φυτικών πηγών βιταμινών και μετάλλων.

Κάποια περιέχουν τζίντζερ, κουρκουμά, εχινάκεια και μαύρο πιπέρι. Άλλα νερό καρύδας, ανανά, πορτοκάλι και λεμόνι.

Δείτε κι αυτό: Τροφές που θα μας θωρακίσουν ενάντια στις ιώσεις!

Είναι αποτελεσματικό;

Σύμφωνα με την διατροφολόγο May Zhu,«δεν μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν οποιοδήποτε είδος θεραπευτικής χρήσης».

Αυτό σημαίνει, με λίγα λόγια, ότι τα σφηνάκια αυτά δεν είναι μια αξιόπιστη άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στο κρυολόγημα.

Επιπρόσθετα, ενώ οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για μια ισορροπημένη διατροφή, η Zhu ισχυρίζεται ότι ο χυμός – όπως και τα συμπληρώματα – δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν τόσο το πεπτικό όσο και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Για το σκοπό αυτό, τα σφηνάκια αυτά δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τα ολόκληρα τρόφιμα, ούτε οποιοδήποτε άλλο είδος ζωτικής άμυνας του ανοσοποιητικού μας.

Συνήθως, βέβαια, δεν υπάρχει μεγάλο μειονέκτημα στο να συμπεριλάβετε περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή σας.

Έτσι, αν αγαπάτε τους χυμούς, έχετε τα χρήματα και θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα σφηνάκια για να καλύψετε τυχόν κενά βιταμινών που έχετε παρατηρήσει στη διατροφή σας, δεν υπάρχει κίνδυνος.

Οι ειδικοί συστήνουν τέτοια «σφηνάκια» 2-3 φορές την εβδομάδα.

Μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνοι σας!

Η Zhu προτείνει τη χρήση φυσικών πηγών βιταμίνης C, όπως ο ανανάς και τα εσπεριδοειδή.

Ο κουρκουμάς και το μαύρο πιπέρι είναι επίσης εξαιρετικά ως αντιφλεγμονώδη. Απλώς ανακατέψτε αυτά τα συστατικά με λίγο νερό ή νερό καρύδας και πιείτε τα!

Για μέγιστη προστασία του ανοσοποιητικού, δοκιμάστε να συμπεριλάβετε αυτές τις ολόκληρες τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό στην κανονική διατροφή σας.

Επίσης, αφιερώστε λίγο χρόνο για αυτές τις συνήθειες αυτοφροντίδας που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας.

Θυμηθείτε: η υγεία είναι μια ολιστική πρακτική και δεν είναι θέμα μόδας…

Πηγή:  thehealthy.com

Write A Comment